Jakie płytki do obrówki żeliwa i brązu
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Jakie płytki do obrówki żeliwa i brązu
Witam. Kompletuję graty aby zacząć coś tworzyć na tokarce. Na początku tokarka będzie obrabiała żeliwo i brąz, stąd moje pytanie jakie płytki to noży zalecacie do obrabiania tych metali? + mniej więcej warunki obrabiania takich metali (obroty + posuw). Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Re: Jakie płytki do obrówki żeliwa i brązu
Do żeliwa to płytki bez łamacza. Vc 200 i fn 0.3 Do brązu może iść płytka do stali albo do Alu. A tu to dużo i szybko. To miękki materiał
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Naprawdę? Szczególnie do brązów krzemowych

A poważnie, weź katalog firmy, z jakiej chcesz kupić płytki i zobacz które są przeznaczone do żeliwa, a które do brązów. Z reguły na pudełku są oznaczenia literowe i kolorowe. Płytki do żeliwa będą miały oznaczenie K i kolor czerwony. Do wszystkich materiałów niemetalowych mają oznaczenie N i kolor zielony. Tylko że to N to zarówno aluminium, czy miedź elektrolityczna, jak i brązy. Ważne jest jaki numer jest za tą N-ką. N1 to aluminium, Brązy to N3. I ważne, co dalej, bo może być N3.1 i jest to w zasadzie miedź, N3.2 i są to brązy ołowiowe, albo N3.4 i dotyczy to brązów o wysokiej wytrzymałości.
I te symbole są na pudełkach płytek. Jeśli nie jest to No-name, to z reguły płytka nadaje się do deklarowanego materiału. Ciekawe? To tu jest więcej o tych oznaczeniach: https://www.sandvik.coromant.com/de-de/ ... rials.aspx
-
toczyłem rg12. Płytka do stali r0. 4 były najlepsze efekty.jasiu... pisze:A może toczyłeś RG7?
Krawedzie były później żółte ale normalnie się toczyło
-
Widzisz i o to chodzi. Jeśli będziesz twardy brąz toczył polerowaną płytką do alu, to długo nie potoczysz. Nawiasem mówiąc brązy fajnie poddają się płytkami z nakładką z borazonu. Oczywiście na sucho wtedy, bo płytkę do stali nie zaszkodzi chłodzić.
A ogólnie trzeba sugerować się oznaczeniami na pudełku do czego jest płytka. Przykład żeliwa i stali. Jedno i drugie magnes przyciąga, a płytki jednak inne.
-
Są takie płytki które nadają się do toczenia i stali i żeliwa i nierdzewki. Kiedyś toczyłem płytka PRAMET gatunek 660 jak dobrze pamiętam z łamaczem em. Brał wszytsko. S355j2, 42crmo4 +qt, żeliwo, 304,316. Normalnie płytka idealna.jasiu... pisze:A ogólnie trzeba sugerować się oznaczeniami na pudełku do czego jest płytka. Przykład żeliwa i stali. Jedno i drugie magnes przyciąga, a płytki jednak inne.
Takie Można je znaleźć na allegro. Nie udało mi się linku wstawic
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Jesli Cie interesuja mam plytki sandvika wnt i mithubishi zostalo mi tego sporo po likwidacji firmy jesli jestes zainteresowany zapraszam na priv
-
Fajnie, że pokazałeś pudełko. Widać całkowicie zaczerniony kwadracik przy niebieskim, co oznacza że do stali sprawdzi się wyśmienicie, a przy żółtym i czerwonym (do stali nierdzewnej i żeliwa) jest pół kwadracika, czyli akceptowalne, ale są lepsze.
Występują też obok kolorowych pasków oznaczenia, przy niebieskim mamy P15-P35, czyli wszystkie stale. Za to przy czerwonym (żeliwo) mamy tylko K20 (żeliwo szare) i K30 (żeliwo sferoidalne). Do innych żeliw te płytki nie są zalecane.
I tak trzeba interpretować oznaczenia na pudełkach.
Kolego Jarecki21 - na forum jest dział giełda, tam szybciej znajdą!
Występują też obok kolorowych pasków oznaczenia, przy niebieskim mamy P15-P35, czyli wszystkie stale. Za to przy czerwonym (żeliwo) mamy tylko K20 (żeliwo szare) i K30 (żeliwo sferoidalne). Do innych żeliw te płytki nie są zalecane.
I tak trzeba interpretować oznaczenia na pudełkach.
Kolego Jarecki21 - na forum jest dział giełda, tam szybciej znajdą!
-
Oczywiście że są lepsze ale ta płytka jest uniwersalna bardzo. Dziś gadałem o nich z przedstawicielem PRAMET i potwierdził moja opinie. Teraz już ten gatunek nie jest sprzedawany ale mają lepszy zamiennik.
-
A mają i polecam, szczególnie stal pięknie tym idzie: https://www.dormerpramet.com/pl-pl/news ... nched.aspx