jakie osie przywołać w G53 i G28
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
jakie osie przywołać w G53 i G28
witam
na forum jest sporo informacji na temat tych dwóch dość istotnych dla mnie parametrów ale chciałem trochę usystematyzować pewne nie do końca jasne dla mnie informacje a mianowicie do którego z parametrów (G53 i G28) stosujemy X, Z, C, a do którego U, W, H, i czy po wartości liczbowej dajemy kropkę.
na forum jest sporo informacji na temat tych dwóch dość istotnych dla mnie parametrów ale chciałem trochę usystematyzować pewne nie do końca jasne dla mnie informacje a mianowicie do którego z parametrów (G53 i G28) stosujemy X, Z, C, a do którego U, W, H, i czy po wartości liczbowej dajemy kropkę.
ludzi nie ma, jedz drzem
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Jeżeli się mylę to poprawić Nie jestem pewien czy G kody Fanuc Mazak sie pokrywaja (nie znam dobrze fanuka)
G53 współrzędne maszynowe dajesz X Z np: G53 Z176.8
G28 U0 lub W0 przy X0 nie chciała sie zbazować (bazowanie osi zjazd na punkty referencyjne) a kropka nie pamiętam czy daje zrobić test samemu
X i Z współrzędne absolutne (G90)
U i W współrzędne przyrostowe (G91)
Z tego co sie orientuję to są maszyny w których się "przełącza" G90 a G91 i są też takie w których nie trzeba zmieniać
wtedy X -absolutnie U-przyrostowo odpowiada przemieszczeniom w tej samej osi
wtedy Z-absolutnie W-przyrostowo odpowiada przemieszczeniom w tej samej osi
G53 współrzędne maszynowe dajesz X Z np: G53 Z176.8
G28 U0 lub W0 przy X0 nie chciała sie zbazować (bazowanie osi zjazd na punkty referencyjne) a kropka nie pamiętam czy daje zrobić test samemu
X i Z współrzędne absolutne (G90)
U i W współrzędne przyrostowe (G91)
Z tego co sie orientuję to są maszyny w których się "przełącza" G90 a G91 i są też takie w których nie trzeba zmieniać
wtedy X -absolutnie U-przyrostowo odpowiada przemieszczeniom w tej samej osi
wtedy Z-absolutnie W-przyrostowo odpowiada przemieszczeniom w tej samej osi
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
A U, W, H, to nie jest przypadkiem oznaczenie stałych osi "maszynowych" czyli w przypadku tokarki U-0 (dla X) jest narzędzie w osi wrzeciona, W-0 (dla Z) jest punkt na czole wrzeciona ...??
No i tych wartości (UWH) nie można zmienić (chyba że w panelu serwisowym) i do nich odnoszą się osie XZC które można dowolnie zerować...?
W HH jest to jasne i przejrzyste w Fanuc też chyba takie powinno być...
No i tych wartości (UWH) nie można zmienić (chyba że w panelu serwisowym) i do nich odnoszą się osie XZC które można dowolnie zerować...?
W HH jest to jasne i przejrzyste w Fanuc też chyba takie powinno być...
ludzi nie ma, jedz drzem
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
w każdym przypadku gdy w Fanucu wpisuje się jakąś wartość w milimetrach, należy stosować kropkę (lub trzy zera) - w przeciwnym razie układ sterowania odczyta tę wartość w mikrometrach.zflaczały pisze:czy po wartości liczbowej dajemy kropkę
Z tego wynika, że jeżeli wpiszemy:
G28 U0
lub
G28 U0.
...to nie powinno być żadnej różnicy
Ostatnio zmieniony 06 cze 2010, 15:32 przez Magneto86, łącznie zmieniany 1 raz.

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
normalnie
np. jak wpisze się X200 (bez kropki), to narzędzie pojedzie na współrzędną X=0.2mm (przy wymiarowaniu we współrzędnych absolutnych)
[ Dodano: 2010-06-06, 15:00 ]
Fanuc wartość bez kropki przyjmuje w mikrometrach, pod warunkiem że najmniejsza jednostka zadawania dla danego układu sterowania, to 0.001mm (z innymi się nie spotkałem)
np. jak wpisze się X200 (bez kropki), to narzędzie pojedzie na współrzędną X=0.2mm (przy wymiarowaniu we współrzędnych absolutnych)
[ Dodano: 2010-06-06, 15:00 ]
Fanuc wartość bez kropki przyjmuje w mikrometrach, pod warunkiem że najmniejsza jednostka zadawania dla danego układu sterowania, to 0.001mm (z innymi się nie spotkałem)