Kompresor śrubowe piaskowanie szkielkowanie

Czy ten będzie dobry

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
dawidex
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Kompresor śrubowe piaskowanie szkielkowanie

Post napisał: dawidex » 05 sty 2021, 18:33

Witam czy tenkompresor będzie dobry do piaskoawnia i szkielkowania dla siebie + działalność budżet mam 6 tyś no w porywach do 7 https://m.olx.pl/oferta/kompresor-sprez ... ing|normal

Może ktoś zadzwonić wypytac się bardziej znający się I czy to taki ma być ?

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Re: Kompresor śrubowe piaskowanie szkielkowanie

Post napisał: Petroholic » 05 sty 2021, 18:53

Według mnie za mały... Chyba, że masz małą piaskareczkę nie piaskarkę i nie będziesz używał powietrza na hali w trakcie piaskowania :)

Szukaj czegoś co ma dużą wydajność i najlepiej 12bar... Zredukujesz na instalację do 10ciu lub 8miu bez problemu, a zbiornik nadciśnieniowy to dużo lepszy akumulator :)

Autor tematu
dawidex

Post napisał: dawidex » 05 sty 2021, 19:00

No mam 6 tyś tylko mg do 7 dobić ale wolał bym 6 jak narazie tylko do tego by był wykorzystywany najpierw kompresor kupuję piaskarkw to bd nast zakup w sumie myślałem nad szkielkowanie el aluminiowych np pokrywy od motocykli itp no i piaskowanie dla siebie + usługi sam motocyklami sie zajmuję może doradzicie cos

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Petroholic » 05 sty 2021, 19:06

To zmienia postać rzeczy zdecydowanie :)

Jeśli masz zamiar piaskować / szkiełkować w małej kabinie to spokojnie ten styknie... Nawet mniejszy by wyrobił :)

Sorry ja jestem mocno zafiksowany "przemysłowo" to dla mnie piaskowanie to przewód fi 32 i grube roboty w dużych konstrukcjach :D

Tylko weź pod uwagę, że oprócz kompresora potrzebujesz jeszcze stację ziębniczą i zbiornik :) Od biedy bez oziębiania też da radę tylko jest sporo wody do usunięcia z instalacji :(

Autor tematu
dawidex

Post napisał: dawidex » 05 sty 2021, 20:34

Ja aktualnie mam budżet 6 tyś mg dobić do 7 500 8 500 Max ja kupuję po kolei uzbierać na jedno kupuje potem zbieram na następna część całości ,
Chodzi o głównie o szkielkowanie el aluminiowych motocykli + usulgi dla ludzi
Małe i średnie elementy piaskowanie szkielkowanie - jaka mi polecić z tych piaskarerk Nowa uzywana jaki osprzęt do tego

mirko
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2

Post napisał: mirko » 05 sty 2021, 20:35

Jak jest wydajność tej sprężarki w m3 /min. ?
Od tego zależy jaką dużą średnicę wewnętrzną dyszy możesz użyć do piaskowania, im większa dysza tym szybciej
wypiaskujesz , ale za to większe zapotrzebowanie na powietrze.
Piaskarka inżektorowa, czy ciśnieniowa ?

Autor tematu
dawidex

Post napisał: dawidex » 05 sty 2021, 21:07

inżektorowa linków nie mg wkleić ale różne są nanecie od 6000 do 8500 który polecacie

mirko

Post napisał: mirko » 05 sty 2021, 21:38

OK. Inżektorowa jest mniej wydajna niż ciśnieniowa, ale ma mniejsze zapotrzebowanie na powietrze .
W tym wypadku wydaje mi się ,że sprężarka 11kw powinna wystarczyć . Oczywiście jak już wcześniej pisałem
istotna jest jeszcze średnica dyszy .

lobudek
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: lobudek » 05 sty 2021, 21:58

Zbudowałem sobie kiedyś piaskarkę z zbiornika LPG 52l+ specjalny wąż do piaskowania DIN16 i dysza walcowa z węglika. Najważniejszy parametr jakim się kierujesz to wydajność kompresora mierzona w l/min lub m3/h a ciśnienie pracy piaskarki ustawia się dobierając odpowiednią średnicę dyszy. Minimum 6bar to taka zalecana wartość przy piaskowaniu stali, gdzie jest dobra efektywność pracy. Ja piaskarkę podłączam pod 2 kompresory 3tlokowe gdzie razem mają 1300l/min przy 6 bar i przy dyszy walcowej 5mm chodzą non stop i ciśnienie na piaskarce oscyluje w granicy 6bar. Według mnie na domowe potrzeby to śrubowka min 11kw o wydajności 1,6m3 a najlepiej 15kw które mają ponad 2,2m3 przy 8 bar i 2m3 przy 10bar.

Daniu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: Daniu » 05 sty 2021, 22:21

Nie przesadzajcie, bo gosc zaraz kupi cos takiego Obrazek
(Pożyczone z netu)

Nie wiem jak to wyglada na większa skale, ale do okazjonalnego piaskowania mam piaskarkę cisnieniowa, prawdopodobnie zrobiona z butli do lpg. Dysza wyszlifowana z dwóch płytek z weglika złożonych do kupy, sr Ok 5-6, może 7mm. Kompresor śrubowy 7,5kw coś Ok 0,7m3 wydajności. Przy 5-6barach dawał radę bez najmniejszego problemu piaskować pare godzin, bez spadku wydajności.
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”