kilka podstawowych komend G-CODE
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
G54 to natywny układ odniesienia, G55 do G59 to kolejne układy odniesienia, jak masz np na tokarce kilka imaków, to możesz każdy ustawić w innym układzie odniesienia, wyzerować wszystkie na jeden punkt, i w efekcie pracować różnymi nożami jak jednym, w zalezności od potrzeb. Na zakończenie pracy przywracasz natywny układ odniesienia, czyli G54.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
za przeproszeniem co ty za farmazony piszesz ?clubber84 pisze:G54 i G55 to są odwołania dla maszyny, wstawiane na końcu programu przed % w celu wyzerowania pozycji osi X, Y i Z po skończeniu programu (tzw. powrót na pozycję wyjściową).korinsj pisze:> no i brakuje mi odniesienia do bazy (G54 G55 .... )
a tutaj to już nie wiem o co chodzi.
czy po prostu wkleić te komendy na początku programu?
a może umożliwić użytkownikowi, aby jeśli chce, sam
zdefiniował ciąg komend do wywołania na początku programu?
Pozdrawiam
G54 G55 itd to kody przywołujące układ współrzędnych ... wstawia się na początku, nie końcu programu!
każesz na początku najechac na Z10. ale gdzie jest to Z10. nad materiałem? to mówi właśnie g54
mój MCV 720 czyta iso a na G97 się wykrzacza wiec dalej jestem ze to kod dla tokarki...
[ Dodano: 2012-07-03, 08:15 ]
ja na końcu programu mam tylko zawsze M02 i jakoś mi się nie leje na głowę jak zmieniam detalrc666 pisze:Potrzebne, potrzebne.MoldMichal pisze: M30 wyłączy i chłodziwo i obroty wiec i M9 iM5 niepotrzebne na końcu programu.

stąd:
http://masters.ckp.pl/plecyk/cnc_sinumerik.htm
wynika że G97 to komenda dla frezarki ("stałe obroty"),
więc miałem nadzieję że tyczy się to prędkości
obrotowej wrzeciona.
to typowe kody do sterowanie simensa

http://pl.wikipedia.org/wiki/G_code zapoznaj się z tym

M3 włącza obroty prawe w tokarce i frezarce

stałę obroty w frezarce to chyba tylko do gwintowania na sztywno tylko potrzebne

-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Rozwiązałem problem w ten sposób, że w jednym z katalogów programu umieszcza się dwa pliki. Jeden to sekwencja startowa która dodawana jest na początku programu, druga to końcowa.
Mam nadzieję że reszta programu jest generowana poprawnie. Co prawda zrobiłem prosty symulator 2D/3D, ale ostateczne testy i tak wyjdą na rzeczywistej maszynie.
Nie jestem pewien kilku rzeczy (np. czy po każdej instrukcji musi być ; itp ale ogólnie chyba jest OK, więc dziękuję za pomoc.
A jakby ktoś miał odwagę to program w wersji testowej wrzuciłem na:
http://www.smaguda.pl/trash/ecnc.zip
w katalogu 'programs' jest wygenerowane grawerowanie prostokąta w dwóch przebiegach.
Gdyby ktoś sprawdził czy wczyta mu się to do maszyny, to z góry dziękuję za informacje.
SM
Mam nadzieję że reszta programu jest generowana poprawnie. Co prawda zrobiłem prosty symulator 2D/3D, ale ostateczne testy i tak wyjdą na rzeczywistej maszynie.
Nie jestem pewien kilku rzeczy (np. czy po każdej instrukcji musi być ; itp ale ogólnie chyba jest OK, więc dziękuję za pomoc.
A jakby ktoś miał odwagę to program w wersji testowej wrzuciłem na:
w katalogu 'programs' jest wygenerowane grawerowanie prostokąta w dwóch przebiegach.
Gdyby ktoś sprawdził czy wczyta mu się to do maszyny, to z góry dziękuję za informacje.
SM
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
pod wine nie odświerza obrazu... zamazuje się pole robocze...korinsj pisze:ecnc.zip
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
%
O1111
N2 G90
N3 G54
N4 G40
N5 G80
N6 G94
N7 G17
N8 M3S500
N9 M08
N10 G00 X0 Y0
N11 G00 Z1.
N12 G01 Z-1. F100.
N13 G01 X20. Y0 F100.
N14 G01 X20. Y20. F100.
N15 G01 X0 Y20. F100.
N16 G01 X0 Y0 F100.
N17 G01 Z-2. F100.
N18 G01 X20. Y0 F100.
N19 G01 X20 Y20. F100.
N20 G01 X0 Y20. F100.
N21 G01 X0 Y0 F100.
N22 G00 Z5.
N23 M05
N24 M09
N25 M30
%
w tej formie coś tam latała maszyna
bez "." maszyna czyta mikrony
duży ten kwadrat by nie był bez (.) 
samo M3 bez podania obr nie zadziała.... chłodziwo po rozruchu wrzeciona
G71 mi wywala błąd na fanuc Oi-MD to cykl tokarski jakiś chyba wiem ze niby zadawanie w mm...
T1M6 bez sensu bez G43 i H
G17 lepiej zawsze dodać jak nie chcesz żeby kiedyś na łuku Ci maszyna nie sfiksowała w zecie
O1111
N2 G90
N3 G54
N4 G40
N5 G80
N6 G94
N7 G17
N8 M3S500
N9 M08
N10 G00 X0 Y0
N11 G00 Z1.
N12 G01 Z-1. F100.
N13 G01 X20. Y0 F100.
N14 G01 X20. Y20. F100.
N15 G01 X0 Y20. F100.
N16 G01 X0 Y0 F100.
N17 G01 Z-2. F100.
N18 G01 X20. Y0 F100.
N19 G01 X20 Y20. F100.
N20 G01 X0 Y20. F100.
N21 G01 X0 Y0 F100.
N22 G00 Z5.
N23 M05
N24 M09
N25 M30
%
w tej formie coś tam latała maszyna

