jakiej firmy narzędzia wybrać PROXXON czy STANLEY
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Mam zestaw kluczy oczkowo-płaskich Proxxona, na razie bez zastrzeżeń.
Producent podaje, że przenoszone momenty jak i tolerancje wymiarowe są lepsze, niż wymagane przez odpowiednie normy DIN/ISO a każdy egzemplarz jest kalibrowany i podlega końcowej kontroli. Czy to tylko marketing - może nie, klucze mają 10-letnią gwarancję także w przypadku używania profesjonalnego.
Satynowana (oprócz główek), dokładnie wykończona powierzchnia, szczęki bardziej płaskie od przeciętnego klucza, można nimi operować w trudniej dostępnych miejscach.
Do tanich jednak nie należą, jakiś rok temu dałem za szereg 5,5 - 32 ponad 300,- zł.
Być może są robione w Chinach, ale to jeszcze nie przesądza o ich jakości. Jeśli produkt jest markowy i drogi, można założyć stosowanie dobrych materiałów i technologii.
Producent podaje, że przenoszone momenty jak i tolerancje wymiarowe są lepsze, niż wymagane przez odpowiednie normy DIN/ISO a każdy egzemplarz jest kalibrowany i podlega końcowej kontroli. Czy to tylko marketing - może nie, klucze mają 10-letnią gwarancję także w przypadku używania profesjonalnego.
Satynowana (oprócz główek), dokładnie wykończona powierzchnia, szczęki bardziej płaskie od przeciętnego klucza, można nimi operować w trudniej dostępnych miejscach.
Do tanich jednak nie należą, jakiś rok temu dałem za szereg 5,5 - 32 ponad 300,- zł.
Być może są robione w Chinach, ale to jeszcze nie przesądza o ich jakości. Jeśli produkt jest markowy i drogi, można założyć stosowanie dobrych materiałów i technologii.
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
W Utrzymaniu Ruchu - Europejski zakład produkcyjny. Używamy Proxxona i Gedore.
Z Gedore tylko klucze płasko oczkowe (z grzechotką w oczku) - grzechotka jest nie do ukręcenia.
Proxxon to bardzo wytrzymała i solidna marka - jakością moim zdaniem tożsama z Gedore;-p
Grzechotki Proxxona zniosą bardzo dużo i to nam wystarcza - zestawów kluczy nasadowych Gedore nie używamy bo nie jesteśmy snobami by kilkakrotnie przepłacać za porównywalny do Proxxona wyrób.
Reasumując Proxxona polecam w ciemno - jeszcze nie zdarzyło się (10 lat) by grzechotka czy nasadka uległy uszkodzeniu - te klucze nie są oszczędzane.
Z Gedore tylko klucze płasko oczkowe (z grzechotką w oczku) - grzechotka jest nie do ukręcenia.
Proxxon to bardzo wytrzymała i solidna marka - jakością moim zdaniem tożsama z Gedore;-p
Grzechotki Proxxona zniosą bardzo dużo i to nam wystarcza - zestawów kluczy nasadowych Gedore nie używamy bo nie jesteśmy snobami by kilkakrotnie przepłacać za porównywalny do Proxxona wyrób.
Reasumując Proxxona polecam w ciemno - jeszcze nie zdarzyło się (10 lat) by grzechotka czy nasadka uległy uszkodzeniu - te klucze nie są oszczędzane.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
to jest tak zwana dobra chinszczyzna. Ciut lepszy jest proline, chinski ale naprawde niezly.mrozanski pisze:czy ktos uzywał kluczy firmy HONITON?? sporo tego na allegro. co o tym sadzicie?
Jeszcze warty uwagi jest jonnesway, to jest tez jakis daleki wschod, ale naprawde dobry.
Siec feuvert na tym pracuje.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Stahlson ma 25 lat gwarancji na swoje produkty. Znajomy kiedyś śrubokrętami (nasadkowe końcówki z płaskim śrubokrętem) jakąś blachę podważał i wszystkie możliwe powykruszał. Poszedł z całym kompletem do Castoramy i bez problemu mu wymienili połamańce na nowe.
A proxxona też bardzo sobie chwalę. Grzechotka i nasadki nie do zdarcia.
A proxxona też bardzo sobie chwalę. Grzechotka i nasadki nie do zdarcia.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Nie wpadł Ci jakiś syf do środka?clipper7 pisze:U mnie grzechotka 1/4" Gedory niestety po roku zaczęła przeskakiwać, a nie była przeciążana.Mariusz_760301 pisze:Z Gedore tylko klucze płasko oczkowe (z grzechotką w oczku) - grzechotka jest nie do ukręcenia.
Co do narzędzi to w mojej osobistej opinii stanley ostatnio zszedł na psy, mam stare narzędzia grzechotkę/nasadki/śrubokręty (szaro czerwone) i są pancerne, ale ostatnio kupiłem kilka kluczy i są jakieś takie gumowe, śrubokęty są słabe, wygląd i logo mają wielkie także prezentują się kozacko, ale ja w warsztacie siedzę zwykle sam więc lans mało mi potrzebny

Co proxxona, to w pracy mamy zestawy małe z grzechotkami i są bardzo dobre, obsługiwane przez sztab rzeźników i dają radę, natomiast kupiliśmy też trochę elektronarzędzi, to dramat jest po prostu, jakość wykonania leży i kwiczy tu zdecydowanie odradzam proxxona.
pozdrawiam
Jakub Jędrzejczak
Jakub Jędrzejczak