Jakiej firmy polecacie frezy trzpieniowe do cnc
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
-
- Znawca tematu (min. 80)
Zalezy do czego potrzebujesz. czy do frezowań poziomych czy pionowych?.
Jaki materiał obrabiasz.
np u mnie przy frezowaniach poziomych głębokich kieszeni lepiej sprawdza sie frez z Junget.
Pracuje nim na 3x większych posuwach niz na frezie Faby. Wytrzymują także dłużej. Frez Faby wpada w drgania (piszczy) mimo redukcji posuwu do 30%. Oczywiście róznica w cenie to ~130 euro do 210euro za 16x60/150.
Natomiast w przypadku pionowych to spokojnie pracuje Fabowskim, bo daje tak samo radę.
Jaki materiał obrabiasz.
np u mnie przy frezowaniach poziomych głębokich kieszeni lepiej sprawdza sie frez z Junget.
Pracuje nim na 3x większych posuwach niz na frezie Faby. Wytrzymują także dłużej. Frez Faby wpada w drgania (piszczy) mimo redukcji posuwu do 30%. Oczywiście róznica w cenie to ~130 euro do 210euro za 16x60/150.
Natomiast w przypadku pionowych to spokojnie pracuje Fabowskim, bo daje tak samo radę.
CNC Masterwood Project 310L V4
Zaprawdę powiadam wam "Dbajcie o czystość stożka każdej obrabiarki CNC"
Zaprawdę powiadam wam "Dbajcie o czystość stożka każdej obrabiarki CNC"

-
-
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Obróbka 3D CNC
Witam. Panowie mam problem, ponieważ potrzebuje frezów trzpieniowych z końcówką promieniową do obróbki drewna. Znalazłem dużą ilość frezów trzpieniowych z pełnego węglika ale są one do obróbki metali ewentualnie tworzyw. Pytanie brzmi czy frezy węglikowe do stali, aluminium lub tworzyw sztucznych dadzą radę przy obróbce sklejki przy obrotach rzędu 20tys oraz prędkości skrawania około 20mm/s. Potrzebuję freza fi 16 końcówka promień, długi jak do obróbki form wtryskowych, wysięg poza oprawkę przynajmniej 80 a najlepiej około 100 mm. Znalazłem sporo frezów, które wymiarami pasują ale pytanie czy nadają się do tego typu obróbki.
Przykładowo frezy przeznaczone do tworzyw: http://www.wedco.at/Kataloge/Premium/#/36/ interesuje mnie fi 16 l 150.
Będę strasznie wdzięczny za wskazówki bo sprawa jest mega gorąca.
Pozdr
Przykładowo frezy przeznaczone do tworzyw: http://www.wedco.at/Kataloge/Premium/#/36/ interesuje mnie fi 16 l 150.
Będę strasznie wdzięczny za wskazówki bo sprawa jest mega gorąca.
Pozdr