jaki laser głównie do blachy ocynk,alucynk i czarnej do 5mm

laser do blachy ocynk, alucynk i czarnej do 5mm grubości

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Lucjan.pr
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Re: jaki laser głównie do blachy ocynk,alucynk i czarnej do 5mm

Post napisał: Lucjan.pr » 10 lut 2021, 11:41

Bri pisze:Jaki nie weźmiesz to jego serwis będzie się z maszyną zabawiał. 21 wiek, takie życie.
Fiber to dobra opcja. Musiałbyś się zabierać za 15mm i więcej żeby myśleć o CO2 (zresztą patrz na przyłącze mocy - 5kW laser CO2 potrzebuje 65kW mocy na przyłączu / fiber bierze "niewiele" poza swoją moc nominalną).
Nie wierz że źródło 2kW poradzi sobie z blachą 12mm w dobrej jakości i bez wyłączania (może tylko na pokazach producenta).
Stoły są różne, możesz znaleźć chińczyków nawet ze stołami 1250x1250 (widziałem stół na prowadnicach jak szuflada ręcznie wyciągany i wypalał 2mm nierdzewne).
Marki też przeróżne. Stawiałbym na Trumpf (z przyzwyczajenia ALE to jest drogie i to już nie jest to co 15 lat temu gdzie 3kW lasery chodzą po 20 lat i wystarczy harmonijki i ruszta wymieniać i sprzątać), Bystronic (dobry i szybko reagujący serwis, jest to i zaleta i wada
bo albo chodzi dobrze albo szybko naprawiają ), obu polskich producentów (Kimla i Eagle bo są "pod ręką" i poprawiają się z roku na rok), może jeszcze na tureckie rozwiązania (tak jak polscy producenci kupują źródła w IPG) Ermak, Baykal, Durma. Trudno mi się wypowiadać o Mazaku, Mitsubishi czy Amadzie bo nie macałem.

Polać mu ! Dobrze mówi. Tylko, że przy Fiberze jak coś się stanie to koszty są ogromne.

harma
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: harma » 10 lut 2021, 19:41

andrejch2 pisze:
10 lut 2021, 10:41

Dodane 5 minuty 48 sekundy:
w komoże solnej wytrzymały 192 h po 240 h pokazał sie nalot rdzy
A, dla porównania, nie cięte laserem ile wytrzymywały w komorze solnej?
"Śpieszmy się czytać posty na forum, tak szybko znikają..."

andrejch2
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: andrejch2 » 11 lut 2021, 08:05

wykrawane na prasie wytrzymały tyle samo stal dx51d + ocynk

nicek
Posty w temacie: 11

Post napisał: nicek » 11 lut 2021, 22:46

Więc wyszło, że te "bajki" dotyczą tego że coś gdzieś komuś wydawało się że "zaciąga" i nie rdzewieje, a jak nie "zaciąga to rdzewieje".
Zjawiskiem, które powoduje, że blacha ocynkowana na krawędzi nie rdzewieje lub rdzewieje powoli jest naturalna ochrona katodowa.
Dlatego większość firm tnących przemysłowo blachę ocynkowaną robi to już dawno na laserach fiber, a ewentualne "zaciąganie" powoduje u nich co najwyżej śmiech.

Awatar użytkownika

kozak12
Posty w temacie: 4

Post napisał: kozak12 » 14 lut 2021, 13:12

nicek pisze:
11 lut 2021, 22:46
Więc wyszło, że te "bajki" dotyczą tego że coś gdzieś komuś wydawało się że "zaciąga" i nie rdzewieje, a jak nie "zaciąga to rdzewieje".
Zjawiskiem, które powoduje, że blacha ocynkowana na krawędzi nie rdzewieje lub rdzewieje powoli jest naturalna ochrona katodowa.
Dlatego większość firm tnących przemysłowo blachę ocynkowaną robi to już dawno na laserach fiber, a ewentualne "zaciąganie" powoduje u nich co najwyżej śmiech.
Czemu posty tego Pana są ciągle edytowane i nie ma po tym śladu.

Nie odpowiedział Pan na pytanie .
Jak na moją reklamację odpowie producent blachy ?
Jeżeli wywiera Pan taki wpływ na forum że edycja Pana wypowiedzi jest możliwa bez znaku
Może porozmawia Pan z producentem blachy aby wpisał
Ze można ciąć laserem kimli
Bo całe te wpisy zaczynają przypominać zabawę w piaskownicy że ja zbudowałem najładniejszy zamek .

nicek
Posty w temacie: 11

Post napisał: nicek » 17 lut 2021, 13:08

Ja wyłącznie stwierdzam fakty.
Większość firm tnących ocynk przechodzi na cięcie laserem fiber.
Jak wskazał inny użytkownik, zrobił próby w komorze solnej i nie zauważył różnicy pomiędzy szybkością korozji blachy ciętej laserem i blachy ciętej na wykrawarce.
Ja też takie próby robiłem ale nawet o tym nie wspominałem ponieważ uznano by, że moje wnioski są subiektywne.
Generalnie z natury rzeczy niewielkie nieciągłości powłoki cynkowej nie powodują powstawania w tym miejscu ognisk korozji ze względów na naturalną ochronę katodową.

Jeśli chodzi o jakieś gwarancje należy pytać o to producentów blach.
Jednam uważam, że ze względu na to, że technologia cięcia laserem fiber blach ocynkowanych wypiera inne technologie producenci blach na pewno opracują nowe zalecenia w tym zakresie i uaktualnią dane dotyczące korozji ich materiałów w odniesieniu do cięcia laserem i opiszą to w gwarancji.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”