Koło zębate - odkuwka

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
darek1057
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

Koło zębate - odkuwka

Post napisał: darek1057 » 16 kwie 2011, 22:12

Witam.
Proszę o pomoc z tą odkuwką. Nie mam pojęcia jak powinien wyglądać rysunek wykonawczy tej części. Dobrałem wszelkie niezbędne naddatki :
n= 5 mm - naddatek na obróbkę skrawaniem
t= +1.5 -1 - wielkość odchyłek wymiarowych
skosy matrycowe :
- wewnętrzne 1:6 - 9 stopni
- zewnętrzne 1:10 - 6 stopni
promienie zaokrągleń :
- zewnętrzne r =2.5
- wewnętrzne r= 4
Nigdy nie miałem do czynienia z odkuwkami a nie mogę znaleźć przykładowego rysunku koła zębatego. Z tego co mi wiadomo na jednym z rzutów linią dwupuktową zaznacza się zarys części obrobionej bez podawania wymiarów, nie wymiaruje się także wypływki tylko oznacza się ja w jakiś sposub na rysunku. Od razu chciałbym zaznaczyć że nie oczekuję zrobienia rysunku itp. tylko pokazania jak to powinno wyglądać ( na przykład rysunek odręczny ). Nie mam także pojęcia jakie wymiary może mieć pierwsze denko ( tylko górna część odkuwki ). Serdecznie dziękuje za pomoc pozdrawiam.

http://www44.zippyshare.com/v/28970939/file.html

Tagi:

Luka
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: Luka » 19 kwie 2011, 23:20

Kolego z tego co widzę to masz kucie matrycowe zamknięte. Nie dobrałeś rowka na wypływkę, nie masz policzonej objętości odkuwki, wiesz gdzie będzie denko i podział matryc? Wypływka sama wyjdzie bo to jest jedna operacja kucia + obcinanie wypływki.
Proponuję się zapoznać z lekturą Wasiunyk "Kucie matrycowe" bądź inna literatura tego autora. Na kiedy potrzebujesz takie obliczenia? Bo jak Ci się nie spieszy to łącznie z symulacjami procesu kucia w specjalistycznym programie jakim jest Qform mogę rzucić okiem ale troszkę w późniejszym terminie. To jest na uczelnie jakiś projekt?

Autor tematu
darek1057

Post napisał: darek1057 » 20 kwie 2011, 22:03

Witam.

Narysowałem odkuwkę w Invetorze i obliczyłem tam sobie pole powierzchni odkuwki w płaszczyźnie podziału oraz obwód.
- S=3446,526 mm 2
- O= 473,627 mm 47,3627
Dzięki temu wyznaczyłem Grubość wypływki oraz pozostałe dane odczytałem z tabeli na podstawie obliczonej grubości wypływki :
-h= 9 mm
-L1= 20 mm
-L2 = 50 mm
Sr= 9,88
oraz objętość wypływki :
- Vr= 424,4

Nie mam pojęcia jak ma przebiegać linia podziału matryc ? może ktoś jest mi w stanie to pokazać na moim rysunku :-). Mam jeszcze pytanie co do denka które nie jest mi do końca jasne ( zaznaczone na rysunku wymiar 35 mm tylko w górnej części odkuwki ) a więc chodzi mi dokładnie o skos wewnętrzny czy ma mieć taki sam wymiar jak pozostałe 9 stopni ??

http://www63.zippyshare.com/v/18718883/file.html

Widzę że kolega ( Luka ) pracuje na jakimś specjalistycznym programie Qform ?? Możesz napisać coś o tym więcej ?? Pozdrawiam

[ Dodano: 2011-04-20, 22:10 ]
Miałem jeszcze odpowiedzieć na jedno pytanie :-)

Jest to taki mały projekcik potrzebny na uczelni ale ogólnie to zainteresował mnie ten temat i chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej co do Literatury to posiadam książkę Kucie Matrycowe Wasiunyk oraz inne pozycje o tej tematyce.

[ Dodano: 2011-04-20, 22:28 ]
Zmienione wymiary denka wedle skosów z tablic 9 stopni

http://www65.zippyshare.com/v/38672536/file.html

Luka
Posty w temacie: 2

Post napisał: Luka » 21 kwie 2011, 23:12

Podeślij plik 3D najlepiej w formacie step bądź igs bo ja używam SolidWorksa, zerknę na to co narysowałeś i może uda się zrobić jakąś symulacje.
Program Quantom Qform (http://www.qform3d.com/) jest zaawansowanym programem do modelowania odkuwek i nie tylko. Można modelować również okrawanie wypływki. Daje możliwości badania zużycie matryc, pokazuje ewentualne wady materiałowe w postaci zakuć, naprężenia oraz intensywność naprężeń w materiale. Dodatkowo daje obraz jak przemieszcza sie materiał podczas kształtowania odkuwki. Ogólnie bardzo fajny program. Można modelować 2D (osiowo symetryczne) jak również skomplikowane elementy w 3D.

Autor tematu
darek1057

Post napisał: darek1057 » 27 kwie 2011, 18:32

Witam.

Z tego co udało mi się wyczytać jeżeli w jakiś sposób uda mi się zapisać rysunek w formacie jak powyżej to nie będzie można w nim wykonywać żadnych operacji. Mogę zapisać ten plik jako dwg jeżeli to coś pomoże. Mam pytanie czy program jest darmowy może jakaś wersja 30 dniowa ??
Przydała by mi się taka wizualizacja :-) Pozdrawiam serdecznie

[ Dodano: 2011-04-27, 18:53 ]
http://www30.zippyshare.com/v/98937129/file.html plik w odpowiednim formacie :-)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”