Posiadam w swojej frezarce śruby trapezowe TR16x4 i nakrętki z poliamidu. Początkowo nakrętki były prawie idealnie spasowane i luzy prawie nie występowały. Obecnie osie X i Y mają luz 0,03mm, Z-ka ma 0,05mm. Zastanawiam się w jakim kierunku iść z wyeliminowaniem tych luzów.
Rozważam zastosowanie dodatkowych nakrętek lub zainwestowanie w chińskie śruby kulowe.
I tutaj pojawia się pytanie, jakie luzy na starcie może posiadać taka śruba (np. SFU1605) i jakie powiedzmy po roku intensywnej pracy? Czy da się jakoś kasować luz na pojedynczej nakrętce kulowej?
Jakie luzy ma śruba kulowa?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
W katalogu Hiwin podaje luz 0,02 dla pojedynczej nakrętki... hińczyk no name będzie miał pewnie z 0,05wojtek30 pisze:akie luzy na starcie może posiadać taka śruba (np. SFU1605) i jakie powiedzmy po roku intensywnej pracy?
było już kiedyś - można dołożyć drugą nakrętkę i skasować luz...ale jeden warunek - śruba musi być dokładnie wykonana, co zazwyczaj nie jest spełnione w tanich bezimiennych chińczykach.wojtek30 pisze:zy da się jakoś kasować luz na pojedynczej nakrętce kulowej?
jak chcesz coś lepszego to kup hiwina i wrzuć 2 nakrętki na jedną śrubę
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Powiem szczerze, że spodziewałem się czegoś lepszego po śrubie kulowej. Póki co zainwestuję w dodatkowe nakrętki, albo rozetnę te co mam na pół i skasuję luz. Podejrzewam że później skuszę się na chińskie śruby z podwójną nakrętką z zarobionymi końcami za 80$. Hiwiny z zarobieniem wyjdą prawie dwa razy drożej, co przy mojej amatorskiej konstrukcji jest strzelaniem z armaty do komara.Ciowiec pisze:W katalogu Hiwin podaje luz 0,02 dla pojedynczej nakrętki... hińczyk no name będzie miał pewnie z 0,05
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Podany luz osiowy jest dla śruby łuszczonej i to na odcinku 300 mm.Ciowiec pisze:W katalogu Hiwin podaje luz 0,02 dla pojedynczej nakrętki... hińczyk no name będzie miał pewnie z 0,05
Luz osiowy w śrubach rolowanych czyli C7 jest 0,04 na odcinku 300 mm.
Śruby kulowe Hiwina rolowane w wykonaniu C7 bez napięcia wstępnego nakrętki są najtańszym rozwiązaniem.
A nowa nakrętka kulowana właśnie do takiej śruby kosztuje ponad 450 zł.
[ Dodano: 2014-07-01, 21:48 ]
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pliki/ ... toczne.pdf
na stronie 15 masz podane tolerancje luzów dla poszczególnych rozmiarów śrub.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Tolerancje a rzeczywistość potrafią sie róznic. Praktyka pokazuje ze na Hiwinkach masz 2 setki nawrotnego, na chinolach od absolutnego zera (trafilem taką, co miała takie napiecie wstepne ze po dwoch przejazdach nakretka była gorąca) do 6-8setek. Loteria. Ja miałem to szczęście i trafilem na takie co maja 2 setki.
Podwójna nakrętka na chinolach sie nie sprawdzi, zbyt mało dokładnie wykonany gwint, żeby nakrętka przesuwała sie równie płynnie na całej długości śruby.
Podwójna nakrętka na chinolach sie nie sprawdzi, zbyt mało dokładnie wykonany gwint, żeby nakrętka przesuwała sie równie płynnie na całej długości śruby.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Czyli jak piszą na ebayu "zero backlash", to są śruby z napięciem wstępnym i luz jest faktycznie wyeliminowany, kosztem większego zużycia nakrętek i prawdopodobnym ich zacieraniem.Dudi1203 pisze:...na chinolach od absolutnego zera (trafilem taką, co miała takie napiecie wstepne ze po dwoch przejazdach nakretka była gorąca) do 6-8setek.
Spotkałem się też z oznaczeniem "anti backlash" na chińskich śrubach, ale to chyba tylko taki chwyt. Nie bardzo wiem na czym by miało to "anti" polegać w tych nakrętkach, wyglądają tak samo jak reszta.
[ Dodano: 2014-07-11, 22:25 ]
Przeglądam sobie 170 stronicowy elaborat o śrubach kulowych wklejony przez mlekocccp i na 142 jego stronie (146 PDF) są nakrętki z chłodzeniem wodnym. Ciekawe kiedy Chińczycy skopiują?Dudi1203 pisze:...po dwoch przejazdach nakretka była gorąca