Jaki ploter wybrać?

Plotery tnące

Autor tematu
kordan
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Jaki ploter wybrać?

Post napisał: kordan » 26 lis 2009, 10:26

Witam,

jestem zainteresowany zakupem plotera frezującego 3D.

Przeglądając sieć natrafiłem na modele LYNX-1325F oraz LYNX-2030F. Niestety nie znam się na jakości powyższych wyrobów. Przeczytałem, że są to modele produkcji chińskiej. W związku z tym mam trochę mieszane uczucia co do tych maszyn.

Następny model,który przyciągnął moją uwagę to BLACKBIRD 1520 firmy Kimla. Niestety cena jest zbyt wysoka, jak na moje warunki,gdyż chciałbym zmieścić się w max. 70-75 tyś.

Czy warto zakupić model chiński? Myślę, że wśród tylu specjalistów będzie ktoś w stanie mi odpowiedzieć na to pytanie. Nie chciałbym wpakować tyle kasy w maszynę, która się rozleci po krótkim czasie.

Może polecicie maszyny innych firm?

Generalnie będę pracował na PCV i podobnych do długości 4m, a także aluminium.

Z góry dziękuję za poświęcony mi czas.

Tagi:

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 27 lis 2009, 08:22

Witam,

Tak się składa, że LYNX-y to moje maszyny. Nie będę Cię przekonywał do nich, bo to Ty sam musisz zdecydować o tym, co dla Ciebie najlepsze - Kolego.

Zawsze weź pod uwagę to, że sprzedawca (rozsądny sprzedawca - oczywiście) pracuje na swoją renomę. Byłbym ostatnim idiotą, gdybym wciskał moim klientom maszyny, co do których nie mam pewności o ich niezawodności. Weź też pod uwagę, że ich awaryjność biłaby mnie po kieszeni.

Nie są to maszyny bardzo finezyjnie wykonane, ale także w tym ich siła. Już dawno zrezygnowałem z konstrukcji takich, jakie w sporo niższych cenach oferuje konkurencja - konstrukcje ich znacznie lżej wykonane. Nasze maszyny są wykonane bardzo solidnie. Np. brama w modelu LYNX-2030F waży (bagatela!) prawie 200 kg. Zrezygnowaliśmy też ze stosowania śrub kulowych w osiach X/Y - maszyna musi być szybka (wydajna), a nie jubilerska. Co nie przeszkadza, że jest wystarczająco dokładna.

Zapraszam do obejrzenia przynajmniej jednej z nich. A jeśli napis "Made in China" Cię odrzuca - to wiedz, że większość silników, sterowników, prowadnic i śrub kulowych produkowanych jest w Chinach i rebrandowanych na produkty europejskie, czy amerykańskie.

Dodam, że jestem jednym z niewielu, którzy oferują własne oprogramowanie do ścieżek 2.5D i sterowania maszynami CNC - napisane przeze mnie. Mam także własne rozwiązania sterowników mikroprocesorowych (produkowanych w Polsce). Oba programy są obecne na tym forum: eduCAD i STEP2CNC.

Pozdrawiam, Piotr Rakowski.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Autor tematu
kordan

Post napisał: kordan » 28 lis 2009, 00:52

witam,

zdaje się, że mój współpracownik już do Pana dzwonił i jesteśmy umówieni gdzieś pod Warszawą.

W każdym razie podjedziemy, zobaczymy jak pracuje i będziemy wtedy decydować.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 28 lis 2009, 06:59

OK - zapraszam.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

arturoglobo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: arturoglobo » 06 cze 2010, 21:42

plotery KIMLA super maszynka
pracuje na ploterze frezującym o obszaze roboczym 1500mm na 3000mm
obrabiam aluminium,pcv,polietylen,poliweglan itp,sprawuje się oky.
duża sztywność i prędkość
http://kimla.pl/menu/1,strona_glowna.html

frank_kimono

Post napisał: frank_kimono » 21 kwie 2013, 10:13

W innych tematach nikt mi konstruktywnie nie odpowiedzial. Zamierzam kupić nowy model digima E2-2030 na serwo. Jaka jest wasza opinia? Maszyna wydaje sie byc sztywna i solidna obrabiarka. Dostalem rowniez znizke na ploter laserowy M500. Przed zakupem chcialbym jednak poznac opinie innych uzytkownikow.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 21 kwie 2013, 11:03

a myslałem ze tu chodzi o ploter tnący nożem, a jak zwykle wszystko sie sprowadza do ploterów frezujących
jak kol powyzej dostał zniżke na dodatkowy produkt firmy jakiejs tam, to ja bym sie zastanowił nad polityka tejże firmy, bo coś w takim układzie nie gra.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

www.kimla.pl_

Post napisał: www.kimla.pl_ » 28 kwie 2013, 13:09

Forma Digima sprzedaje chińskie maszyny.

Ciekawe dlaczego ludzie czasami chcą kupować chińskie maszyny ale nie chcą kupowac chińskich samochodów?
Przecież są 2 x tańsze...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Plotery tnące”