Jaki migomat wybrać kemppi, lorch, fronius
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
Jaki migomat wybrać kemppi, lorch, fronius
Witam wszystkich,
Chciałbym zakupić migomat do spawania stali czarnej, kwasówki i przyszłościowo aluminium. Elementy spawam cienki głównie 2.5-5mm, zależy mi na ładnych spoinach i baku odprysków, więc szukam spawarki z pulsem. Jak na razie wytypowałem sobie następujące modele:
- kemppi kempact 3000 puls;
- lorch saprom s3;
- fronius TransPuls Synergic 2700.
Miał ktoś kontakt z tymi maszynami, jak się sprawdzały, czy są intuicyjne w obsłudze (doborze parametrów), jak wygląda ich serwis itd.
Nie ukrywam, że najbardziej jak na razie podoba mi się kemppi, wydaje się, że ma wystarczające możliwości i jest sporo tańszy, może ktoś kto ją eksploatuje podpowie jak się sprawdza w praktyce.
Może są jeszcze jakieś ciekawe modele innych producentów??
Pozdrawiam.
Chciałbym zakupić migomat do spawania stali czarnej, kwasówki i przyszłościowo aluminium. Elementy spawam cienki głównie 2.5-5mm, zależy mi na ładnych spoinach i baku odprysków, więc szukam spawarki z pulsem. Jak na razie wytypowałem sobie następujące modele:
- kemppi kempact 3000 puls;
- lorch saprom s3;
- fronius TransPuls Synergic 2700.
Miał ktoś kontakt z tymi maszynami, jak się sprawdzały, czy są intuicyjne w obsłudze (doborze parametrów), jak wygląda ich serwis itd.
Nie ukrywam, że najbardziej jak na razie podoba mi się kemppi, wydaje się, że ma wystarczające możliwości i jest sporo tańszy, może ktoś kto ją eksploatuje podpowie jak się sprawdza w praktyce.
Może są jeszcze jakieś ciekawe modele innych producentów??
Pozdrawiam.
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
Używam Kempacta 3000 puls. Spawam aluminium, stale. Jeszcze nim nie "lutospawałem".
Producent nie zmusza do kupowania drogich programów. Można na prawdę sporo zmieniać w parametrach. Jest puls i podwójny puls. Dość drogie rolki. Ale na pewno Lorch i Fronius też nie ma tanich.
Polecam jeszcze sprawdzić Esaba 300-amperowy Aristo Mig C3000i U6. Nie testowałem ale jestem pewien, że nie kuca =]
Producent nie zmusza do kupowania drogich programów. Można na prawdę sporo zmieniać w parametrach. Jest puls i podwójny puls. Dość drogie rolki. Ale na pewno Lorch i Fronius też nie ma tanich.
Polecam jeszcze sprawdzić Esaba 300-amperowy Aristo Mig C3000i U6. Nie testowałem ale jestem pewien, że nie kuca =]
-
Dzięki za odpowiedź.
O esabie słyszałem jest troszkę tańszy niż kemppi, ale np z chłodnicą już podobnie wychodzi, nie ma podwójnego pulsu. Jedno mnie tylko zastanawia w przypadku esaba nawet handlowcy jakoś nie za bardzo go polecają, niby jakość esaba spadła...
Jak w przypadku Kempacta wygląda jakość spoin, głównie chodzi mi o wygląd bo to jest w moim przypadku istotne i występowanie odprysków przy spawaniu z pulsem? Nie mam doświadczenia z takimi spawarkami, ale na testach zaobserwowałem, że "brak odprysków" to rzecz mocno względna.
O esabie słyszałem jest troszkę tańszy niż kemppi, ale np z chłodnicą już podobnie wychodzi, nie ma podwójnego pulsu. Jedno mnie tylko zastanawia w przypadku esaba nawet handlowcy jakoś nie za bardzo go polecają, niby jakość esaba spadła...
Jak w przypadku Kempacta wygląda jakość spoin, głównie chodzi mi o wygląd bo to jest w moim przypadku istotne i występowanie odprysków przy spawaniu z pulsem? Nie mam doświadczenia z takimi spawarkami, ale na testach zaobserwowałem, że "brak odprysków" to rzecz mocno względna.
-
Handlowcy to handlowcy.. Najlepiej zaproś na testy przedstawiciela jednej i drugiej firmy lub jedną firmę, która ma w swojej ofercie posiada oba produkty, to nic nie kosztuje. Trzeba pamiętać, że przedstawiciel chce sprzedać produkt i stara się nakręcić klienta, a nawet zniechęcić do konkurencji.
Inwerter jako źródło zmniejsza odpryski, puls dodatkowo bo to łuk natryskowy, no i jeszcze gaz, kable, materiał. Pod względem odprysków sprzęty raczej się nie różnią, a wygląd spoiny głównie zależy od wprawy.
Inwerter jako źródło zmniejsza odpryski, puls dodatkowo bo to łuk natryskowy, no i jeszcze gaz, kable, materiał. Pod względem odprysków sprzęty raczej się nie różnią, a wygląd spoiny głównie zależy od wprawy.
-
A może interesowałby Cię półautomat firmy Oerlikon - Citopuls II 420A lub 520A.
I do cienkich blach i do grubych.
Ma podwójny zimny puls, łuk krótki szybki, spray modal ( super do alu), opatentowany system HPS - głębszy przetop.
Urządzenie kozak i na pewno nie jest tak drogie jak przereklamowane froniusy czy lorchy
Jeśli chcesz to mogę podesłać na maila jakąś kartę katalogową lub też możliwość zorganizowania pokazu. Wpadną furą i pokażą co to cacko potrafi.
I do cienkich blach i do grubych.
Ma podwójny zimny puls, łuk krótki szybki, spray modal ( super do alu), opatentowany system HPS - głębszy przetop.
Urządzenie kozak i na pewno nie jest tak drogie jak przereklamowane froniusy czy lorchy

