Koło kompresji
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Koło kompresji
Witam czy ktoś z was obrabia koła kompresji w tytanie?
Czy dopuszczalna jest obróbka na tokarce a obróbka łopatek na 5 axis . Czy otwór centrujące wykonać lepiej z jednego mocowania na frezarce 5 axis ?
Czy dopuszczalna jest obróbka na tokarce a obróbka łopatek na 5 axis . Czy otwór centrujące wykonać lepiej z jednego mocowania na frezarce 5 axis ?
Ostatnio zmieniony 05 lis 2022, 20:19 przez elipsesmi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Koło kompresji
Przecież to jest po polsku. Chodzi o koła kompresji (kompresora) w na przykład turbosprężarkach.
Myślę że dopuszczalna jest obróbka na tokarce, ale najpierw łopatki na 5 axis a potem kontur i otwór na tokarce.
Pozdrawiam.
Myślę że dopuszczalna jest obróbka na tokarce, ale najpierw łopatki na 5 axis a potem kontur i otwór na tokarce.
Pozdrawiam.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Że może turbina sprężarki... przynajmniej mi to jako pierwsze przyszło do głowy.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
Albo turbina, albo sprężarki. Wirnik sprężarki, tak samo jak wirnik turbiny, oczywiście można obrabiać w dwóch zamocowaniach, ale zaczął bym od otworu, a potem na nim mocował do obróbki łopatek. W drugą stronę trudniej zabazować dokładnie.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Dziękuję za sugestie.
Pytam bo nie miałem styczności z takim detalem wcześniej.
Wstępnie chciałem koło obrobić na tokarce 2 Axis a potem za bazować na otworze centralnym i obrobić powierzchnię między łopatkami. Bo moja maszyna 5 Axis Matssura 72-25; nie ma opcji blokady wrzeciona i chyba obróbka na tokarce wstępnie wyszła by czasowo szybciej.
Pytam bo nie miałem styczności z takim detalem wcześniej.
Wstępnie chciałem koło obrobić na tokarce 2 Axis a potem za bazować na otworze centralnym i obrobić powierzchnię między łopatkami. Bo moja maszyna 5 Axis Matssura 72-25; nie ma opcji blokady wrzeciona i chyba obróbka na tokarce wstępnie wyszła by czasowo szybciej.