Klejenie aluminium
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Klejenie aluminium
Panie i Panowie, czy macie doświadczenie z klejeniem aluminium? Czy klejone elementy później malowaliście proszkowo? Czy klej wytrzyma wysoką temperaturę? Jeżeli tak to jaki klej stosowaliście. Pytam ponieważ w moim przypadku prawdopodobnie odpada spawanie oraz zgrzewanie(które chyba do łatwych nie należy przy aluminium).
Zakładamy że musimy połączyć dwa wypukłe "talerze". "Talerze" mają kołnierz który możemy skleić. Na całym obwodzie muszą być dobrze spasowane.
Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły to chętnie wysłucham : )
Pozdrawiam
J.
Zakładamy że musimy połączyć dwa wypukłe "talerze". "Talerze" mają kołnierz który możemy skleić. Na całym obwodzie muszą być dobrze spasowane.
Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły to chętnie wysłucham : )
Pozdrawiam
J.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Zainteresuj się tematem klejów metakrylowych dwuskładnikowych.
Ważna rzecz w klejeniu klejami metakrylowymi to odpowiednia szerokość szczeliny. Trzeba to wziąć pod uwagę w projektowaniu konstrukcji. Niektóre z tych klejów mają dodatek mikrokulek szklanych dla utrzymania odpowiedniej szerokości szczeliny.
Wydaje się, że twoje wymagania te które znamy- skleić aluminium i malować proszkowo spełni chociażby: http://megaloc.pl/kleje-i-uszczelniacze ... ruktor-900
Nic jednak nie wiadomo na temat wymagań konstrukcyjnych tego połączenia . Jak to ma być odpowiedzialna konstrukcja to trzeba szukać porady u specjalistów, a takim jest w Polsce np. P. Marek Bernaciak.
Ważna rzecz w klejeniu klejami metakrylowymi to odpowiednia szerokość szczeliny. Trzeba to wziąć pod uwagę w projektowaniu konstrukcji. Niektóre z tych klejów mają dodatek mikrokulek szklanych dla utrzymania odpowiedniej szerokości szczeliny.
Wydaje się, że twoje wymagania te które znamy- skleić aluminium i malować proszkowo spełni chociażby: http://megaloc.pl/kleje-i-uszczelniacze ... ruktor-900
Nic jednak nie wiadomo na temat wymagań konstrukcyjnych tego połączenia . Jak to ma być odpowiedzialna konstrukcja to trzeba szukać porady u specjalistów, a takim jest w Polsce np. P. Marek Bernaciak.
Ostatnio zmieniony 10 lis 2016, 09:27 przez pabloid, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Wiem, dlatego napisałem że podobno wytrzymujepabloid pisze:Podają, że można: http://acralock.pl/kleje/steff.k pisze:Malowanie proszkowe podobno wytrzymuje, ale nie próbowałem

Serwa DC Rulez!!!
Frezowanie gwintów
Frezowanie gwintów

-
- Lider FORUM (min. 2000)
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Pewnie chodzi o coś w tym stylu:Andrzej 40 pisze:Mógłby kol. dokładnie opisać proces lutowania aluminium?upanie pisze:A możesz lutować? Aluminium lutuje się całkiem nieźle tylko niestety trzeba je nieźle podgrzać.
[youtube][/youtube]
Widziłem to dawno temu, natomiast jeszcze nie próbowałem. Wygląda to dosyć prosto.
Serwa DC Rulez!!!
Frezowanie gwintów
Frezowanie gwintów

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Dokładnie chodziło mi taki sposób lutowania. Nie wiem czy jest inny.
Co prawda mam od kilku lat całe to tałatajstwo do lutowania od Alumweld ale nigdy nie próbowałem.
Używałem za to drutów do lutowania bodajże z Castoramy (nie pamiętam na 100% boo to dawno było). One wyglądają jak elektrody spawalnicze do MMA. Otulone są topnikiem.
Lutuje się całkiem nieźle. Praktycznie jak instalację miedzianą C.O. Z tym, że topnik idzie razem z drutem a nie jest nakładany na elementy.
Problem jednak jest z małymi/cienkimi elementami. Jak się to potraktuje palnikiem to albo się topią albo krzywią. Za dużo mocy w takim palniku. Trzeba by coś mniejszego a nie miałem to nie wiem
Po zlutowaniu trzyma jak diabli. Nie sądzę żeby dało się tak dobrze skleić.
Cena tego typu wynalazków z tego co pamiętam nie była wysoka.
Co prawda mam od kilku lat całe to tałatajstwo do lutowania od Alumweld ale nigdy nie próbowałem.
Używałem za to drutów do lutowania bodajże z Castoramy (nie pamiętam na 100% boo to dawno było). One wyglądają jak elektrody spawalnicze do MMA. Otulone są topnikiem.
Lutuje się całkiem nieźle. Praktycznie jak instalację miedzianą C.O. Z tym, że topnik idzie razem z drutem a nie jest nakładany na elementy.
Problem jednak jest z małymi/cienkimi elementami. Jak się to potraktuje palnikiem to albo się topią albo krzywią. Za dużo mocy w takim palniku. Trzeba by coś mniejszego a nie miałem to nie wiem

Po zlutowaniu trzyma jak diabli. Nie sądzę żeby dało się tak dobrze skleić.
Cena tego typu wynalazków z tego co pamiętam nie była wysoka.
czilałt...