Pilnik się ślizga ale to dopiero połowa obróbki.
Acetylenku - ja Cię wpuszczam w maliny, a Ty nadal w nie brnieszacetylenek pisze: ↑21 lut 2018, 16:49Z tą kruchością I i II rodzaju to na pewno się zgadza? Kruchość II rodzaju "500" jest odwracalna a kruchość I rodzaju "300" nieodwracalna i nie zależna za bardzo od składu stali. Kruchość "500" jest zależna od składu stale chromowe, chromowo-niklowe, manganowe oraz chromowo-wanadowe, zwłaszcza z podwyższoną zawartością fosforu są wrażliwe (tak wyczytałem). Generalnie po odpuszczaniu wysokim szybko chłodzić i po problemie.
Zdecydowanie najlepszym wyborem będzie 40HM. Łatwo dostępna, tania, łatwa w obróbce praktycznie w każdym stanie dostawy.Typuje następujące stale 30H2N2M, 40H2MF, 40HM w zależności którą będzie łatwiej kupić.
Najbardziej pasowałaby 30H2N2M Rm-110-130 kg/mm2 Re-90 kg/mm2 (jednostki stare ale takież źródło) to ok 3 razy więcej niż "zwykła stal". Wszystkie mają w składzie molibden więc z kruchością o. nie ma problemu."
Dobrze się czujesz? Ja za malućki jestem, żeby kogokolwiek egzaminować.Co ja mam z tego rozumieć? Egzaminujesz mnie czy co, mam przejść przez swoje jak student a ty chcesz się dobrze bawić?
Dlatego w ogóle można używac w ciekawych stanach obróbki cieplnej, stali sprężynowych.1) Jest pierwiastek, który eliminuje efekt kruchości 300! Jaki? - Krzem
Wcześniej trzeba jednak wyżarzyć.2) Jak naprawić detal z wadą kruchości 300, czyli nieodwracalnej? można zmniejszyć przez powtórne zahartowanie i odpuszczanie poniżej lub powyżej zakresu temperatur kruchości odpuszczania I rodzaju
Tutaj poległem! Często się nie zdarza w narodzie osobnik z wiedzą, na takim poziomie!3) Dlaczego fosfor powoduje kruchość?
przypuszcza się że przyczyną są wydzielenia jakichś faz (węglików, fosforków, arsenków itp.) na granicach ziarn. Fazy te wydzielają się podczas powolnego chłodzenia i rozpuszczają podczas grzania.
Nadal mówimy o amatorskim wykorzystaniu?4) Jak będziesz kontrolował i sterował temperaturą pracy oleju w swojej frytkownicy?
Chłodzenie pompa i chłodnica oleju. Sterowanie na Ds18b20 i Atmega8 i 2xSSR.
Proszę:5) Masz charakterystykę dla OH-70?
Nie mam.
Proszę:6) Jak będziesz mieszał olej? Wiesz jak zmienia się szybkość chłodzenia w zależności od szybkości przepływu oleju wokół wsadu?
Mieszadło na silniku. Nie wiem.
7) Jak głęboka wannę będziesz miał w tej frytkownicy? Jak głęboko trzeba zanurzać wsad?
ok 35cm. Nie wiem[/uote]
Proszę:
Chyba nie uzyskasz równomiernego rozkładu temperatury. A to jest akurat bardzo istotny aspekt grzania.8 ) Co z grzaniem? Palnik?
Grzałka z parnika 2kW.
Za te słowa, już Cię pokochałem!Oznacza że jak na inżyniera przystało robię przegląd istniejących rozwiązań.
Są w użyciu małe stanowiska laboratoryjne, choćby Nabathermu, starej Elterny albo Ipsena USA.Moje wstępne założenia były aby użyć 20 litrów oleju. Przemysłowe wanny hartownicze mają sporo więcej i ciężko o istniejące rozwiązania na tak małą objętość oleju.
Ale umówmy się, że to jest raczej poza naszym zasięgiem. Chyba, że wygrałeś w totka!