jakie narzedzie do wykonywania małych kół zebatych ?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
przekładnia
Na początku projektowania można użyć zależności: moduł razy liczba zębów równa się średnica podziałowa. Dla zębów o zarysie ewolwentowym liczba zębów powinna zaczynać się od 10 sztuk na koło, dla zębów o zarysie zegarowym od 6 sztuk. Dla mało odpowiedzialnych przekładni, na przykład w zabawkach, nic wielkiego się nie stanie jak frezem od nacinania 12 zębów natnie się 8 zębów. Dla wyżej wymienonych ilości zębów wychodzi moduł 0,6 i moduł 0,9 i jeśli nie ma ich warsztat na składzie to można zamówić i po niewielkim czekaniu zrobią.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Witam 
Wydaje mi się, że podstawowy problem w tej dyskusji to brak wiedzy nt jaką jakość chcemy uzyskać.
Bez tej odpowiedzi możemy tylko gdybać. Autor wątku nie poinformował do tej pory czego oczekuje.
Wg mnie "prostego" sposobu na dobre wykonanie nie ma.
Ktoś wcześniej odsyłał do literatury zegarmistrzowskiej - to byłoby bardzo dobre posunięcie.
Wiem, że ilość tej literatury na naszym rynku jest znikoma, książki dosyć drogie lub wręcz bardzo drogie, ale ze wszystkim sobie można poradzić.
Przejrzenie choćby ogólne odpowiednich książek pozwala się zorientować czego chcemy/potrzebujemy.
Trudno odnieść się do wszystkich postów w tym wątku, ale może choć do kilku się uda.
Po pierwsze - tokarki zegarmistrzowskie w znakomitej większości maja podzielnice.
Jest ona zrobiona na największym kole pasowym.
Tylko co z tego ? Wejście posiadanie takiej tokarki nie jest ani proste, ani tanie.
Po drugie - o ile koła zębate wydają się być mniejszym problemem, o tyle zębniki już nie są tak proste do wykonania w "domowych" warunkach.
Po trzecie - precyzja wykonania koła zębatego jest ważna tylko wtedy gdy jego osadzenie/łożyskowanie będzie równie precyzyjne.
Wydaje się, że autor postu zbyt uprościł sprawę, jeżeli miałoby to być wykonanie na poziomie nawet półprofesjonalnym.
---------------------------------------------
Ponieważ docelowo interesuje mnie wykonanie ( nie najprostszym sposobem
) maszyny CNC do wykonywania jednostkowych sztuk zębników i kół zębatych z dużą przyjemnością porozmawiam na ten temat.
Wydaje mi się jednak - jak napisałem na wstępie - by rozmawiać trzeba na początku określić poziom jakości wykonania.

Wydaje mi się, że podstawowy problem w tej dyskusji to brak wiedzy nt jaką jakość chcemy uzyskać.
Bez tej odpowiedzi możemy tylko gdybać. Autor wątku nie poinformował do tej pory czego oczekuje.
Wg mnie "prostego" sposobu na dobre wykonanie nie ma.
Ktoś wcześniej odsyłał do literatury zegarmistrzowskiej - to byłoby bardzo dobre posunięcie.
Wiem, że ilość tej literatury na naszym rynku jest znikoma, książki dosyć drogie lub wręcz bardzo drogie, ale ze wszystkim sobie można poradzić.
Przejrzenie choćby ogólne odpowiednich książek pozwala się zorientować czego chcemy/potrzebujemy.
Trudno odnieść się do wszystkich postów w tym wątku, ale może choć do kilku się uda.
Po pierwsze - tokarki zegarmistrzowskie w znakomitej większości maja podzielnice.
Jest ona zrobiona na największym kole pasowym.
Tylko co z tego ? Wejście posiadanie takiej tokarki nie jest ani proste, ani tanie.
Po drugie - o ile koła zębate wydają się być mniejszym problemem, o tyle zębniki już nie są tak proste do wykonania w "domowych" warunkach.
Po trzecie - precyzja wykonania koła zębatego jest ważna tylko wtedy gdy jego osadzenie/łożyskowanie będzie równie precyzyjne.
Wydaje się, że autor postu zbyt uprościł sprawę, jeżeli miałoby to być wykonanie na poziomie nawet półprofesjonalnym.
---------------------------------------------
Ponieważ docelowo interesuje mnie wykonanie ( nie najprostszym sposobem

Wydaje mi się jednak - jak napisałem na wstępie - by rozmawiać trzeba na początku określić poziom jakości wykonania.
