Jakie ceny wycinania plazmowego.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Jakie ceny wycinania plazmowego.
Witam chcę zbudowac ofertę dla plazmy w mojej firmie i pytanie jak u was w firmach bądź wy wyceniacie takie usługi??
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
qdlacz007, Temat był już poruszany na tym forum
jedni liczą godzine pracy maszyny jeden liczy metry cięcia itd
ale spotkałem sie częstym stosowaniem 1 godz powiedzmy 200-300 zł w zależności od grubości
oczywiście
Są programy np Lantek ( i nie tylko) który sam oblicza metry kwadratowe czas cięcia koszt blachy itd ..

jedni liczą godzine pracy maszyny jeden liczy metry cięcia itd
ale spotkałem sie częstym stosowaniem 1 godz powiedzmy 200-300 zł w zależności od grubości
oczywiście
Są programy np Lantek ( i nie tylko) który sam oblicza metry kwadratowe czas cięcia koszt blachy itd ..

Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
qdlacz007, nie wiem czy mogę podawać ceny kogoś innego ale masz tu ściągę
http://www.klimaserw.pl/katalogi/cennik ... mowego.pdf
http://www.klimaserw.pl/katalogi/cennik ... mowego.pdf
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
-
I jak masz np. 2000 przebić i otworów na arkuszu to też liczysz wg tego cennika?
To tak trochę względna sprawa taki cennik.
Dla porównania może być ale wszystko warto zliczyć samemu, ile części zużywasz i na jaki czas, gazów, energii i czasu. Wystarczy, że ktoś używa nie oryginalnych części do palnika i już może podyktować niższe ceny a Ty robiąc po tych cenach będziesz w plecy. Ile maksymalnie przebić wykonasz tnąc jakościowo na jednym komplecie dysza+katoda? Tniesz samym tlenem czy w osłonie azotu? Zrób komuś kilka wycen pod konkretne zapytanie a z czasem cennik sam Ci się ułoży. Choć nie ukrywam, że sam mam kilka cenników konkurencji dla porównania a swój cennik też często zmieniam w zależności od zlecenia. Z całą pewnością zrobienie oficjalnego dobrego cennika na usługowe cięcie plazmą nie jest sprawą prostą.
To tak trochę względna sprawa taki cennik.
Dla porównania może być ale wszystko warto zliczyć samemu, ile części zużywasz i na jaki czas, gazów, energii i czasu. Wystarczy, że ktoś używa nie oryginalnych części do palnika i już może podyktować niższe ceny a Ty robiąc po tych cenach będziesz w plecy. Ile maksymalnie przebić wykonasz tnąc jakościowo na jednym komplecie dysza+katoda? Tniesz samym tlenem czy w osłonie azotu? Zrób komuś kilka wycen pod konkretne zapytanie a z czasem cennik sam Ci się ułoży. Choć nie ukrywam, że sam mam kilka cenników konkurencji dla porównania a swój cennik też często zmieniam w zależności od zlecenia. Z całą pewnością zrobienie oficjalnego dobrego cennika na usługowe cięcie plazmą nie jest sprawą prostą.
-
I kolega Berdysz ma 100% racji.
Metry cięcia to nie wszystko.
Mało tego, powiem tak, każdy ma jakąś konkurencję.
Ja tnę nierdzewkę, stal kupuję w hutach.
Cennik? 4% taniej niż konkurencja. Może być?
NIe wiem jak jest w stali węglowej, ale w kwasiaku liczy się cena zakupu stali, to podstawa.
pozdro4all
Metry cięcia to nie wszystko.
Mało tego, powiem tak, każdy ma jakąś konkurencję.
Ja tnę nierdzewkę, stal kupuję w hutach.
Cennik? 4% taniej niż konkurencja. Może być?
NIe wiem jak jest w stali węglowej, ale w kwasiaku liczy się cena zakupu stali, to podstawa.
pozdro4all
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
i dlatego też od ok. roku projektowałem rejestratory spawania i cięcia , gdzie jest to uwiarygodnione ilością zużytych gazów i czasem cięcia.
Minus tego rozwiązania to jest taki że wynik jest po usłudze.
Ciężko jest też z góry dokładnie policzyć do oferty , ale da się to na pewno zrobić.
Trzeba by tu przyjąć jakiś stały wzorzec gdzie był by wyliczony koszt jednego w palenia.
I następnie tylko policzyć z wagi , długości lub czasu cięcia plus koszt w paleń.
To tylko teoria , ale możliwa też w do wykorzystania w praktyce. Czy tylko wówczas staniemy się konkurencyjni ??
Minus tego rozwiązania to jest taki że wynik jest po usłudze.
Ciężko jest też z góry dokładnie policzyć do oferty , ale da się to na pewno zrobić.
Trzeba by tu przyjąć jakiś stały wzorzec gdzie był by wyliczony koszt jednego w palenia.
I następnie tylko policzyć z wagi , długości lub czasu cięcia plus koszt w paleń.
To tylko teoria , ale możliwa też w do wykorzystania w praktyce. Czy tylko wówczas staniemy się konkurencyjni ??
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)