Jaki smar do dłut??
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Jaki smar do dłut??
Witam, jeszcze nie kupiłem młotowiertarki, ale na dniach to raczej zrobię. Mam takie pytanko. Czy uchwyt SDS trzeba jakoś smarować, jakiś smar na dłuta dawać czy coś w tym rodzaju? A jeżeli to jaki smar do tego użyć? Mogę tam dawać ŁT-43? Czy musi być jakiś specjalny i ew. jaki konkretnie? I ile tego smaru tam kłaść?
PS młotowiertarkę kupię Makita HR2470 lub Bosch GBH 2-26 DRE.
Dziękuję i pozdrawiam Bartek.
PS młotowiertarkę kupię Makita HR2470 lub Bosch GBH 2-26 DRE.
Dziękuję i pozdrawiam Bartek.
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21
Pozdrawiam spawacz21
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Mozna kupic specjalny smar - w marketach budowlanych sprzdaja smar makity. Z tego co wiem to Makita i Bosch zalecaja smarowac, choc malo kto to robi. Ten smar jest dosyc gesty i typowy ŁT sie raczej nie nadaje. Tubka kosztuje ~10zl.
Natomiast nie przypominam sobie, aby HILTI zalecal smarowanie, zreszta mam mam dwie stare, pracujace w duzej firmie budowlanej wiertarki, jedna HILTI (TE-10) i podobnej wielkosci wiertarke bosch'a. W tej drugiej uchwyt jest wytarty, w hilti - nie. A stan zuzycia obudowy swiadczy o tym, ze pracowaly tak samo dlugo..[/list]
Natomiast nie przypominam sobie, aby HILTI zalecal smarowanie, zreszta mam mam dwie stare, pracujace w duzej firmie budowlanej wiertarki, jedna HILTI (TE-10) i podobnej wielkosci wiertarke bosch'a. W tej drugiej uchwyt jest wytarty, w hilti - nie. A stan zuzycia obudowy swiadczy o tym, ze pracowaly tak samo dlugo..[/list]
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Smarować SDSy trzeba. Ja się nie przejmuję za bardzo ze swoim Boschem i od czasu do czasu, kiedy to co jest na uchwycie wiertła/dłuta jest już mocno gęste i mało smarne, psiknę na wiertło WD40, ew. parę kropel oleju wrzecionowego i jadę dalej. Tyle że mój sprzęt pracuje jedynie od czasu do czasu a nie 24/7 

Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Tylko nie myl smaru grafitowego ze smarem z dwusiarczkiem molibdenu, dużo lepszym, a stosowanym np. w przegubach półosiek samochodowych i dostępnym nawet w małych opakowaniach.spawacz21 pisze:Ale w walizkach HR2470 nie ma...
Czy smar grafitowy nadawałby się do tych celów??
Krytyk i eunuch z jednej są parafii,
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi...
obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi...