Jaki moment dla gwintu M10 w PA6?
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Jaki moment dla gwintu M10 w PA6?
Witam.
Chcę połączyć dwie blachy aluminiowe PA6 o grubości 30mm za pomocą śruby metrycznej M10 z łbem walcowym z wgłębieniem sześciokątnym klasa 8.8 (według PN-EN ISO 4762) ale nie wiem z jaką siłą należy dokręcić śrubę by nie zerwać gwintu. Czy są jakieś tabele z których można by skorzystać?
pozdrawim
Chcę połączyć dwie blachy aluminiowe PA6 o grubości 30mm za pomocą śruby metrycznej M10 z łbem walcowym z wgłębieniem sześciokątnym klasa 8.8 (według PN-EN ISO 4762) ale nie wiem z jaką siłą należy dokręcić śrubę by nie zerwać gwintu. Czy są jakieś tabele z których można by skorzystać?
pozdrawim
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
-
Momenty dokręcające dla śrub klasy 8.8 w łbem walcowym i z gniazdem hex wynoszą :
M3 1,3 Nm
M4 3 Nm
M5 6 Nm
M6 10,2 Nm
M8 25,3 Nm
M10 49,8 Nm ( Hex 8 mm)
M12 87,6 Nm
Nie umiem podać normy, ale dane pochodzą z oficjalnych instrukcji serwisowych. Zwróć uwagę, że tolerancja wynosi aż 50%, nie przejmuj się więc za bardzo
Jak rozumiem, używasz nakrętki, a nie gwintu w Al.
M3 1,3 Nm
M4 3 Nm
M5 6 Nm
M6 10,2 Nm
M8 25,3 Nm
M10 49,8 Nm ( Hex 8 mm)
M12 87,6 Nm
Nie umiem podać normy, ale dane pochodzą z oficjalnych instrukcji serwisowych. Zwróć uwagę, że tolerancja wynosi aż 50%, nie przejmuj się więc za bardzo

Jak rozumiem, używasz nakrętki, a nie gwintu w Al.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
witam
nie wyraziłem się chyba precyzyjnie. nie rozchodzi mi się o wytrzymałość śruby ale gwintu w blasze alu PA6 długość gwintu 30mm. klucza dynamometrycznego nie posiadam. chcę taki nabyć ale nie wiem z jakiego zakresu będzie dla mnie najlepszy i stąd te pytania.
na klucz do amatorskich prac warsztatowych chcę wydać 100-150 PLN możecie coś polecić?
nie wyraziłem się chyba precyzyjnie. nie rozchodzi mi się o wytrzymałość śruby ale gwintu w blasze alu PA6 długość gwintu 30mm. klucza dynamometrycznego nie posiadam. chcę taki nabyć ale nie wiem z jakiego zakresu będzie dla mnie najlepszy i stąd te pytania.
na klucz do amatorskich prac warsztatowych chcę wydać 100-150 PLN możecie coś polecić?
-
Tu będzie kłopot, chyba że odezwie się ktoś z doświadczeniem w tej kwestii. Zwykle w Al stosuje się przejściówkę ze stopów kolorowych, a nie wkręca śrubę bezpośrednio. Może, jak sugerował kol. Mariuszczs , przeprowadź próbę niszcząca i użyj np. 50% wartości momentu niszczącego.sigiii pisze:nie rozchodzi mi się o wytrzymałość śruby ale gwintu w blasze alu PA6 długość gwintu 30mm
Poza sprawami mech. zastanów się nad kwestią różnicy potencjałów Fe-Al, chyba, że w Twoim przypadku nie ma to znaczenia.
W tej kwocie dostaniesz chyba tylko proste klucze "sprężynowe". Nie są wiele warte. Możesz też wykorzystać wagę sprężynową (dynamometr) i klucz o znanej długości ramienia. Dynamometr łatwo sprawdzić i ew. wyskalować (ciężarkami).sigiii pisze:na klucz do amatorskich prac warsztatowych chcę wydać 100-150 PLN możecie coś polecić?
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