Na wstępnie chciałbym napisać iż dopiero raczkuje w obsłudze Corel Draw x6.
Uczę się go ponieważ mam do czynienia z nim na co dzień.
Jestem zatrudniony na stanowisku operatora maszyn CNC, pracuje na maszynie KIMLA BLACKBIRD 1520.
Moja praca polega na wczytaniu gołych elementów do Corela po czym ustawieniu wszystkiego i wyeksportowaniu do PC-CAM.
W PC-CAM ustawiam wszystko tak aby można było wcisnąć zielony guzik który odpowiedzialny jest za START

Jako że nigdy wcześniej z Corelem nie miałem styczności to miałbym kilka pytań.
Dla wielu z was mogą wydawać się błache ale dla mnie są bardzo ważne.
Zaczynamy
Pierwszy problem

Zaznaczyłem miejsce które chciałbym lekko zmodyfikować.
Zakreśliłem w niebieskim kułeczku mały prostokącik który w szerokości ma 10 mm, chciałbym aby ta odległość była mniejsza na przykład 6 mm.
Jak mógłbym to zmienić ??

Drugi problem

Chciałbym się dowiedzieć jak wprowadzić powyższą zmianę do wszystkich "uszek" na raz.
Trzeci problem

Obrazek ten przedstawia element który składa się z 2 kolorów czarnego i fioletowego.
3 elementy zaznaczone na fioletowo mają być frezowane na 4 mm.
Sklejka ma grubość 10 mm więc ma być zagłębienie/rowek na 4 mm.
Wiem jak zrobić taki rowek/zagłębienie, wpuszczę po prostu freza na błębokość 4 mm w sklejkę i gotowe

Chciałbym się dowiedzieć czy można za pomocą Corel Draw X6 ustawić tak projekt aby po wyeksportowaniu go do PC-CAM nie trzeba było już nic zmieniać.
Klikam po prostu start i zagłębienia/rowki i cała reszta z automatu się wycina

Czwarty problem

Na obrazku zaznaczyłem otworki które trzeba najpierw wyciąć a potem dopiero całą resztę.
Chciałbym ustawić otworki tak aby były wycinane jako pierwsze a potem cała reszta.
Wiem że trzeba użyć w Corelu takich zakładek jak Rozmieść => Kolejność lecz jest tam sporo opcji i nie wiem która najlepiej nadawała by się do tego zadania.
Osobiście testowałem tylko pierwszą opcję z góry czyli "Przesuń na wierzch strony"
To chyba na tyle jeśli chodzi o moje problemy

Być może ktoś zada pytanie do czego służą elementy które są pokazane na obrazkach

Już tłumaczę, pracuje w firmie która zajmuje się produkcją stojaków ale nie tylko.
Powyższe problemy jednak dotyczą tylko jednego rodzaju stojaka ze sklejki o grubości 10 mm.
Własnie wpadłem na kolejny problem.
Czasami zdarza mi się wycinać elementy z innych materiałów takich jak PVS, OSB, PLEXA i inne.Gdzie mogę znaleźć rozpiskę jaką prędkość ustawić ??
Z góry dzięki wielkie za pomoc.
Jeśli coś namieszałem to przepraszam.
Pozdrawiam, Zloty