Jaki najlepszy program cad/cam
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
Jaki najlepszy program cad/cam
Witam,
jakiego programu wg. Was najlepiej jest sie teraz nauczyć. Mam możliwość zrobienia kursu z Catii . Obecnie znalazłem również studia podyplomowe na PW gdzie można otrzymać certyfikaty z Mastercam'a i SolidWork'a. Chodzi mi głównie o przydatność programu na rynkach europejskich - z naszym krajem póki co nie wiąże zadnej przyszłości.
Pozdrawiam.
jakiego programu wg. Was najlepiej jest sie teraz nauczyć. Mam możliwość zrobienia kursu z Catii . Obecnie znalazłem również studia podyplomowe na PW gdzie można otrzymać certyfikaty z Mastercam'a i SolidWork'a. Chodzi mi głównie o przydatność programu na rynkach europejskich - z naszym krajem póki co nie wiąże zadnej przyszłości.
Pozdrawiam.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Pytanie z gatunku - a jaki samochód jest najlepszy - Mercedes, BMW, a może Cadillac czy Lexus?
Każdy z tych programów jest stosowany i każdego warto się nauczyć. A który będzie wykorzystywany przez twojego potencjalnego pracodawcę? Wybacz, ale tego też się nie da określić jednoznacznie. Są branże, gdzie lubią solida, są, gdzie króluje Mastercam, czy Catia. Ale żadnej reguły nie ma.
Opanowując jeden z programów (ale dobrze) masz ułatwione zadanie w przechodzeniu na inne, bo przynajmniej znasz zasady, jakie obowiązują w tej pracy (model, narzedzie i parametry, ścieżka).
Każdy z tych programów jest stosowany i każdego warto się nauczyć. A który będzie wykorzystywany przez twojego potencjalnego pracodawcę? Wybacz, ale tego też się nie da określić jednoznacznie. Są branże, gdzie lubią solida, są, gdzie króluje Mastercam, czy Catia. Ale żadnej reguły nie ma.
Opanowując jeden z programów (ale dobrze) masz ułatwione zadanie w przechodzeniu na inne, bo przynajmniej znasz zasady, jakie obowiązują w tej pracy (model, narzedzie i parametry, ścieżka).
-
a więc biorę się za naukęjasiu... pisze:Pytanie z gatunku - a jaki samochód jest najlepszy - Mercedes, BMW, a może Cadillac czy Lexus?

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
najpopularniejszy to autocad, bo to jeden z pierwszych powaznych programow ktore pojawily sie na polskim rynku. dosc popularny jest rowneiz solidworks i solidedge. reszta programow jest zdecydowanie mneij popularna, glownie ze wzgledu na duzo wyzsza cene.
z programow cam, najlepiej jest zainteresowac sie mastercamem, (ktorego sam chcialbym w koncu porzadnie opanowac). pomysl tez o esprit i ewentualnie rhino
z programow cam, najlepiej jest zainteresowac sie mastercamem, (ktorego sam chcialbym w koncu porzadnie opanowac). pomysl tez o esprit i ewentualnie rhino
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Witam
Edge Cam u mnie przegrał na starcie ...
Zgadzam się z przedmówcą zdecydowanie Master Cam ale drogi i trzeba dobrze przemyśleć czy wogóle się zwróci (bardzo często piszę o tym na forum - nie jestem zwolennikiem CAM'ów do prostych robót jednostkowych )Piotrjub pisze:mastercam jest programem CAD / CAM - i jest naprwde super programem .
Edge Cam u mnie przegrał na starcie ...
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Widze ze jestes z lubelszczyzny. jesli chcesz pracowac w przemysle lotniczym np w Świdniku to tylko Unigraphics NX4 i NX5. W PZL i w Zakładzie Narzedziowym bezpośrednio zwiazanym z PZL uzywaja UGS NX4. Ze swojej strony, jako ze pracuje w NX' 4, moge powiedziec ze program jest dla mnie całkiem dobry. trochę skomplikowany ( kombajn do wszystkiego ;P ). Osobiście poleca, jesli masz mozliwośc uczyć się ugsa, to warto. Zreszta jak powiedzieli koledzy, jak sie jednego dobrze nauczysz to ze wszystkimi sobie dasz rade... od czego sa helpy ;POri83 pisze:a co sądzicie o unigraphics'e ?. z tego co sie zorientowałem program jest głównie stosowany w branży lotniczej. a więc na sam początek polecacie MasterCama??
Pozdro
-
skoro pracujesz na ugs nx4 to czy mógłbyś polecić mi jakąś dobrą literaturę aby dobrze poznać ten program. tak się składa że mieszkam w Świdniku i jestem świeżo upieczonym mgr inżGreasBraken pisze:Widze ze jestes z lubelszczyzny. jesli chcesz pracowac w przemysle lotniczym np w Świdniku to tylko Unigraphics NX4 i NX5. W PZL i w Zakładzie Narzedziowym bezpośrednio zwiazanym z PZL uzywaja UGS NX4. Ze swojej strony, jako ze pracuje w NX' 4, moge powiedziec ze program jest dla mnie całkiem dobry. trochę skomplikowany ( kombajn do wszystkiego ;P ). Osobiście poleca, jesli masz mozliwośc uczyć się ugsa, to warto. Zreszta jak powiedzieli koledzy, jak sie jednego dobrze nauczysz to ze wszystkimi sobie dasz rade... od czego sa helpy ;POri83 pisze:a co sądzicie o unigraphics'e ?. z tego co sie zorientowałem program jest głównie stosowany w branży lotniczej. a więc na sam początek polecacie MasterCama??
Pozdro

-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
A to witam kolege z rodzinnego miasta;P ja tez jestem świdniczaninem i pracuje w pzl
napisz do mnie na maila: [email protected] a przesle ci materiały ;P
napisz do mnie na maila: [email protected] a przesle ci materiały ;P