Jakie ślizgi pod suport ? Jaka listwa zębata ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Tego nikt raczej nie pisał. Brąz ma dużą ''śliskość'' więc powinien być też dobry. Choc osobiscie nie mam z tym materialem w postaci prowadnic doswiadczeń. Moze tylko tyle że zdażało mi się widywać kliny wykonane z brązu. Nie mylić z mosiadzem bo ten z kolei kategorycznie się nie nadaje.rc36 pisze:Czyli brąz to nie jest zbyt dobry materiał na ślizgi?
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Wyklejanie prowadnic suportu
Witam Wszystkich. Od jakiegoś czasu remontuje swoją Tue 40, a konkretnie łoże i prowadnice suportu. Zdecydowałem się prowadnice suportu wykleić Chester metal ale jak zaproponowali mi cenę za 0,5kg ponad 5 stów to ręce mi opadły. Teraz myślę o opcji ustawienia suportu jak pod płynny metal na śrubach centrujących. i po zebraniu wymiarów wyfrezować prowadnice tak aby zmieścił się tam ślizg np. z poliamidu czy brązu grubości około2mm plus klej. Ślizgi planuję lekko przykleić do łoża po czym nałożyć na nie suport z klejem który zostanie tam gdzie trzeba a gdzie nie się wyciśnie. Wiem że to może nie fachowa robota ale chcę zrobić to po kosztach gdyż tokarka nie zarabia na siebie. Co myślicie o takim sposobie, a może ktoś ma podobny preparat na zbycie, może komuś zostało chętnie odkupię.
Znalazłem jeszcze nasz rodzimy preparat Polimerowy kompozyt regeneracyjny z Instytutu w Radomiu, ale czy równie dobry?
Znalazłem jeszcze nasz rodzimy preparat Polimerowy kompozyt regeneracyjny z Instytutu w Radomiu, ale czy równie dobry?
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Odpuściłem sobie brąz i poliamid.Zdecydowałem się i zamówiłem kompozyt polimerowy regeneracyjny. Jest dużo tańszy od chester metal bo koszt 1kg to 90zł netto+wysyłka. Myślę, że to podobne produkty. http://www.programstrategiczny-poig.ite ... ta_057.pdf
Miał ktoś styczność z tym kompozytem?
Miał ktoś styczność z tym kompozytem?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Dobry wybór.
Bez pośrednio nie miałem do czynienia, ale w necie jest kilka opracowań z prac badawczych z opisem składu który jest bardzo obiecujący i jest zbliżony do składu "uznanych mas ślizgowych".
Cena jest też jak najbardziej do przyjęcia i chyba użyję tej masy do regeneracji prowadnic w mojej tokarce.
Bez pośrednio nie miałem do czynienia, ale w necie jest kilka opracowań z prac badawczych z opisem składu który jest bardzo obiecujący i jest zbliżony do składu "uznanych mas ślizgowych".
Cena jest też jak najbardziej do przyjęcia i chyba użyję tej masy do regeneracji prowadnic w mojej tokarce.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Zastosował kolega taśmę z brązu? jak się sprawuje w suporcie?rc36 pisze:Przypomniało mi się, że jak pracowałem na przemysłowych frezarkach to w niektórych maszynach były na jaskółkach przekładki z brązowej blachy, czyli materiał jest odpowiedni.
Jak nie znajdę niczego lepszego to zastosuje brąz B6 Z6, z opisu tego brązu wynika, że jest on twardy i sprężysty.