bez "." maszyna czyta mikrony

samo M3 bez podania obr nie zadziała.... chłodziwo po rozruchu wrzeciona

G71 mi wywala błąd na fanuc Oi-MD to cykl tokarski jakiś chyba wiem ze niby zadawanie w mm...
T1M6 bez sensu bez G43 i H

G17 lepiej zawsze dodać jak nie chcesz żeby kiedyś na łuku Ci maszyna nie sfiksowała w zecie

-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
> nie chodzi 
no kurde, wymiękam
> pod wine nie odświerza obrazu... zamazuje się pole robocze...
dzięki za info.
program pisałem pod WinXP. pod Win7 też chodzi (chociaż np
dolny panel źle się wyświetlał).
pole robocze korzysta z DirectX - tu pewnie leży problem.
sam Win7 też miał "grymasy" - nie chciał poprawnie
kopiowoać kanału alfa, chociaż WinXP robił to poprawnie.
pisanie pod windowsy to zawsze walka z microsoftem.
co windows to muszą coś spaprać. robię łate i zaczyna
działać, a pod nowym windowsem nowe numery.
wine nie mam więc za bardzo nie mam jak sprawdzić.
ale problem na 100% jest w kopiowaniu płaszczyzn
przez DirectDraw.
>bez "." maszyna czyta mikrony
duży ten kwadrat by nie był bez (.) 
>samo M3 bez podania obr nie zadziała.... chłodziwo po rozruchu wrzeciona
>G71 mi wywala błąd na fanuc Oi-MD to cykl tokarski jakiś chyba wiem ze niby zadawanie w mm...
>T1M6 bez sensu bez G43 i H
No dzięki za informacje! zaraz wrzuce te poprawki
>G17 lepiej zawsze dodać jak nie chcesz żeby kiedyś na łuku Ci maszyna nie sfiksowała w zecie
Program generuje tylko proste. Nie korzystam z komendy g-code na łuki.
We właściwościach projektu ustawia dokładność obliczeń i tam
zadaje się jak "drobne" mają być proste - łuki i krzywe Beziera
są zamieniane na proste. To mocno upraszcza generowanie trajektorii
z odsunięciem frezu.
SM
[ Dodano: 2012-07-05, 13:39 ]
poprawki zrobione
1. w katalogu "gcode" są dwa pliki. 'progbeg.txt' to komendy dodawane na początku programu a 'progend.txt' na końcu. jeśli jakaś maszyna potrzebuje innych parametrów to można sobie na stałe to tam zmienić i każdy program będzie je automatycznie dołączał.
2. w menu "Project/Properties" zakładka "Program" są parametry dla programu: precyzja obliczeń, rozdzielczość pliku wynikowego, pozycja górna przejazdu, pozycja dolna (szybkiego dojazdu tuż nad materiał), dodatkowe opóźnienia (jeśli są potrzebne).
3. w menu "Project/Create Program" tworzymy program wyjściowy. Dodajemy kolejne kroki obróbki (do wyboru wiercenie, grawerowanie, frezowanie - uwzględnia odsunięcie frezu). Wybierając lewym przyciskiem krok wyświetlą się po prawej parametry obróbki. Przyciskiem 'Edit' aktywujemy ich edycję, potem "Apply" zatwierdzamy. Jeśli do testów trzeba zmienić parametry obróbki, to proszę wstawić tam sensowne dane. Linia G-Code Tool jeśli będzie wypełniona to zostanie dodana do programu. Czyli można tam wpisać np. "T1 M6 G43 H" - jeśli dobrze zrozumiałem powyższą uwagę.
'User Info" spowoduje dodanie (MSG: ...) a "Stop" zatrzymanie programu - myślałem o tym aby w maszynach bez automatycznej zmiany narzędzia można było wyświetlić użytkownikowi jakie narzędzie ma założyć i na chwile wstrzymać program.
'Tool Diameter' - średnica freza, ważne przy trybie "Milling" - program wtedy uwzględnia odsunięcie.
'Spindle Speed' - zostanie dodane do M3.
'Feed Rate Z' - z jaką prędkościa maszyna ma wchodzić w materiał.
'Step Z' - z jakim krokiem maszyna ma schodzić pomiędzy objechaniem całej trajektorii.
'Feed Rate XY' - prędkość obróbki XY
Proszę zmienić te wartości na sensowne.
Prawy przycisk na kroku obróbki umożliwia dodawanie/usuwanie warstwy która ma być do danego kroku obróbki przypisana.
Przycisk "Create" utworzy program, potem 'Simulation 2D' lub 3D narysuje mniej więcej przebieg obróbki.
SM

