KiCAD, EzCAD i CNC, czyli toolchain do wykonywania PCB

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów
Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 31

KiCAD, EzCAD i CNC, czyli toolchain do wykonywania PCB

Post napisał: tuxcnc » 01 cze 2024, 19:23

Jak to zwykle u mnie bywa, znakowarkę fiber kupiłem rok temu z myślą o wykonywaniu PCB, a zabieram się za temat dopiero teraz...
Cóż, trochę jestem usprawiedliwiony, bo to droga przez mękę...
Zacznijmy od rzeczy podstawowej.
Laser fiber pięknie usuwa cienką warstwę miedzi, ale przepalenie się przez półtora milimetra plastiku zbrojonego włóknem szklanym daje efekt po prostu tragiczny... Tak więc trzeba robotę podzielić na dwa etapy i osobno wypalić ścieżki, i osobno wywiercić otwory i wyfrezować obrys płytki.
Tutaj powstaje główny problem, bo mamy dwie różne maszyny, dwa absolutnie różne programy sterujące, a trzeba z otworami trafić w punkty lutownicze.
Pierwsza myśl jaka przychodzi do głowy to właściwe zorientowanie projektu wobec punktu 0,0 układu współrzędnych.
W KICAD jest taki cyrk, że za żadną cholerę nie potrafiłem dojść o co chodzi. Jeden projekt udało mi się wykonać i zrobiłem sobie templatkę, czyli ramkę w pliku .kicad_wks. Tyle tytko, że otwierając tę ramkę w nowym projekcie wędrowała mi ona po polu roboczym, zamiast być tam, gdzie powinna...
Nie pytajcie mnie po jasną cholerę tak zrobili, bo po prostu nie wiem i nic rozsądnego nie przychodzi mi do głowy, ale dzisiaj doszedłem dlaczego i w jaki sposób...
Otóż można sobie ustalić wielkość arkusza (sprawa oczywista), na arkuszu można ustalić marginesy (sprawa oczywista), ale tutaj sprawy oczywiste się kończą, a zaczyna się po jasną cholerę.
Arkusz ma współrzędne 0,0 w lewym górnym rogu, ale rysowana na nim ramka w prawym dolnym i to jeszcze z offsetem równym marginesowi... Dlatego przy zmianie wielkości arkusza ramka wędruje po ekranie, a jej rogi mają trudne do wyliczenia położenia. Takie jajca w CAD jest to idiotyzm w najczystszej postaci...
Tak więc ramkę można przygotować tylko specjalnie dla określonej wielkości arkusza.
Przy arkuszu 100x100 mm wygląda ona następująco:

Kod: Zaznacz cały

(kicad_wks (version 20210606) (generator pl_editor)
  (setup (textsize 2.5 2.5)(linewidth 0.3)(textlinewidth 0.25)
  (left_margin 8)(right_margin 5)(top_margin 5)(bottom_margin 5))
  (rect (name "") (start 70 70) (end 120 120))
)
Dlaczego 100x100 mm?
Pod Windows nie ma to znaczenia, ale pod Linuksem resetuje mi się do takiej wartości przy otwieraniu projektu...
A dlaczego ramka jest rysowana od 70,70 do 120,120?
Tak naprawdę powinna być od 75,75 do 125,125 ale dochodzą wspomniane marginesy.
A dlaczego ramka wychodzi poza arkusz?
Bo EzCAD importuje na środek swojego pola roboczego ignorując współrzędne absolutne z otwieranego pliku...
Tak więc punkt o współrzędnych 0,0 jest dokładnie w środku ramki.
Dalej jest pasmo nieszczęść związane z EzCAD, który jest programem niedopracowanym, pełnym błędów i kapryśnym...
W tutorialach dostępnych w necie, wszyscy przepuszczają plik ścieżek wyeksportowany z KiCAD przez FlatCAM. Niby nie ma w tym nic złego, oba programy są darmowe, tylko nie bardzo wiadomo po co, skoro KiCAD może pliki wektorowe eksportować bezpośrednio (Plik/Rysuj...)...
Tu jednak jest opisane pasmo nieszczęść. Plik wyeksportowany do svg otwiera się w EzCAD jaki zbiór kresek i kółek i jest absolutnie bezużyteczny. Plik plt (HPGL) nie otwiera się w ogóle i dostajemy tylko komunikat o błędzie. Natomiast dxf otwiera się prawidłowo, ale wychodzą kolejne problemy.
W opcjach eksportu do dxf nie ma lustrzanego odbicia, można to przeboleć i odbić w EzCAD, ale jak pisałem potrzebna jest ramka, a dxf uparcie eksportuje się bez niej... (To nie jest ramka strony, tylko ramka narysowana na warstwie "krawędziowa"). Tutaj można sobie poradzić rysując tę ramkę na warstwach "górna sygnałowa" i "dolna sygnałowa", ale wychodzi kolejny problem, bo te ramki nie będą narysowane linią, tylko ścieżką o małej, ale niezerowej wartości, i w EzCAD zaimportują się jako dwie ramki blisko siebie, co bardzo utrudni użycie funkcji hatch, bo wtedy jak się zaznaczy wszystko, to laser chce wypalać ścieżki, zamiast to co pomiędzy nimi... Ja na razie usunąłem po prostu jedną z tych ramek, co jest w sumie łatwe, ale upierdliwe...
W ogóle EzCAD ma problem z importem grafiki wektorowej i dobre efekty dostaje się albo cudem, albo sposobem...
Przede wszystkim grafika importuje się zgrupowana i trzeba ją rozgrupować, ale wtedy dostaniemy zbiór niepołączonych ze sobą odcinków i funkcja hatch po prostu zamaluje wszystko jak leci. Aby uzyskać efekt jaki nas interesuje trzeba użyć po kolei funkcji Edit/UnGroup, Edit/Combine i Modify/Curve edit/Auto connect, wtedy dopiero Hatch zadziała prawidłowo (albo i nie, bo za tym programem nikt nie trafi...)
Pliki wierceń trzeba przepuścić przez FlatCAM, ale to już jest formalność.
Podsumowując, aby trafić z wierceniem w punkty lutownicze, trzeba projekt wykonać w ramce, której środek ma współrzędne 0,0.
Oczywiście trzeba jeszcze wymyślić sposób mocowania płytki w identyczny sposób na dwóch maszynach, ale to już najmniejszy problem.

Jeśli ktoś ma własne doświadczenia, albo temat go zainteresował, to proszę o komentarze.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Re: KiCAD, EzCAD i CNC, czyli toolchain do wykonywania PCB

Post napisał: pitsa » 01 cze 2024, 21:55

Sprawdziłem na swoim projekcie pliki pdf, svg, plt i dxf. Ramka jest gdy zaznaczy się "Rysuj Edge.Cuts na wszystkich warstwach". Żadne nie są bez problemowe, żeby wrzucić je na grawerowanie na laserze. Na przykład pad okrągły jest okręgiem ale podłużny to już linia o zadanej grubości zamiast obrysu, czyli trzeba takie obiekty znaleźć i przetworzyć na kontury. W DXF jest opcja robienia konturów ale w pozostałych nie ma. Jeśli ktoś sobie to wydrukuje żeby zaprasować PCB to nie ma problemu ale pod laser to się nie nadaje. Ciekawy problem. Tu widać kłopoty z obróbką grafiki wektorowej pod laser:
Obrazek
(wyłączyłem wyświetlanie wypełnienia)

A plików gerbera nie da się jakoś przetworzyć na cnc "typu laser"?
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 02 cze 2024, 07:13

pitsa pisze:
01 cze 2024, 21:55
A plików gerbera nie da się jakoś przetworzyć na cnc "typu laser"?
Da się je otworzyć we FlatCAM, tak jak to robią wszyscy, ale wraz trzeba je wyeksportować do grafiki wektorowej, z którą EzCAD z zasady sobie nie radzi...
Tutaj mogą wystąpić dwa problemy.
Pierwszy, to albo EzCAD pliku nie otworzy, albo otworzy ale będzie sieczka.
Drugi jest taki, że plik otworzy się prawidłowo, ale funkcja Hatch (zakreskowanie pól do usunięcia) nie zadziała prawidłowo.
To jest ewidentna wina EzCAD, że dla niego wszystkie obrysy są otwarte, więc przy Hatch wychodzą totalne bzdury...
Niektóre pliki da się w EzCAD "naprawić", innych się nie da...