Pozdrawiam Mariusz
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
a nie prościej załatwić coś takiego?:
http://www.sklep.modelarnia.pl/index.ph ... -300bb-303
http://www.sklep.modelarnia.pl/index.ph ... 05bb-225bb
http://www.sklep.modelarnia.pl/index.ph ... -300bb-303
http://www.sklep.modelarnia.pl/index.ph ... 05bb-225bb
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
koło
Kupienie plastikowych kółeczek nie wydaje się dobrym rozwiązaniem. Zaproponowałem autorowi zrobienie kółek po 20 za sztukę, ale on potrzebuje po 1 używane. Plastikowe kosztuje niewiele poniżej 20. Wykonanie kółek w warunkach domowych wymaga przekroczenia pewnej bariery psycholigicznej. Dość długo zajmowałem się kółkami i poza subtelnymi szczegółami nie ma tam jakichkolwiek wielkich trudności. Małe koła można wykonywać korzystając z powiększenia na przykład 30 razy i wszelkie niedokładności widać. Sam kiedyś ślimakową podzielnicę zrobiłem. Jedno koło 60 zębów, ślimak jednozwojny na tokarce zrobiony i drugie koło 60 zębów z zapadką. Każdy ząb koła na osi głównej może być podzielony na 60 części. Czy potrzeba jeszcze większej rozdzielczości. Robione przeze mnie koła dobrze sprawdzały się w zegarach ściennych i kieszonkowych, bo tam było zapotrzebowanie. Ale nie ma przeszkód aby i do małego zegarka koło zrobić. Fabryki nie robiły narzędzi do gwintów poniżem M1 i do kół zębatych poniżej M0,5 dlatego niektóre przybory trzeba sobie zrobić albo zagraniczne sprowadzić.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Witam zainteresowanych małymi i bardzo małymi kołami zębatymi: otóż wykonuję takowe trybiki z tworzywa sztucznego od dłuższego czasu i z powodzeniem się sprawdzają w praktyce.
Serwisujemy w firmie gdzie pracuję różnorodny specjalistyczny sprzęt mechaniczno-elektroniczny i stąd potrzebowaliśmy technologi na wykonanie pojedyńczych seri od kilku do kilkunastu szt. a zarazem tak aby cenowo takie kółko nie wyszło więcej niż 10-30zł - po kilkunastu miesiącach udało na się stworzyć takie rozwiązanie - niestety szczegółów nie mogę podać bo była to praca zbiorowa natomiast chętnie wykonamy różnorodne koła zębate jeśli ktoś potrzebuje.
Nasza oferta to koła o średnicy od 1mm-do ile trzeba ale praktycznie to do 8cm - nie ma znaczenia moduł ani to czy zęby n=mają być proste, skośne itd...cena w zależności od ilości i typu koła j/w.
Jedyny szkopuł to taki że na wykonanie nietypowego kółka (którego nie mamy w zasobach katalogowych) potrzebujemy aby dostarczyć wzór - który możemy idealnie skopiować - ale zaletą naszej metody jest to że wzorzec może być uszkodzony (w sensie brak kilku zębów - wyłamane przeciągnięte itp.)
Jakość wykończenia powierzchni i ksształtu zębów nie odbiega od oryginału - dla zainteresowanych podeślę fotki. W razie pytań proszę dzwonić : 017 2226 886
Serwisujemy w firmie gdzie pracuję różnorodny specjalistyczny sprzęt mechaniczno-elektroniczny i stąd potrzebowaliśmy technologi na wykonanie pojedyńczych seri od kilku do kilkunastu szt. a zarazem tak aby cenowo takie kółko nie wyszło więcej niż 10-30zł - po kilkunastu miesiącach udało na się stworzyć takie rozwiązanie - niestety szczegółów nie mogę podać bo była to praca zbiorowa natomiast chętnie wykonamy różnorodne koła zębate jeśli ktoś potrzebuje.
Nasza oferta to koła o średnicy od 1mm-do ile trzeba ale praktycznie to do 8cm - nie ma znaczenia moduł ani to czy zęby n=mają być proste, skośne itd...cena w zależności od ilości i typu koła j/w.
Jedyny szkopuł to taki że na wykonanie nietypowego kółka (którego nie mamy w zasobach katalogowych) potrzebujemy aby dostarczyć wzór - który możemy idealnie skopiować - ale zaletą naszej metody jest to że wzorzec może być uszkodzony (w sensie brak kilku zębów - wyłamane przeciągnięte itp.)
Jakość wykończenia powierzchni i ksształtu zębów nie odbiega od oryginału - dla zainteresowanych podeślę fotki. W razie pytań proszę dzwonić : 017 2226 886