Bri pisze:Jaki nie weźmiesz to jego serwis będzie się z maszyną zabawiał. 21 wiek, takie życie.
Fiber to dobra opcja. Musiałbyś się zabierać za 15mm i więcej żeby myśleć o CO2 (zresztą patrz na przyłącze mocy - 5kW laser CO2 potrzebuje 65kW mocy na przyłączu / fiber bierze "niewiele" poza swoją moc nominalną).
Nie wierz że źródło 2kW poradzi sobie z blachą 12mm w dobrej jakości i bez wyłączania (może tylko na pokazach producenta).
Stoły są różne, możesz znaleźć chińczyków nawet ze stołami 1250x1250 (widziałem stół na prowadnicach jak szuflada ręcznie wyciągany i wypalał 2mm nierdzewne).
Marki też przeróżne. Stawiałbym na Trumpf (z przyzwyczajenia ALE to jest drogie i to już nie jest to co 15 lat temu gdzie 3kW lasery chodzą po 20 lat i wystarczy harmonijki i ruszta wymieniać i sprzątać), Bystronic (dobry i szybko reagujący serwis, jest to i zaleta i wada
bo albo chodzi dobrze albo szybko naprawiają ), obu polskich producentów (Kimla i Eagle bo są "pod ręką" i poprawiają się z roku na rok), może jeszcze na tureckie rozwiązania (tak jak polscy producenci kupują źródła w IPG) Ermak, Baykal, Durma. Trudno mi się wypowiadać o Mazaku, Mitsubishi czy Amadzie bo nie macałem.
Polać mu ! Dobrze mówi. Tylko, że przy Fiberze jak coś się stanie to koszty są ogromne.