kanałek pod oring
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
kanałek pod oring
Witam , proszę o podpowiedź jakimi nożami wykonać na tokarce kanałek pod oring ,ale od czoła materiału . Powiedzmy że mam krążek (H18) fi 100 i na średnicy fi 90 muszę wykonać kanałek na głębokość 2,5 mm . Osobiście przerabiam noże przecinaki , ale nie zawsze wychodzi . Czy są może jakieś specjalne noże tokarskie do takiego toczenia ?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Są specjalne norze do takiej obróbki, które mają wyprofilowaną krawędź podtrzymującą płytkę w taki sposób, że nie zaciera o materiał. Przy takiej średnicy co podałeś to nie powinno być najmniejszych problemów z wykonaniem takiego kanałka. Co innego gdybyśmy mieli małe elementy. Przyglądnij się ostrzu narzędzia i zauważ w którym miejscu może obcierać o materiał i to miejsce zeszlifuj.
-
Sprawdzałem już pafane , ale jak wspomniał Sayrus gdybym miał wykonać taki kanałek o średnicy np fi 20 to chyba był by problem tym nożem z pafany . Ale też i szerokość rowka jest różna w zależności od oringa . Jakieś 15 lat temu pracowałem w firmie w której narzędziownia sama robiła takie noże ,więc dlatego wiem jak wyglądają i były wyszlifowane do różnych średnic . A teraz to nie mam pojęcia czy są takie oryginalne .
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Jeśli oryginalne to tylko płytkowe. Pafane podałem jako przykład. Zakres średnic i szerokości przy jakich mogą pracować jest naprawdę duży.
Taka płytka: http://www.otelo.com.pl/pl/produkty/ply ... 59918.html
Potrafi zrobić rowek szerokości 1 mm przy fi 12mm.
Taka płytka: http://www.otelo.com.pl/pl/produkty/ply ... 59918.html
Potrafi zrobić rowek szerokości 1 mm przy fi 12mm.
-
A pytanie , gdybym spróbował wykonać podobny nóż np. ze złamanego freza ( jest dość twardy ale i kruchy) to jak wg Was by wytrzymywał ? A zamocował bym go w starym nożu np 20x20 wywiercony otwór na frez , czyli już nóż zrobiony i dociśnięty jakimiś śrubami np M8 . Czyli zrobił bym taki nóż oprawkowy .
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
Ja nie rozumiem po co tak kombinować i robić problem z niczego. Kupisz zwykły przecinak lub jakąś zwykłą stalkę w sklepie za 15zł dobrze naostrzysz żeby nie obcierało o materiał np. na szerokość 2mm i tyle. Takim narzędziem możesz robić setki sztuk, a ostrzysz tylko krawędź skrawającą, nie boki. Jeżeli chcesz takim nożykiem zrobić powiedzmy rowek 3mm to wykonasz go na 2 razy i po sprawie.