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16
Kontakt:

Post napisał: kamar » 02 cze 2024, 09:53

pitsa pisze:
Ciekawy problem. Tu widać kłopoty z obróbką grafiki wektorowej pod laser:
Problem żaden. EzCad dobrze importuje G-cody. Robisz model płytki, cody na kontury frezem 0.1 i zasysasz do EzCada.
Obrazek

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pitsa » 02 cze 2024, 10:38

Spróbuj z takim przykładem:
Obrazek
seruszko.dxf
serduszko
(60.12 KiB) Pobrany 24 razy
aby zobaczyć jaki to ciekawy przykład. ;-)
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 02 cze 2024, 10:50

pitsa pisze:
Ramka jest gdy zaznaczy się "Rysuj Edge.Cuts na wszystkich warstwach".
Faktycznie, dxf eksportuje się z ramką "Edge.Cuts", tyle że pod Linuksem i pod Windows trzeba to robić inaczej, bo interfejs użytkownika różni się.
Oczywiście ramka jest podwójna. Szczęście w nieszczęściu, że tą zewnętrzną wyjątkowo łatwo zaznaczyć i wystarczy usunąć jedną linię. EzCAD uzna obiekt za otwarty i go zignoruje

Dodane 7 minuty 16 sekundy:
pitsa pisze:
02 cze 2024, 10:38
Spróbuj z takim przykładem
Problem jest znany i typowy dla CorelDraw czy inkscape.
Wiem, bo cięliśmy reklamy z folii PVC.
Praktycznie wszystkie cliparty trzeba było edytować, żeby się nadawały do wycięcia
Tyle tylko, że to jest jeszcze jeden dowód na to, że inżynierowie nie powinni używać programów dla artystów...
Ale do tematu ma się to nijak.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pitsa » 02 cze 2024, 10:55

To uproszczony przykład tego co jest na moim PCB z Kicad:
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 02 cze 2024, 11:31

kamar pisze:
02 cze 2024, 09:53
EzCad dobrze importuje G-cody. Robisz model płytki, cody na kontury frezem 0.1 i zasysasz do EzCada.
Cóż, o tym nie wiedziałem...
Wygląda na to, że to działa i faktycznie jest to właściwa droga.
Użycie FlatCAM nie stanowi problemu, bo i tak jest on konieczny do konwersji wierceń z formatu Excellon.
Nie zmienia to jednak faktu, że bez ramki EzCAD zaimportuje na środek pola roboczego i ścieżki przesuną się względem wierceń.
A ramka, jak wspomniałem, składa się z dwóch ramek.
Co ciekawe, importując z g-kodu, EzCAD tworzy faktycznie dwie ramki, a nie kilkadziesiąt niepowiązanych linii.
Najwyraźniej tego importu autorzy EzCAD nie spierdzielili...
Tak więc trzeba jedną ramkę usunąć (po rozgrupowaniu).
Zasadniczo można usunąć obie i narysować sobie inną, bo po zaimportowaniu ścieżki są we właściwych położeniach, a jakaś dowolna ramka jest potrzebna tylko do użycia funkcji Hatch, niekoniecznie obejmująca całe pole lasera.
I jeszcze taka uwaga, że wszystkie wymiary dopasowywałem do soczewki o polu 50x50 mm i oczywiście można sobie ustawić inne, jeśli jest taka potrzeba.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16
Kontakt:

Post napisał: kamar » 02 cze 2024, 12:04

pitsa pisze:
Żebym tu widział coś ciekawego to nie powiem :)

Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 02 cze 2024, 14:08

pitsa pisze:
Spróbuj z takim przykładem:
Obrazek
seruszko.dxf
Przykład wyjątkowo ciekawy, bo każdemu otwiera się COŚ INNEGO:
kamar pisze:
02 cze 2024, 12:04
Żebym tu widział coś ciekawego to nie powiem :)
Obrazek
A u mnie tak:
Obrazek
Obrazek
Górny w LibreCAD, dolny w Inkscape, i nie chodzi o kolory linii/tła, tylko o to, że linie się różnią (!!!).

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”