Klej do łożyska
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Klej do łożyska
Witam
Mam takie problem otóż posiadam ramę rowerową w której wymieniłem łożyska problem jest taki że łożysko w gnieździe ma nie wielki luz trudno stwierdzić jaki ale wydaje mi się że na poziomie 0,15mm albo i mniejszy i mam takie pytanko jaki klej byście polecili?? myślałem o Loctite 648????
Chciałem dodać że rama to trek session 7 i jest z aluminium z góry wielkie thx.
Aha jeszcze jak mogli byście napisać jak się tego używa.
Mam takie problem otóż posiadam ramę rowerową w której wymieniłem łożyska problem jest taki że łożysko w gnieździe ma nie wielki luz trudno stwierdzić jaki ale wydaje mi się że na poziomie 0,15mm albo i mniejszy i mam takie pytanko jaki klej byście polecili?? myślałem o Loctite 648????
Chciałem dodać że rama to trek session 7 i jest z aluminium z góry wielkie thx.
Aha jeszcze jak mogli byście napisać jak się tego używa.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Skoro jest taki luz to w sam raz do klejenia. A jaki klej? Najlepiej iść do sklepu z łożyskami i tam najczęściej mają. Ja stosowałem kleje różne, także te sklepowe (później mogę podać nazwę bo jestem poza pracą), kleje Würta i Normfestu.
A jak się klei. Podstawowa sprawa to odtłuszczenie. Obie powierzchnie trzeba dokładnie przemyć i osuszyć. Może być benzyna ekstrakcyjna, chociaż różne firmy oferują specjalne zmywacze. Nałożyć klej cienko, ale dokładnie, wcisnąć łożysko i ustawić pionowo całą oś z łożyskiem. Poczekać aż stwardnieje. Klej twardnieje tam gdzie nie ma dostępu powietrza. Potem usunąć nadmiar szmatką lub bibułą, To wszystko.
A jak się klei. Podstawowa sprawa to odtłuszczenie. Obie powierzchnie trzeba dokładnie przemyć i osuszyć. Może być benzyna ekstrakcyjna, chociaż różne firmy oferują specjalne zmywacze. Nałożyć klej cienko, ale dokładnie, wcisnąć łożysko i ustawić pionowo całą oś z łożyskiem. Poczekać aż stwardnieje. Klej twardnieje tam gdzie nie ma dostępu powietrza. Potem usunąć nadmiar szmatką lub bibułą, To wszystko.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Posty w temacie: 2
Polecam wyroby Loctite, a który konkretnie, to trzeba sprawdzić w katalogu. W necie są katalogi i notki produktowe, również po polsku. Ważny jest materiał, w który wkleja się łożysko, czasami trzeba użyć aktywatora, oraz wielkość szczeliny i ew. możliwość demontażu. To wszystko jest w katalogu. Ważne przy aplikacji jest, aby nie dotykać aplikatorem metalu aktywizującego klej, gdyż to powoduje powstanie "glutów" w pozostałej części.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
- Posty w temacie: 2
No dobrze, ale na Twoje ryzyko. Te kleje nie są tanie a i ew. awaria roweru może być bolesna, więc dobrze sprawdź wszystko przed użyciem i pedantycznie stosuj się do zaleceń producenta odnośnie aplikacji. Ja dałbym (co mówię bez obejrzenia problemu) Loctite 660. Przeczytaj notę katalogową i zwróć uwagę na to, że jest on polecany do osadzania łożysk i max. luz wynosi 0,5mm. Loctite 638 i 648 są w zasadzie polecane do tulei, kół zębatych i klinów a różnią się temp. pracy. Mają z kolei wyższą wytrzymałość na ścinanie niż 660.Gamorin pisze: prosiłbym o pomoc w doborze kleju
- Załączniki
-
- Loctite_660.pdf
- (200.72 KiB) Pobrany 749 razy
-
- Loctite_648.pdf
- (116.14 KiB) Pobrany 602 razy
-
- Loctite_638.pdf
- (115.92 KiB) Pobrany 741 razy
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