Kompresor 100L W3 600L/min
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 16
Nie ma znaczenia ile tłoków, chodzi o wydajność.
Do piaskowania nie kupowałbym tego kompresora tylko sam zrobił z tą mocniejszą pompą co ma niby 900 litrów, zbiornik po LPG samochodowym, wyszedłby wydajny kompresor.
Pozdrawiam
Jacek
Do piaskowania nie kupowałbym tego kompresora tylko sam zrobił z tą mocniejszą pompą co ma niby 900 litrów, zbiornik po LPG samochodowym, wyszedłby wydajny kompresor.
Pozdrawiam
Jacek
Kto się nie bawi, ten nie żyje 
Zakres działalności: gwałty, wymuszenia, haracze.

Zakres działalności: gwałty, wymuszenia, haracze.
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 1
tak sie podepne
pochwale sie swoją wersją piaskarki:)
komora

zbiornik na powietrze

pistolet 5mm

a tu po szkiełkowaniu

i tu miałbym pytanie ile wyszkiełkowanie tego kosztuje u was kto sie tym zajmuje

a kompresory mam 2 x po 400l/min i przerwy trzeba robić, jak zaczynam od 8 atm i spadnie do 3 na zbiorniku to trzeba odczekać żeby nabiło.
a z tym to już było ciężko, musiałem pozbyć się farby dopiero opiaskować... ale poszło

pochwale sie swoją wersją piaskarki:)
komora

zbiornik na powietrze

pistolet 5mm

a tu po szkiełkowaniu

i tu miałbym pytanie ile wyszkiełkowanie tego kosztuje u was kto sie tym zajmuje

a kompresory mam 2 x po 400l/min i przerwy trzeba robić, jak zaczynam od 8 atm i spadnie do 3 na zbiorniku to trzeba odczekać żeby nabiło.
a z tym to już było ciężko, musiałem pozbyć się farby dopiero opiaskować... ale poszło

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 61
Albo gdybym zrobił taką dodatkową spreżarke z silnika B&S 150ccm śr tłoka 65mm
Tylko głowica jak ją przerobić lub z czego by pasowała
Może z tej chińskiej sprężarki 25l
Wtedy wydajność byłaby około 450l/min
co o tym myślicie
[ Dodano: 2014-11-29, 20:09 ]
znalazłem silnik z pralki 300w co najlepsze 14 000 rmp
czyli żeby uzyskać 1 400 rmp trzeba zrobić przełożenie
1,5:15 chyli 10 krotnie
to znaczy że moc bedzie 3Kw
I co myślicie o tym aby do tego silnika z kosiarki zastosować głowice z ursusa powinna pasować
Tylko głowica jak ją przerobić lub z czego by pasowała
Może z tej chińskiej sprężarki 25l
Wtedy wydajność byłaby około 450l/min
co o tym myślicie
[ Dodano: 2014-11-29, 20:09 ]
znalazłem silnik z pralki 300w co najlepsze 14 000 rmp
czyli żeby uzyskać 1 400 rmp trzeba zrobić przełożenie
1,5:15 chyli 10 krotnie
to znaczy że moc bedzie 3Kw
I co myślicie o tym aby do tego silnika z kosiarki zastosować głowice z ursusa powinna pasować
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Przełożenie nie zmienia mocy w układzie. Moc zostanie nawet zmniejszona z powodu strat przekładni. Zwiększony zostanie moment obrotowy, ale spadną obroty - moc zostanie ta sama (moment=moc*obroty/9549,3)
Kilka rad dla Ciebie:
Pamiętaj, że powietrze pod wysokim ciśnieniem w nieodpowiedniej butli jest bardzo niebezpieczne.
Sprzedawcy urządzeń chińskich sprężarek zawyżają ich parametry podając ich wydajność na ssaniu - to tak, jakby podawać długość przyrodzenia razem z kręgosłupem
Z gniazdka 230V na przewodach 1.5mm2 da się pobrać maksymalnie 3kw, dobre sprężarki o tej mocy mają wydajność do http://www.wan-gdynia.pl/sprezarki-tlokowe.html
Poszukaj oryginalnej sprężarki WAN AW, powinna wystarczyć do piaskowania.
Kilka rad dla Ciebie:
Pamiętaj, że powietrze pod wysokim ciśnieniem w nieodpowiedniej butli jest bardzo niebezpieczne.
Sprzedawcy urządzeń chińskich sprężarek zawyżają ich parametry podając ich wydajność na ssaniu - to tak, jakby podawać długość przyrodzenia razem z kręgosłupem

