KOŁA ZĘBATE
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
KOŁA ZĘBATE
moze by tak zrobic cos co by rysowalo kola zebate? chodzi o program, ktory bedzie przyblizal zarys ewolwentowy za pomoca odcinkow lini prostych a pozniej zapisywal jako dxf. w programie nalezalo by podawac moduł, liczbe zebow, kat przyporu (to mozna pominac, bo zwykle stosuje sie 20stopni) oraz luz miedzyzebny. od strony teoretycznej opracowanie algorytmu sluzacego do rysowania czegos takiego nie powinno stanowic problemu, jak jest pozniej z pisaniem programu to nie wiem, bo sie na tym nie znam.
program tego typu wykonal uzytwkonik KORIN jednak zapisuje odn wynik jako plik PLT ktory jest zupelnei bezuzyteczny dla osob poslugujacych sie powaznymi programami cadowskimi.
POPRAWNY plik dxf jest uniwersalnym formatem rozpoznawanym przez wszystkei pwoazne systemy cad/cam, dziki czemu zarys rysowany w protym programie moglby pozniej byc uzywany do tworzenia modeli 3D w innych programach.
program tego typu wykonal uzytwkonik KORIN jednak zapisuje odn wynik jako plik PLT ktory jest zupelnei bezuzyteczny dla osob poslugujacych sie powaznymi programami cadowskimi.
POPRAWNY plik dxf jest uniwersalnym formatem rozpoznawanym przez wszystkei pwoazne systemy cad/cam, dziki czemu zarys rysowany w protym programie moglby pozniej byc uzywany do tworzenia modeli 3D w innych programach.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
jeśli chodzi o autocada to korzystałem z tego co jest pod tym linkiem działało bez problemu a autor zawsze pomagał mailowo jak czegoś nie wiedziałem
program do kół zębatych do autocada
P.S. jakby co to pytaj to pomogę co wiem, niewiele ale zawsze coś

program do kół zębatych do autocada
P.S. jakby co to pytaj to pomogę co wiem, niewiele ale zawsze coś

hmm
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Re: KOŁA ZĘBATE
Ja wziąłbym się za to od takiej strony, że potrzebowałbym zintegrowanego softu CAD/CAM, czyli Unigraphics NX (mam na myśli całą rodzinę NX) lub Pro/Engineer Wildfire (mam na myśli całą rodzinę Wildfire), zamodelowałbym koło zębate takie jakie mi trzeba a najlepiej parametryczny model, albo nawet bibliotekę kół zębatych (zależy na jaką skalę to robimy) i niczego nie trzeba przybliżać odcinkami, bo rysowanie ewolwenty z równania w tych programach to żaden problem. Następnie, z tym modelem przechodzimy do modułu CAM i robimy obróbkę. Jest to oczywiście rozwiązanie drogie, ale najlepsze.DZIKUS pisze:moze by tak zrobic cos co by rysowalo kola zebate? chodzi o program, ktory bedzie przyblizal zarys ewolwentowy za pomoca odcinkow lini prostych a pozniej zapisywal jako dxf. w programie nalezalo by podawac moduł, liczbe zebow, kat przyporu (to mozna pominac, bo zwykle stosuje sie 20stopni) oraz luz miedzyzebny. od strony teoretycznej opracowanie algorytmu sluzacego do rysowania czegos takiego nie powinno stanowic problemu, jak jest pozniej z pisaniem programu to nie wiem, bo sie na tym nie znam.
-
- Posty w temacie: 3
Witam
Czy ma ktoś może program KOLA ZEBATE 2.00 (w dosie) przeszukałem internet ale nie można ściągnąć ewentualnie proszę o prosty program do wyliczania wymiarów kół zębatych o zębach prostych moduł średnica. Miałem ten program na starym komputerze z 98r ale się niestety nie uruchomił. Mam też program open designer ale gdzieś nie radze sobię z nim proszę o pomoc
Czy ma ktoś może program KOLA ZEBATE 2.00 (w dosie) przeszukałem internet ale nie można ściągnąć ewentualnie proszę o prosty program do wyliczania wymiarów kół zębatych o zębach prostych moduł średnica. Miałem ten program na starym komputerze z 98r ale się niestety nie uruchomił. Mam też program open designer ale gdzieś nie radze sobię z nim proszę o pomoc
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Demo nie pozwala generować G-kodów, ale ogólnie jest w pełni funkcjonalne z tego co wiem.
Tu masz link do pobrania to sprawdź sobie link
Pamiętaj że to 64bit
Narzędzie do kół zębatych znajduje się na wstążce STRONA GŁÓWNA -> Uruchom dodatki -> Gear.dll
Tu masz link do pobrania to sprawdź sobie link
Pamiętaj że to 64bit
Narzędzie do kół zębatych znajduje się na wstążce STRONA GŁÓWNA -> Uruchom dodatki -> Gear.dll
-
Zaraz będę ściągał jeśli się sprawdzi biorę pełną wersję
z góry dzięki za pomoc
Dodane 2 godziny 40 minuty 29 sekundy:
Niestety dodatki nie chodzą

Dodane 2 godziny 40 minuty 29 sekundy:
Niestety dodatki nie chodzą