kołkowanie .......
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 9
materiał to stal, element na tej blasze wzrósł do 100mm tzn jego wysokość, jest to podstawa pod nogi bramy frezarki (okazało sie ze 200 mm w Z to za mało) a wiec demontowane będzie może raz może dwa a może nigdy... możliwość wbicia kołka jest tylko od góry patrząc na zdjęcie czyli kołek będzie wbijany przez ten element 100mm obawiam sie ze wiercąc z "ręki" tak głęboki otwór niemożliwe będzie wykonanie otwory o średnicy 9,9mm na 120mm chociaż z drugiej strony mogę najpierw ponawiercać ten klocek 250x80x100mm na frezarce a później przykręcić do podstawy maszyny i przewiercić przez te otwory tylko te 15mm może sie udać ?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Ok, ok... w sumie ja mowilem o polaczeniach rozlacznych. No co kraj to obyczaj...upadły_mnich pisze: Mówiłem wyżej o połączeniu spoczynkowym i zaznaczyłem to wczesniej. Przy połączeniu często rozłączanym to i tak zastosowałbym otwór w tej samej tolerancji za to kołek stopniowy. Mało tego - przy często rozłączanym połączeniu na 2 kołki to te kołki wykonałbym w innych proporcjach i innym kształcie (niż norma na kołki walcowe podaje)aby zapobiec zakleszczaniu przy demontazu bo kołków wtedy bym nie wybijał.
Pozdrawiam :]
Hooah!
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Kołki są po to aby ustalić raz na zawsze
miejsce montażu elementów a nie po to aby przenosic obciążenia
Konstrukcja jest skręcana i to śruby zapewniają jej sztywność (na złączach)
więc kołki sprężyste są na pewno lepsze niż żle wykonane kołki stałe
(mam na myśli otwory pod kołki )
Dasz kołki 8 albo 10 i po sprawie
Do demontażu mozesz kupić albo zrobic sobie taki szprytny wybijak bezwładnościowy
przy średnicy 8 lub 10 mm nie powinno byś problemu

Konstrukcja jest skręcana i to śruby zapewniają jej sztywność (na złączach)
więc kołki sprężyste są na pewno lepsze niż żle wykonane kołki stałe
(mam na myśli otwory pod kołki )
Dasz kołki 8 albo 10 i po sprawie
Do demontażu mozesz kupić albo zrobic sobie taki szprytny wybijak bezwładnościowy
przy średnicy 8 lub 10 mm nie powinno byś problemu