Mam prośbę o pomoc w sprawie znalezienia odpowiednich łożysk do tokarki. Posiadam starą małą tokareczkę produkcji ZSRR. Wrzeciono było łożyskowane za pomocą dwóch identycznych łożysk, załączam fotografię takiego łożyska wykonana z obu stron. Oznaczenie łożysk to 462050n (?). Jeśli chodzi o wymiary to ich odpowiednikami pod względem wymiarów są "zwykłe" łożyska 6205. Założyłem takie zamiast oryginalnych ale niestety na wrzecionie jest bicie - luz wynosi ok. 0,3mm. W tokareczce na końcu jest nakrętka, którą można "docisnąć" łożysko. Nie wiem co to były za łożyska oryginalne, wyglądają na skośne (oporowe ?) - z jednej strony zewnętrzny pierścień łożyska jest węższy a z drugiej szerszy. Łożyska zapewne muszą mieć możliwość kasowania luzu za pomocą dociskania nakrętką.
Chciałem się Was poradzić co kupić, szkoda kasy na eksperymentowanie.
Jest jednak mały problem, jeśli to mają być łożyska oporowe. Widziałem takie łożyska w sklepie, są dostępne. Jest jednak pewien problem - one są otwarte (tak jak to oryginalne ze zdjęcia) więc powinny być smarowane. W tej tokareczce uszczelniacze są do niczego. To zresztą pewnie był powód, że oryginalne łożyska się zatarły - olej wyciekł. Co w takiej sytuacji robić ?
Przede wszystkim - jakiego typu łożyska kupić.
Druga sprawa - czy da się jakoś obejść smarowanie ? Tokareczka będzie używana bardzo sporadycznie. Może da się nawalić do takiego otwartego łożyska towotu ?
Dzięki z góry za pomoc, pozdrawiam.