Jaki migomat do spawania ALUMINIUM.Esab Origomig C 340Pro?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 5
Jaki migomat do spawania ALUMINIUM.Esab Origomig C 340Pro?
Witam, mam możliwość zakupu nowego Esaba C340 Pro w kwocie ok 5600zł. Czy do 6000 zł jest coś lepszego. Sprzęt potrzebny do warsztatu na użytek własny, materiał spawany 3-10mm stal czarna czasem coś grubszego. Czy po przyzbrojeniu w rolki, teflon itp. może nim porywać się na spawanie aluminium?Z tego co się orientowałem to jest jeszcze Lincoln 305C w podobnej kwocie, Kempact 2530 około 6300zł,Oerlikon - CITOLINE 3000T -5400zł. Znalazłem jeszcze coś takiego na alledrogo: w czarnej obudowie niewiadomego producenta z podwójnym pulsem Multi Synergic 280 za 8790zł? Czy ktoś spotkał się z tym ustrojstwem? Czy wyżej wymienionymi migami można pospawać ŁADNIE aluminium? Przeszukałem google i Youtube i nigdzie nie widziałem zdjęć ani filmów dot. spawania aluminium w/w urządzeniami. Pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
witam, w pracy widziałem jak chłopacy mieli robote na spawanie alu i poza zmiana gazu i drutu nic nie robili- oryginalnie masz tam 4rolkowy podajnik i niby to wystarczy do spawania alu. ( do tego chyba zmienia się przewód na inna czestotliwość)
spawy może nie wyglądały super bo nikt nie miał doświadczenia w spawaniu alu ale gdy ustawiło się parametry na słuch to spawarka równiutko "buczała" i spaw wychodził równy bez jakiś defektów.
Sam mam taka w domu i do spawania czarnej stali super- tylko nie mogę coś dojść do porozumienia z nierdzewka bo pluje bardzo na argonie i korzystam z tiga.
a Alu nie spawałem bo nie było takiej roboty
pozdr
spawy może nie wyglądały super bo nikt nie miał doświadczenia w spawaniu alu ale gdy ustawiło się parametry na słuch to spawarka równiutko "buczała" i spaw wychodził równy bez jakiś defektów.
Sam mam taka w domu i do spawania czarnej stali super- tylko nie mogę coś dojść do porozumienia z nierdzewka bo pluje bardzo na argonie i korzystam z tiga.
a Alu nie spawałem bo nie było takiej roboty

pozdr
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
wydaje mi się że też była próba.. i przez długi czas nie mogliśmy dojść o co chodzi i kupiliśmy tiga a wałek nierdzewki do miga leży.
może to też kwestia prawidłowego wyregulowania rolek podajnika bo szczerze mówiąc nie wiem jak to dokładnie zrobić a drut z nierdzewki mam cieńszy o 0,2mm (stal spawam 0,8) i może tu być jakiś problem.
może to też kwestia prawidłowego wyregulowania rolek podajnika bo szczerze mówiąc nie wiem jak to dokładnie zrobić a drut z nierdzewki mam cieńszy o 0,2mm (stal spawam 0,8) i może tu być jakiś problem.
-
Dzięki za odpowiedź, czekam na dalsze rozwinięcie tematu bo wczoraj rozmawiałem ze znajomym spawaczem i powiedział,że do ALU muszę kupić taki sprzęt żebym mógł dokupić uchwyt Push&Pull bo wtedy i długi przewód będę miał i nie będzie problemów z zacinającym się drutem. Niestety nie powiedział mi który z tych sprzętów wybrać ponieważ on spawa głównie stal czarną a aluminium spawał Lorch S3 (jak się nie mylę) a to już całkiem innej klasy sprzęt.
-
-
Chodzi mi wyłącznie o spawanie naczep,a raczej naprawy uszkodzonych elementów ( blachy, profile, itp). Grubość 3-6mm. Do bardziej precyzyjnych robót mam TIGa Telwin 222 AC/DC. Szukałem na Youtube filmów to nic nie znalazłem ciekawego ze spawania alu migomatem, są filmy ale najczęściej są to urządzenia z pulsem, synergią itp. z wysokiej półki.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Witam. Z mojego krotkiego doswiadczenia w firmie produkujacej nowe naczepy wiem ze spawacze do spawania naczep alu uzywali polautomatow kemppi z pulsem, dokladnego modelu nie znam. Uzywali tylko i wylacznie tych spawarek. Do stali uzywali "esabowskich 500setek", jednak do alu ich nigdy nie uzywali. Pozdrawiam