Jaki program wybrać?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Jaki program wybrać?
Witam
MAm pytanie odnośnie programu, że tak powiem, pośredniego, między AutoCAD a Mach3 abym mógł generować gkody projektów z AutoCAD, zdjęć itp. Nie wiem za bardzo co opisać, co by mnie dokładnie interesowało bo jestem jeszcze zielony w tej kwestii. Chciałbym generować kody z plików DXF, JPG, BMP itp rysunki wektorowe, robienie płaskorzeźb, skomplikowane kształty itp. Jaki program, w miarę dobry i nie za drogi, najlepiej by się nadawał na tego typu operacje? Jak do tej pory miałem styczność z lazycam i to tak pobieżnie. Jest on w miarę wydajny?
Dzięki za pomoc
MAm pytanie odnośnie programu, że tak powiem, pośredniego, między AutoCAD a Mach3 abym mógł generować gkody projektów z AutoCAD, zdjęć itp. Nie wiem za bardzo co opisać, co by mnie dokładnie interesowało bo jestem jeszcze zielony w tej kwestii. Chciałbym generować kody z plików DXF, JPG, BMP itp rysunki wektorowe, robienie płaskorzeźb, skomplikowane kształty itp. Jaki program, w miarę dobry i nie za drogi, najlepiej by się nadawał na tego typu operacje? Jak do tej pory miałem styczność z lazycam i to tak pobieżnie. Jest on w miarę wydajny?
Dzięki za pomoc
Tagi:
-
Raczej odpada. Trochę za drogi, 8000 Euro z tego co znalazłem. To może trochę inaczej. Jakiś CAM na poziomie cenowym do 1000zł, który jest sprawdzony, dobry i wygeneruje mi gkod z projektów AutoCAD plus jakieś grawerowanie itp. Jak widać jestem zielony więc może odpowiedź w stylu "kup to i będziesz zadowolony" wystarczy, abym mógł zacząć coś robić bardziej skomplikowanego bo jak do tej pory to jakieś drobne gkody pisałem ręcznie.
[ Dodano: 2015-11-16, 22:37 ]
Czy LazyCam wystarczył by mi na początek?
[ Dodano: 2015-11-16, 22:37 ]
Czy LazyCam wystarczył by mi na początek?
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Pytanie co to znaczy skomplikowane kształty...
Do zamiany 1 no moze 3
kliknieciami dwg, dxf na g-code moze pomoc Smartcam podstawowy, ale jak chesz robic skomplikowane kształty to już musisz wydać większe pieniądze...
Ewentualnie poszperaj coś w artcamie express może ma tam prace na stl to w tedy by ci jakoś pomogło...
P.S.
Pewnie od czegoś trzeba zacząć
Do zamiany 1 no moze 3

Ewentualnie poszperaj coś w artcamie express może ma tam prace na stl to w tedy by ci jakoś pomogło...
P.S.
Pewnie od czegoś trzeba zacząć
-
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
do skomplikowanych kształtów polecam hypermilla radzi sobie z tym bez problemu .Od kilku lat pracuje na NX CAM i mogę powiedzieć ze do technicznych rzeczy możne być ale z artystycznymi w ogóle sobie nie radzi .Miałem ostatnio możliwość pracować na hypermilu i jest to sama przyjemność. Jesli chodzi o skomplikowane detale i obróbkę w 5 osiach to hypermill wyprzedza NX o epokę.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Ja polecam Ucancam v10. Można zaimportować plik dxf i zrobić na jego podstawie obróbkę oraz wygenerować program. Jest możliwość zaimportowania obrazu np. bmp, png, jpg i wykrycie krawędzi do wycinania a nawet obróbka płaskorzeźby na podstawie obrazka.
Poza tym można w nim rysować niemalże jak w AutoCAD.
http://sarnox.pl/17-oprogramowanie
http://ucancam.com/en.asp
Poza tym można w nim rysować niemalże jak w AutoCAD.
http://sarnox.pl/17-oprogramowanie
http://ucancam.com/en.asp
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Kontakt:
Polecam ZW3D
. Można generować obróbki na podstawie plików DXF/DWG, są fajne funkcje do wytłaczania geometrii z obrazu czy grawerowania. Dzięki temu, że jest to zintegrowany CAD z CAMem całość prac możesz wykonywać w jednym środowisku.
Zachęcam do testowania - przez 30 dni od instalacji jest dostępna pełna funkcjonalność. Instalkę można pobrać ze strony polskiego resellera - o tutaj.

Zachęcam do testowania - przez 30 dni od instalacji jest dostępna pełna funkcjonalność. Instalkę można pobrać ze strony polskiego resellera - o tutaj.
Nowa wersja ZW3D CAD/CAM 2016 już dostępna