no kurde, wymiękam
> pod wine nie odświerza obrazu... zamazuje się pole robocze...
dzięki za info.
program pisałem pod WinXP. pod Win7 też chodzi (chociaż np
dolny panel źle się wyświetlał).
pole robocze korzysta z DirectX - tu pewnie leży problem.
sam Win7 też miał "grymasy" - nie chciał poprawnie
kopiowoać kanału alfa, chociaż WinXP robił to poprawnie.
pisanie pod windowsy to zawsze walka z microsoftem.
co windows to muszą coś spaprać. robię łate i zaczyna
działać, a pod nowym windowsem nowe numery.
wine nie mam więc za bardzo nie mam jak sprawdzić.
ale problem na 100% jest w kopiowaniu płaszczyzn
przez DirectDraw.
>bez "." maszyna czyta mikrony

>samo M3 bez podania obr nie zadziała.... chłodziwo po rozruchu wrzeciona

>G71 mi wywala błąd na fanuc Oi-MD to cykl tokarski jakiś chyba wiem ze niby zadawanie w mm...
>T1M6 bez sensu bez G43 i H

No dzięki za informacje! zaraz wrzuce te poprawki
>G17 lepiej zawsze dodać jak nie chcesz żeby kiedyś na łuku Ci maszyna nie sfiksowała w zecie

Program generuje tylko proste. Nie korzystam z komendy g-code na łuki.
We właściwościach projektu ustawia dokładność obliczeń i tam
zadaje się jak "drobne" mają być proste - łuki i krzywe Beziera
są zamieniane na proste. To mocno upraszcza generowanie trajektorii
z odsunięciem frezu.
SM
[ Dodano: 2012-07-05, 13:39 ]
poprawki zrobione
1. w katalogu "gcode" są dwa pliki. 'progbeg.txt' to komendy dodawane na początku programu a 'progend.txt' na końcu. jeśli jakaś maszyna potrzebuje innych parametrów to można sobie na stałe to tam zmienić i każdy program będzie je automatycznie dołączał.
2. w menu "Project/Properties" zakładka "Program" są parametry dla programu: precyzja obliczeń, rozdzielczość pliku wynikowego, pozycja górna przejazdu, pozycja dolna (szybkiego dojazdu tuż nad materiał), dodatkowe opóźnienia (jeśli są potrzebne).
3. w menu "Project/Create Program" tworzymy program wyjściowy. Dodajemy kolejne kroki obróbki (do wyboru wiercenie, grawerowanie, frezowanie - uwzględnia odsunięcie frezu). Wybierając lewym przyciskiem krok wyświetlą się po prawej parametry obróbki. Przyciskiem 'Edit' aktywujemy ich edycję, potem "Apply" zatwierdzamy. Jeśli do testów trzeba zmienić parametry obróbki, to proszę wstawić tam sensowne dane. Linia G-Code Tool jeśli będzie wypełniona to zostanie dodana do programu. Czyli można tam wpisać np. "T1 M6 G43 H" - jeśli dobrze zrozumiałem powyższą uwagę.
'User Info" spowoduje dodanie (MSG: ...) a "Stop" zatrzymanie programu - myślałem o tym aby w maszynach bez automatycznej zmiany narzędzia można było wyświetlić użytkownikowi jakie narzędzie ma założyć i na chwile wstrzymać program.
'Tool Diameter' - średnica freza, ważne przy trybie "Milling" - program wtedy uwzględnia odsunięcie.
'Spindle Speed' - zostanie dodane do M3.
'Feed Rate Z' - z jaką prędkościa maszyna ma wchodzić w materiał.
'Step Z' - z jakim krokiem maszyna ma schodzić pomiędzy objechaniem całej trajektorii.
'Feed Rate XY' - prędkość obróbki XY
Proszę zmienić te wartości na sensowne.
Prawy przycisk na kroku obróbki umożliwia dodawanie/usuwanie warstwy która ma być do danego kroku obróbki przypisana.
Przycisk "Create" utworzy program, potem 'Simulation 2D' lub 3D narysuje mniej więcej przebieg obróbki.
SM