Z gniazdka 230V na przewodach 1.5mm2 da się pobrać maksymalnie 3kw, dobre sprężarki o tej mocy mają wydajność do http://www.wan-gdynia.pl/sprezarki-tlokowe.html
Poszukaj oryginalnej sprężarki WAN AW, powinna wystarczyć do piaskowania.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 61
No wiem wiem
Kupie tą chińską 100l Trzytłokową 400v
Dołożę jeszcze kompresor z silnika kosiarki mierzyłem i śr tłoka 63,5mm czyli chyba tyle co te chińskie 25l
Wydajność powinna być ok. 100l/min
I dołożę jeszcze ten silnik 300w o odpowiednim przełożeniu
Powinno być gdzieś 450l/min więc całkiem sporo
Już tym powinno się fajnie piaskwoać
[ Dodano: 2014-11-30, 15:59 ]
A silnik przerobiłbym tak. Silnik jest dolnozaworowy z wałem pionowym
Do oryginalnej głowicy wkręcił trójnik chyba 1/4 i do tego zaworki jednokierunkowe
Wałek rozrządu bym zostawił ponieważ na nim jest pompka smarująca, a wyciągnołbym popychacze zaworów i napchałbym tam pianke aby nie uciekało powietrze
Teraz pytanie czy mógłbym obrucić silnik poziomo tak aby paskiem napędzać
Kupie tą chińską 100l Trzytłokową 400v
Dołożę jeszcze kompresor z silnika kosiarki mierzyłem i śr tłoka 63,5mm czyli chyba tyle co te chińskie 25l
Wydajność powinna być ok. 100l/min
I dołożę jeszcze ten silnik 300w o odpowiednim przełożeniu
Powinno być gdzieś 450l/min więc całkiem sporo
Już tym powinno się fajnie piaskwoać
[ Dodano: 2014-11-30, 15:59 ]
A silnik przerobiłbym tak. Silnik jest dolnozaworowy z wałem pionowym
Do oryginalnej głowicy wkręcił trójnik chyba 1/4 i do tego zaworki jednokierunkowe
Wałek rozrządu bym zostawił ponieważ na nim jest pompka smarująca, a wyciągnołbym popychacze zaworów i napchałbym tam pianke aby nie uciekało powietrze
Teraz pytanie czy mógłbym obrucić silnik poziomo tak aby paskiem napędzać
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 10
Mój kompresor Wan S1P-36 czyli słynną rzędową 2-cylindrówkę całość rozebrałem i wypiaskowałem samoróbką sąsiada zrobioną z 1 tłokowej pompy jaka była montowana na Starach , tak że się da , co prawda zbiornik był 200 l i jakiś zapas powietrza był ale cała operacja trwała 12h z przerwą na obiad i na wieczór pompa starowska padła . Tak że ramę od komara śmiało wypiaskujesz . Oczywiście tak jak wszyscy polecam WAN-a zamiast nowych chinek - znajomemu ostatnio kupiłem z mego konta na all , w pierwszej minucie po uruchomieniu odpadły 2 z 4 śrub trzymających pompę na zbiorniku , filtry powietrza -śmiech na sali a jedno wyjście powietrzne miało za mały otwór , musiałem rozwiercić ok 0,1mm . Chinek nie polecam , włoskie lepsze .
PS : Jedna rada dla Ciebie , nie przerabiaj sam nic na pałę bo z postów wynika że byś więcej chciał niż umiesz , sprężarka może zrobić straszne spustoszenie - tu filmik ku przestrodze
PS : Jedna rada dla Ciebie , nie przerabiaj sam nic na pałę bo z postów wynika że byś więcej chciał niż umiesz , sprężarka może zrobić straszne spustoszenie - tu filmik ku przestrodze
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam