Mam pytanie do grona kolegów którzy mają styczność z obróbką kół zębatych.
Kontrahent z którym współpracuję chce wprowadzić zmianę w wykonaniu kół polegający na zmianie ilości zębów tzn z 28 na 27 przy tym samym module 1.5.
Jak taka zmiana wpłynie na wymiary zewnętrzne tego koła ?
Jak taka zmiana wpłynie na geometrię tych uzębień ?
Koło zębate
Różnica pomiedzy kołami zębatymi
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Koło zębate
geometria musi zostać taka sama zmieni się średnica na mniejszą
Dodane 4 minuty 30 sekundy:

Dodane 4 minuty 30 sekundy:

Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
A jeśli średnica pozostanie taka sama, to zmieni się kształt zęba. Stopa zęba będzie gruba, a głowa cienka. Zarys nadal będzie ewolwentowy.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
To niczego nie zmienia, w tym co napisano wczesniej. Tylko inaczej liczy się średnice.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
A ty co po dwóch latach wróciłeś na ziemię i nadrabiasz zapomniane tematy ?lorde pisze:Wymiary zewnętrzne koła zębatego będą się różnić w zależności od konstrukcji koła. W przypadku standardowego koła zębatego, zmniejszenie liczby zębów z 28 na 27 spowoduje nieznaczne zmniejszenie średnicy zewnętrznej koła oraz zmniejszenie jego grubości.

Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
To jest zazwyczaj pożądane, gdy chcesz zmniejszyć rozmiar kółka przy zachowaniu podobnej relacji prędkości obwodowej.
Garten Of Banban 4
Garten Of Banban 4