Ostatnio byłem "zmuszony" zrobić sterownik do regulacji obrotów silnika 24V 500Wat .
Jak najprostrzy ,bez płynnej zmiany kierunku obrotów . Kierunek obrotów można zmienić podczas przełączenia biegunów silnika .
Przeglądałem sieć , nie to że bym nie umiał ale sieć warto przeglądać

I trafiłem układ który Twórca inaczej przewidział jako zastosowanie ale jest na tyle fajny że warto go spopularyzować i wycinek tej Jego konstrukcji idealnie Mi podpasował .
Podaje link do materiału oryginalnego na którym bazowałem :
http://www.jiggerjuice.info/electronics ... oller.html
[ Dodano: 2016-06-25, 13:04 ]
schemat podstawowego układu .

Dedykowany układ jest pod silniki modelarskie DC jednak nic nie stoi na przeszkodzie zastosować Go z pewnymi modyfikacjami do ukladu o wyższym napieciu zasilania oraz wiekszych mocach .
[ Dodano: 2016-06-25, 13:15 ]
Cześć mikroprocesorowa układu oryginalnego mnie osobiście nie interesowała , skupiłem sie na cześci Mocy a jest ciekawa pod kilkoma wzgledami i warta spopularyzowania wśród czytelników tego portalu .
Pieknie i jasno pokazany jest w stopniu mocy system zasilania "wysokim" napięciem bramki
tranzystora Q1. Właśnie dla takich układów warto nieraz przez godziny przekopywać internet .Ten układ eletroniczny jest poprostu piękny ,to jest minimalistyczne dzieło sztuki elektronicznej

[ Dodano: 2016-06-25, 13:25 ]
W docelowym moim układzie po pewnych modyfikacjach oryginalnego układu silnik 24V 500Wat bzyka jak pszczółka .