Cześć.
Chodzi o to że po wrzuceniu programu z mastercam nie mam możliwości korekcji narzędzia. Fanuc nie reaguje na żadne zmiany w ofset. Mastercam sam liczy kompensację po wygenerowaniu g codu nie ma g41 czy g42. Więc fanuc nie potrzebuje teoretycznie żadnych danych w ofset narzędzia. Jak na razie doszedłem do tego że dodaje z ręki g41 lub g42 ale w średnicy narzędzia muszę dać 0. Wtedy mogę dodawać lub odejmować z wymiaru poprzez zużycie narzędzia. Czy jest inna możliwość?
Kompensacja narzedzia
Fanuc 0i
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Kompensacja narzedzia
Hej, mam podobny problem z mastercamem na frezarkach, ale z drugim technologiem. Nie możemy używać regenerowanych narzędzi bo koledze i operatorom nie chce się przerabiać programów tak, żeby uzyskać kompensacje. Na tokarkach z kolei nie ma z tym problemu. Chętnie poczytam inne opinie.
K.I.S.S - Keep it simple stupid!
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Kompensacja narzedzia
W Mastercam jest opcja przestawienia żeby liczył jak narzędzie lub z korekcją. Jest to dostępne przy konturach a nie przy obróbce zgrubnej.

Co do leniwych operatorów to zgłosić komu trzeba że oszczędności, że po co ostrzyć jak i tak nikt z tego nie korzysta.
Do obróbki zgrubnej niema znaczenia czy jest nowe czy regenerowane, a wykończające obróbki robić z kompensacją narzędzia i drobić podwójny przejazd i efek jest taki sam jak po nowym narzędziu.

Co do leniwych operatorów to zgłosić komu trzeba że oszczędności, że po co ostrzyć jak i tak nikt z tego nie korzysta.
Do obróbki zgrubnej niema znaczenia czy jest nowe czy regenerowane, a wykończające obróbki robić z kompensacją narzędzia i drobić podwójny przejazd i efek jest taki sam jak po nowym narzędziu.