Jaki zastosować nóż?

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
lambers
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Jaki zastosować nóż?

Post napisał: lambers » 27 cze 2010, 14:20

Witam. W sieci znalazłem projekt urządzenia kopiującego w formie przystawki do tokarki do drewna. Chciałabym - z kilkoma modyfikacjami mojego pomysłu - zbudować tego typu urządzenie. Zastanawiam się jednak jakiego typu nóż zastosować, aby nadawał się do toczenia w drewnie. Czy może to być nóż przeznaczony do toczenia w metalu? Jeżeli tak, to jakiego typu, wymiarów, jaki kąt natarcia zastosować przy toczeniu. Zaczynam dopiero "dłubać" w drewnie i nie mam jeszcze żadnego doświadczenia w doborze narzędzi. Za wszelkie sugestie będę wdzięczny. Pozdrawiam!

Obrazek

Tagi:

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: clipper7 » 28 cze 2010, 16:39

Widzę, że nikt się nie kwapi do pomocy, więc spróbuję ja. Nie mam dużego doświadczenia w toczeniu drewna, a kopiału nie używałem nigdy. Do toczenia kopiałem w metalu zwykle używa się wąskich ostrzy, np. płytek kształtu V lub D. Zależy to od kształtu wzorca, im bardziej skomplikowany, tym węższe musi być ostrze. Do łagodnie zmieniających się kształtów stosuję też płytkę okrągłą R.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Mariuszczs » 28 cze 2010, 22:44

ja tam też nie mam doświadczenia w drewnie, ale dorabiałem ostatnio panewki bukowe i użyłem po prostu płytki tnmg do toczenia na zewnątrz a wewnątrz tpun i wygląda na to że drewno nie ma za dużych wymagań

gaski
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: gaski » 29 cze 2010, 01:13

kardynalna zasada obowiązująca przy toczeniu na kopiarkach -- nóż do toczenia musi mieć dokładnie taki sam kształt jak palec wodzący po kopiale. Nóż najlepiej wykonać z kawałka HSS. kąt natarcia około 30 stopni

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”