Witam mam kilka pytań w związku stołem do wypalarki plazmowej,
Prosiłbym o wyrozumiałość.
1. Dlaczego pod materiałem do cięcia stół zbudowany jest z "pasków blachy" ?
2. Czy stół do cięcia jest lub musi być zintegrowany (połączony) z ramą wycinarki
3. Czy masa jest podłączona do materiału ciętego czy do ramy i jak wpływa to na pracę silników lub sterowników silników krokowych,
ponieważ zdaję sobie sprawę iż podczas inicjacji jak i podczas cięcia łukiem powstają olbrzymie zakłócenia elektromagnetyczne
Kilka pytań dotyczących stołu pod wycinarkę plazmową
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Paski są po to, żeby one się niszczyły podczas pracy, a nie elementy nośne stołu. Podczas wypalania płomień z palników gazowych, czy też element tnący w plaźmie (nie wiem w jakim stopniu dotyczy to plazmy, ale przy tlenie dość szybko "idą" te płaskowniki) również je nadtapia i powoduje powstanie wycięć w tych paskach. Gdy tych wycięć jest dość dużo to się te paski wywala i zakłada nowe.blue_17 pisze:1. Dlaczego pod materiałem do cięcia stół zbudowany jest z "pasków blachy" ?
Stół najlepiej gdyby był osobnym elementem, niezależnym od torowiska maszyny. Takie rozwiązanie zapobiega utracie geometri w wyniku dużego obciążenia (gruba blacha, szlaka w wannach na syf) i temperatury.blue_17 pisze:2. Czy stół do cięcia jest lub musi być zintegrowany (połączony) z ramą wycinarki
Nie wiem.blue_17 pisze:3. Czy masa jest podłączona do materiału ciętego czy do ramy i jak wpływa to na pracę silników lub sterowników silników krokowych,
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
uzupełnię tylko o kilka dodatkowych uwag ...
1. temperatura się nie kumuluje tylko w materiale. Materiał lezący na ruszcie jest łatwiejszy do zdjęcia niż jak by leżał na szamotowym stole ( stara konstrukcja stołów )
Inna konstrukcja stołów to stożki zamiast rusztu lub ruszt ostrzowy , taki jak do wypalarek laserowych. Po za tym , szlaka ma gdzie odpływać i nie uszkadza materiału w dolnej części.
2. Stół połączony z rama jest nieprofesjonalny. On tak jak pisze kolega we wcześniejszej wypowiedzi , straci geometrię , maszyna zacznie się klinować a po za tym czy upadnie na niego materiał przy załadunku lub będzie szarpnięty np. wózkiem widłowym to nie naruszy ramy maszyny , gdzie to właśnie rama trzyma wszystko w całości.
3. odpowiednio ekranowane przewody , ochrona na stole i przewody prądowe z plazmy puszczone innym "kanałem" niż do silników krokowych nie powinny spowodować zakłóceń.
Jak będziesz miał kolego przeseperowany stół to silniki nie powinny nic odczuć. A jak stół będzie też rama dla maszyny to trzeba się dobrze za ekranować.
1. temperatura się nie kumuluje tylko w materiale. Materiał lezący na ruszcie jest łatwiejszy do zdjęcia niż jak by leżał na szamotowym stole ( stara konstrukcja stołów )
Inna konstrukcja stołów to stożki zamiast rusztu lub ruszt ostrzowy , taki jak do wypalarek laserowych. Po za tym , szlaka ma gdzie odpływać i nie uszkadza materiału w dolnej części.
2. Stół połączony z rama jest nieprofesjonalny. On tak jak pisze kolega we wcześniejszej wypowiedzi , straci geometrię , maszyna zacznie się klinować a po za tym czy upadnie na niego materiał przy załadunku lub będzie szarpnięty np. wózkiem widłowym to nie naruszy ramy maszyny , gdzie to właśnie rama trzyma wszystko w całości.
3. odpowiednio ekranowane przewody , ochrona na stole i przewody prądowe z plazmy puszczone innym "kanałem" niż do silników krokowych nie powinny spowodować zakłóceń.
Jak będziesz miał kolego przeseperowany stół to silniki nie powinny nic odczuć. A jak stół będzie też rama dla maszyny to trzeba się dobrze za ekranować.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
Dziękuje kolegą,
ale mam jeszcze 1 bardziej szczegółowe pytanie widziałem na forum technologie w której cięcie plazmą odbywało się w osłonie wody,
ponieważ reasumując taki koszt do kosztu całej wypalanki (dodanie osłony wodnej) nie jest duży chciałbym się dowiedzieć co niesie ze sobą dodanie takiej osłony
oprócz zmienionej konstrukcji stołu i czy nadal cięcie w takim przypadku odbywa się w osłonie gazowej ?
ale mam jeszcze 1 bardziej szczegółowe pytanie widziałem na forum technologie w której cięcie plazmą odbywało się w osłonie wody,
ponieważ reasumując taki koszt do kosztu całej wypalanki (dodanie osłony wodnej) nie jest duży chciałbym się dowiedzieć co niesie ze sobą dodanie takiej osłony
oprócz zmienionej konstrukcji stołu i czy nadal cięcie w takim przypadku odbywa się w osłonie gazowej ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Hm …. Osłona gazowa…. To nie jest tak do końca z tą osłona.
Gaz osłaniający łuk plazmowy ma za zadanie nie dopuszczenie zanieczyszczeń do procesu i wyrównanie strumienia plazmy.
Woda …
To samo plus dodatkowa energia wprowadzana do procesu po przez wydzielanie się wodoru w nie wielkiej ilości.
Oczywiście woda musi być odpowiednio przygotowana, bo inaczej też pójdzie ale może być dużo wtrąceń w krawędzi oraz zarośnięta kamieniem instalacja maszyny.
Gdzieś na forum był ten wątek bardziej rozszerzony .
Gaz osłaniający łuk plazmowy ma za zadanie nie dopuszczenie zanieczyszczeń do procesu i wyrównanie strumienia plazmy.
Woda …
To samo plus dodatkowa energia wprowadzana do procesu po przez wydzielanie się wodoru w nie wielkiej ilości.
Oczywiście woda musi być odpowiednio przygotowana, bo inaczej też pójdzie ale może być dużo wtrąceń w krawędzi oraz zarośnięta kamieniem instalacja maszyny.
Gdzieś na forum był ten wątek bardziej rozszerzony .
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)