O włóknie węglowym nie słyszałem. Natomiast włókno szklane raczej się do toczenia nie nadaje. Ogólnie chodzi mi o jakis twardy materiał a nie żywice epoksydową wzmacniana włóknami. To jest co prawda kompozyt ale niskiej jakości. Kupiłem niedawno wannę tworzoną prawdopodobnie w tej technologii. Taka guma że jak tylko troche kasy będzie to wywalam i wstawiam ceramiczny brodzik prysznicowy...InzSpawalnik pisze: ↑25 sty 2019, 19:59Strike : obił Ci się o uszy taki kompozyt : zywica i tkanina szklana ? Albo zywica i tkanina z wlokna węglowego ?
W jachtach to jest dobre bo amortyzuje fale, ale nie w normalnych elementach konstrukcyjnych gdzie wymagana jest sztywność.
Dodane 11 minuty 53 sekundy:
No właśnie o to pytam

Jest tyle świetnych półproduktów w sklepach budowlanych po 1zł/kg
Może to?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Octan_celulozy
Kiedys chyba nawet znalazłem w jakijś książce wzór na wytwarzanei z waty i octu. Albo i nie znalazłem i dlatego nie próbowałem wytwarzać. Ale główne składniki to pewnie dość czysta celuloza (np wata)
i kwas octowy (zagęszczony ocet spirytusowy).
Jest też celuloid, ale to jest proch bezdymny z lepikiem. Palny że ja pi***olę

Generalnie produkcja polimerów chyba się nie opłaca. Na allegro jest przemiał HDPE po 2zł/kg netto a czasami nawet przemiał poprodukcyjny za 3-4zł/kg netto. W byle rurze można z tego pręty tłoczyć po wysuszeniu. Problem jest gdy chce sie coś dużego. Wtedy forma musi być duża, a wtryskarka przemyślana i z potężnym dociskiem. Inaczej wyjdzie pewnie kruche gówno a nie formatka.
Dodane 8 minuty :
A i jeszcze jedno, z pewnością można prasować butelki PET. Ale przypuszczam że uzyskane tworzywo PET będzie zbyt elastyczne.