Kola pasowe jaki materiał
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Kola pasowe jaki materiał
Witam chciałbym sie dowiedzieć jaki materiał nadaje sie na koła pasowe i jest dość tani, ja znam tylko ebonit, ale nie mogę dostać a potrzebuję wałek fi 140 i około 200mm, wiec z czego najlepiej jest robić koła pasowe. Pozdrawiam
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Jeden gość sam sobie odlewał z aluminium krążki a potem toczył z nich koła pasowe. Jak na amatorskie warunki całkiem nieźle mu to wychodziło.
Tu jest filmik jak zrobić mały elektryczny tygielek:
A tutaj, gdyby kogos interesowało, kopalnia ciekawostek o domowym odlewaniu: http://www.backyardmetalcasting.com/index.html
Tu jest filmik jak zrobić mały elektryczny tygielek:
A tutaj, gdyby kogos interesowało, kopalnia ciekawostek o domowym odlewaniu: http://www.backyardmetalcasting.com/index.html
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Witam !
Wałki aluminiowe. Może i parę zł wyjdzie, ale ile roboty odpadnie... (czas = pieniądz)
wałek al.
www w/w firmy
Pozdrawiam
Wałki aluminiowe. Może i parę zł wyjdzie, ale ile roboty odpadnie... (czas = pieniądz)
wałek al.
www w/w firmy
Pozdrawiam
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Witam odpadło by wiele roboty gdyby, ni eto że z allegro tzreba zamówić i czekać a do poznania raczej sie nie wybieram, dzięki wszystkim za zaangażowanie. Pozdrawiamnamemartin pisze:Witam !
wałek al.
www w/w firmy
Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
To nie lepiej zrobić go z wałka stalowego? Bez kłopotu można taki zdobyć, przyciąć a obróbka prawie taka sama. Domyślam się, że na produkcji używano odlewów aluminiowych tak wykonanych żeby obróbka skrawaniem była minimalna. W przypadku jednej sztuki tak być nie musi i można się kierować najbardziej dostępnym materiałem i technologią.