Jeśli chcesz to mogę podesłać na maila jakąś kartę katalogową lub też możliwość zorganizowania pokazu. Wpadną furą i pokażą co to cacko potrafi.
-
To jest urządzenie inwertorowe. Występuję w wersji 320A. Podaj maila to wyślę Ci kartę katalogową urządzenia ze wszystkimi szczegółami.Skomar pisze:Nie znam tej firmy, ale generalnie to bedą zbyt mocne maszyny, wymagające dużego zabezpieczenia sieci, a ja nie mam takich możliwości. Dodatkowo potrzebuję urządzenia bardziej mobilnego.megal pisze:A może interesowałby Cię półautomat firmy Oerlikon - Citopuls II 420A lub 520A.
Urządzenie jest w 100% profesjonalne i na pewno nie odbiega od tych co Ty wymieniłeś, a można zaoszczędzić trochę grosza.

[ Dodano: 2014-05-20, 15:28 ]
+ jeszce program do zaawansowanego, jakościowego spawania aluminium

-
Byłem dzisiaj potestować kempacta 3000 puls i muszę powiedzieć, ze bardzo fajnie spawa, podstawowe parametry są ustawiane bardzo intuicyjnie z panelu. W podwójnym pulsie spoina ma bardzo fajny wygląd (tigo podobny) co jest fajne w przypadku spoin widocznych których nie można obrobić. Ma sporo programów itd.
W testowanym urządzeniu występował problem, że na większym prądzie pojawiało się dziwne zjawisko, tak jakby wypełnienie krateru chociaż była ta funkcja wyłączona i wypalało dziurę
. Goście nie wiedzieli dlaczego tak jest, ale to maszyna testowa, przyszła do nich rano więc może ktoś coś pokombinował, ja się nie zagłębiałem.
Generalnie wrażenia bardzo pozytywne.
W testowanym urządzeniu występował problem, że na większym prądzie pojawiało się dziwne zjawisko, tak jakby wypełnienie krateru chociaż była ta funkcja wyłączona i wypalało dziurę

Generalnie wrażenia bardzo pozytywne.