Jaki Tig wyższej półki

Spawalnictwo i obróbka cieplna

Autor tematu
Tomzio
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Jaki Tig wyższej półki

Post napisał: Tomzio » 09 maja 2014, 00:59

Chciał bym się gorąco przywitać ze względu, że to mój pierwszy post. Z odłożonych pieniędzy i pomocy środków z urzędu, muszę w najbliższym czasie zdecydować się na tiga i chciał bym się poradzić was doświadczonych spawaczy, czy jakiś inwentor z tych wymienionych może być bardziej przydatny niż pozostałe. Jestem tylko po kursie i pracy 4 miesięcznej spawałem tylko shermanami i magnumami. Małe mam doświadczenia w wykwalifikowanych sprzęcie jedynie miałem okazje przez 5 minut pobawić się ewm tetrix 230 na zwykłym panelu, ale nie umiałem go w parę minut poznać.
Chce tiga głównie używać przy motoryzacji baki, doloty pod turbo, chłodnice jak i nierdzewka w układach wydechowych. Pomysł padł głownie na drogą spawarkę ze względu na dużą szanse wykonania dobrego spawu.
Moje 3 typy to MagicWave 3000 Migatronic Pi 350 i Ewm Tetrix 300. Najbardziej kusił mnie fronius ale po wstępnej rozmowie wiem, że jest tylko roczna gwarancja a na ewm i migatronica 3 lata. Nie zrozumcie mnie zle, ale chciał bym kupić sprzęt na lata i z miłą chęcią posłucham spawaczy co mieli okazje pracować na takim sprzęcie lub inną propozycje. Dodam tylko, że ceny są porównywalnie takie same. Pozdrawiam Tomek

Tagi:

luckash
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1

Post napisał: luckash » 11 maja 2014, 10:45

Cześć.

Powiem Ci mam od jakiś 4 lat jlt i też spawa jako tako alu, z tym że już dawałem go do naprawy. Spawałem w pracy na starym 10 letnim kemppi i do spawania alu sprzęt tu ma też znaczenie. Co do nowych maszyn się nie wypowiadam, bo na nich nie pracowałem na tych co podałeś też nie.

Ja osobiście chcę kupić coś lepszego niż ten jlt, Esaba ta34 albo coś z Kemmpi. Też jak ty robię hobbystycznie części do aut i do takich rzeczy więcej mocy niż 220-230A nie potrzeba.
Przykładowo kolektor ssący zaczynam spawać od 140A jak się trochę nagrzeje schodzę na 120A.

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: InzSpawalnik » 11 maja 2014, 16:38

Uzywalem takich urzadzen i bylem z kazdej zadowolony ( szanse na dobry spaw wzrastaja jesli jest dobry operator ;) ):
Lincoln, Muller, Kemmpi, Fronius, Esab, Oerlikon, Wolf

Autor tematu
Tomzio

Post napisał: Tomzio » 12 maja 2014, 15:19

Pozwole sobie dopisać ciekawy temat z forum, może komuś ułatwi wybór.

https://www.cnc.info.pl/topics92/mobiln ... t43425.htm

megal
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: megal » 12 maja 2014, 16:07

Proponowałem na maila pokaz tego urządzenia:

Obrazek

Obrazek

[ Dodano: 2014-05-12, 16:11 ]
Obrazek

greg_lbn

Post napisał: greg_lbn » 12 maja 2014, 19:36

Testowałem źródła takich firm jak Migatronic, Lorch, Esab, .. i wybór padł na Kemppi.
Powiem tyle, że Kemppi oferuje prawdziwie profesjonalny sprzęt, który nie odstaje od znacznie droższych odpowiedników konkurencji. Esab oczywiście jest troszeczke tańszy ale również profesjonalny i niezawodny.
Oerlikon zamawia w/w sprzęt u Kemppi. I jest to model MasterTig 2300 ACDC ACX

megal

Post napisał: megal » 12 maja 2014, 19:59

Tyle że w Oerlikonie jest to najbogatszy panel sterowania. Kemppi ma też wersje uboższe.

Kiedyś była akcja że dystrybutorzy Kempera pojechali na wycieczkę do fabryki i coś się chłopom pomyliło i akurat tego dnia wszędzie było niebiesko :)

zbigniewb

Post napisał: zbigniewb » 18 maja 2014, 20:48

Witam, stoję teraz przed tym samym wyborem, w miarę mobilna spawarka na 230V TIG i mam takie opcje:
Oerlikon Mastertig 240 AC/DC za 2400 euro netto
i Ewm Tetrix 230 - jeszcze nie wiem za jaką cenę

Ten oerlikon jest na podzespołach Kemppi, co do tego ewm'a czy warto było by do niego dopłacić, w sumie i tak ta spawarka idzie na dofinansowanie, ale chciałbym sensownie wydać te pieniądze i wziąć jak najlepszy sprzęt.
Spawane będą głównie aluminium i jego stopy oraz chromonikiel.

Awatar użytkownika

sokon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: sokon » 18 maja 2014, 21:04

Mam kolegę co spawa w nierdzewce tunele pod klimatyzacje, szukał długo dobrego, lekkiego i niezawodnego sprzętu, nie znam dokładnie szczegółów ale gdzieś tam miał okazję wypróbować Minarctig EVO, zakochał się i kupił. Pracuje na tym dużo, od kilku miesięcy i bardzo sobie chwali.
Solidworks, SprutCam, HSMWorks,
Avia FNK40N, Heidenhain 310
Cincinnati Sabre 750, Acramatic 2100,
Elektrodrążarka wgłębna BP-95,
LinuxCNC, CamBam
Instagram @ndbjmachineworks
Formy wtryskowe - projektowanie i produkcja

zbigniewb

Post napisał: zbigniewb » 18 maja 2014, 22:46

Ten minarctig wygląda bardzo ubogo, ja na spawarkę planuje wydać do 13-14k i głównie nastawiam się na części samochodowe. Interesuje mnie wybór pomiędzy tymi dwiema ewm'em i oerlikonem.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”