Jaki sprężyć powietrze do 35 bar?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Jaki sprężyć powietrze do 35 bar?
Od Chińczyków można za około 300 euro kupić kompresor do nabijania wiatrówek pcp (jakieś 200 bar). Za 100 euro - reczną pompkę (kupa machania).
Test kompresora https://youtu.be/7NdnItyJs-U
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Sprężenie wody, a sprężenie powietrza to dwie różne sprawy i karcherem tego nie osiągniesz.
Tak z ciekawości po co ci takie ciśnienie, może jest inne rozwiązanie tego.
Tak z ciekawości po co ci takie ciśnienie, może jest inne rozwiązanie tego.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
A bo ja mam takie dziwne pomysł i pytania z tym związane. Mam wrażenie że ten temat opublikowałem w dziale na luzie a moderator przeniósł...
Zaczęło się od tego że zastanowiło mnie jak się pozyskuje gazy do spawania. No i doczytałem że w okolicy 35 barów(przy temperaturze 0 stopni) dwutlenek węgla zamarza (przy 1 bar -80 stopni). Więc jeśli mieć byle jaką sprężarkę która potrafi dobić do takiego ciśnienia to można pozyskiwać dwutlenek węgla z powietrza.
Taka głupotka, której nie zamierzam robić bo to bez sensu. Ale z racji że jestem trochę preppersem, to lubie wiedzieć takie głupotki dla własnego spokoju
Czyli jednak są takie nabijarki, dobrze wiedzieć chociaż cena nie jest mała... Jednak można pogrzebać jak to jest zbudowane i poznać tajemnicę jak to działa że bije do tak dużych ciśnień.
Zaczęło się od tego że zastanowiło mnie jak się pozyskuje gazy do spawania. No i doczytałem że w okolicy 35 barów(przy temperaturze 0 stopni) dwutlenek węgla zamarza (przy 1 bar -80 stopni). Więc jeśli mieć byle jaką sprężarkę która potrafi dobić do takiego ciśnienia to można pozyskiwać dwutlenek węgla z powietrza.
Taka głupotka, której nie zamierzam robić bo to bez sensu. Ale z racji że jestem trochę preppersem, to lubie wiedzieć takie głupotki dla własnego spokoju

Mam dwa motoreduktory 0,37kW więc pompka ręczna to nie problemgrg12 pisze: ↑16 mar 2018, 15:12Od Chińczyków można za około 300 euro kupić kompresor do nabijania wiatrówek pcp (jakieś 200 bar). Za 100 euro - reczną pompkę (kupa machania).

Czyli jednak są takie nabijarki, dobrze wiedzieć chociaż cena nie jest mała... Jednak można pogrzebać jak to jest zbudowane i poznać tajemnicę jak to działa że bije do tak dużych ciśnień.
-
Budowa jak budowa tłok dobrze uszczelniony żeby ciśnienie nie uciekało. Cała tajemnica jest w budowie głowicy. Taka silnik diesla od ciągnika ma sprężanie od 25 do 30 bar. Tak że niewielka modyfikacja i można uzyskać min 35 bar.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Ale ty tak naprawdę?
Nie żart?
Czy to już primaaprilisowy żart?
pozdro
Nie żart?
Czy to już primaaprilisowy żart?
pozdro
-
@melonmelon
kompresor z silnika od poloneza bez problemu nabija 8-9 bar
Z racji że diesle mają samozapłon to i konstrukcja silnika jest przystosowana do wyższego ciśnienia. A jeśli na tłokach można uzyskać 30 bar to i na butli też.
Czy coś źle z moją wiedzą techniczną?
kompresor z silnika od poloneza bez problemu nabija 8-9 bar
Z racji że diesle mają samozapłon to i konstrukcja silnika jest przystosowana do wyższego ciśnienia. A jeśli na tłokach można uzyskać 30 bar to i na butli też.
Czy coś źle z moją wiedzą techniczną?
-
- Administrator
-
Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Pojedź do punktu napełniania butli do nurkowania. Tylko że oni nie zawsze chcą nabijać butle bez atestu. No i musi butla mieć specjalny gwint stosowany w butlach do nurkowania.
Ja jak kiedyś robiłem eksperymenty ze sprężonym powietrzem miałem właśnie taką butlę, która nabijałem do 100 bar u znajomego co napełnia butle dla nurków i potem I stopniem reduktora (reduktor do octopusa do nurkowania) regulowałem sobie ciśnienie na wyjściu - zakres regulacji jest dość duży.
Podejrzewam że ich sprężarki mogą nabić do ciśnienia jakie chcesz - problem jest tylko z odpowiednią butlą a dokładniej przyłączem(zaworem) aby mogli się do niej podpiąć swoim sprzętem.
Ja jak kiedyś robiłem eksperymenty ze sprężonym powietrzem miałem właśnie taką butlę, która nabijałem do 100 bar u znajomego co napełnia butle dla nurków i potem I stopniem reduktora (reduktor do octopusa do nurkowania) regulowałem sobie ciśnienie na wyjściu - zakres regulacji jest dość duży.
Podejrzewam że ich sprężarki mogą nabić do ciśnienia jakie chcesz - problem jest tylko z odpowiednią butlą a dokładniej przyłączem(zaworem) aby mogli się do niej podpiąć swoim sprzętem.
Akcesoria CNC - EBMiA.pl
Elementy Budowy Maszyn i Automatyki
www.ebmia.pl
MECHANIKA * AUTOMATYKA * PNEUMATYKA * NARZĘDZIA * BHP, CHEMIA * TWORZYWA SZTUCZNE
Elementy Budowy Maszyn i Automatyki
www.ebmia.pl
MECHANIKA * AUTOMATYKA * PNEUMATYKA * NARZĘDZIA * BHP, CHEMIA * TWORZYWA SZTUCZNE
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Tylko że jak pisałem chcę się dowiedzieć jak działa taka sprężarka, albo czy występują w handlu takie małe ale z dużym ciśnieniem.
Samo nabicie butli mi nie potrzebne. A sprężarki używane w takich punktach to wiadomo że są przemysłowe giganty za dziesiątki tysięcy złotych. Jak na razie jedyną opcją była ta sprężarka do napełniania wiatrówek.
@Arias2
Ciekawy filmik, daje trochę informacji na temat sprężarek.
Samo nabicie butli mi nie potrzebne. A sprężarki używane w takich punktach to wiadomo że są przemysłowe giganty za dziesiątki tysięcy złotych. Jak na razie jedyną opcją była ta sprężarka do napełniania wiatrówek.
@Arias2
Ciekawy filmik, daje trochę informacji na temat sprężarek.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Z reguły wielostopniowe sprężanie
http://pneumatyka.com/sprezone-powietrz ... wy-airpol/
CZasami pojawiaja się doprężacze w dobrej kasie na olx
http://pneumatyka.com/sprezone-powietrz ... wy-airpol/
CZasami pojawiaja się doprężacze w dobrej kasie na olx