Kanałek na gwincie
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
Kanałek na gwincie
Witam
Potrzebuję pomocy, jak gratować gwint, by wkręcił się sprawdzian przechodni.
Gwint zewnętrzny na trzpieniu, a w nim jest wyfrezowany kanałek pod podkładkę zabezpieczającą odkręcaniu nakrętki.
Przed frezowaniem sprawdzian przechodni wkręca się, jednak po frezowaniu i ogratowaniu wkręca się tylko nakrętka.
Macie jakieś pomysły?
pozdrawiam
Potrzebuję pomocy, jak gratować gwint, by wkręcił się sprawdzian przechodni.
Gwint zewnętrzny na trzpieniu, a w nim jest wyfrezowany kanałek pod podkładkę zabezpieczającą odkręcaniu nakrętki.
Przed frezowaniem sprawdzian przechodni wkręca się, jednak po frezowaniu i ogratowaniu wkręca się tylko nakrętka.
Macie jakieś pomysły?
pozdrawiam
-
Re: Kanałek na gwincie
Aktualnie mam założoną szczotkę na wiertarce stołowej. Długo trzymać na gwincie?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Nie wiem jak to się nazywa po Polsku (sorry), po niemiecku Gewindestrehler, a wygląda to tak: https://www.drechselzentrum.de/zoom/zub ... 1.jpg.html (oczywiście dla każdego skoku musi być osobny). Znałem "fachowca", który podobne przyrządy dorabiał szlifując wyszczerbione gwintowniki, pozostawiając jedną krawędź z gwintem, a pozostałe zeszlifowując (podobnie jak w tym przyrządzie). I też jakoś dało się grat ściąć.
A przy okazji tylko że to dość drogie, ale się przydaje czasem:
A przy okazji tylko że to dość drogie, ale się przydaje czasem:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
czyli podobnie jak narzynką, którą mocowaną w ręcznej oprawce podobnej do tej zrobi szybciej...A przy okazji tylko że to dość drogie, ale się przydaje czasem:

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Mam tego 3000 sztuk do zrobienia. Jaka metoda najszybsza? A gdyby gwintować po wyfrezowaniu kanałka? Było by lepiej? Czy płytki będą siadać, gdy będzie przerywane gwintowanie?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Masz kilka możliwości. Albo przejechać narzynką, albo szczotką co przy tepym frezie jest nie wykonalne, albo zaopatrzyć się w pilnik do regeneracji gwintów.