Jaki łańcuch?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
Jaki łańcuch?
Witam, nie jestem pewien czy piszę w dobrym dziale, ale wiem że zaglądają tu osoby znające się na rzeczy. Moja piła elektryczna z lidla jest całkiem fajna i naprawdę ją polubiłem, ale trafiłem 4 razy na gwóźdź fi.6 mm. No i wypadałoby kupić łańcuch do niej. I tu moje pytanko. Od nowości był na niej chromowany oregon. Teraz się zastanawiam. czy kupić łańcuch stihl oilomatic, czy jakiś z husqvarny z serwisu nieopodal mnie. Co o tym Panowie sądzicie? Dzięki i pozdrawiam. Bartek.
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21
Pozdrawiam spawacz21
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
inny system smarowania ma sama prowadnica typu oilomatic . Chodzi o to że zwykłe prowadnice mają przednie łożysko smarowane smarem (jest otworek i okresowo, specjalną smarowniczką powinno się je ręcznie smarować ). Prowadnice oilomacitc tego nie wymagają , łożysko jest smarowane tym samym olejem co łańcuch. Łańcuch natomiast ,będzie pracował tak samo ,byle pompka podawała olej
,aaa no i żeby gwoździ nie ciąć
Jeżeli kupisz łańcuch 3/8 (a jestem pewny że taki kupisz ) to pilnik też kupujesz do łańcucha 3/8 powinien być chyba Φ4mm
musisz patrzeć na szerokość prowadnicy . Pewnie masz 1.3 to najpopularniejszy wymiar.
Ja jade na takich ,ale to tylko przykład(żebyś się czasem nie zasugerował)
http://allegro.pl/lancuch-stihl-3-8p-1- ... 52726.html

Jeżeli kupisz łańcuch 3/8 (a jestem pewny że taki kupisz ) to pilnik też kupujesz do łańcucha 3/8 powinien być chyba Φ4mm
musisz patrzeć na szerokość prowadnicy . Pewnie masz 1.3 to najpopularniejszy wymiar.
Ja jade na takich ,ale to tylko przykład(żebyś się czasem nie zasugerował)
http://allegro.pl/lancuch-stihl-3-8p-1- ... 52726.html
Pozdrawiam , Michał. 

-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
A jak się smaruje te przednie łożysko? Trzeba mieć jakiś specjalistyczny smar i smarownicę? Troche zbaczamy z tematu(w sumie się cieszę bo przynajmniej się czegoś nowego dowiem
), ale mimo wszystko proszę wyrażać swoje opinie i doświadczenia ws. łańcucha.
PS gwoździe to był przypadek. Ciąłem stare słupy telefoniczne smołowane i coś tam w nich było.

PS gwoździe to był przypadek. Ciąłem stare słupy telefoniczne smołowane i coś tam w nich było.
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21
Pozdrawiam spawacz21
-
- Posty w temacie: 5
tak wygląda smarowniczka :
http://forester.pl/smarowniczka-profesj ... cowka.html
Smarujesz przykładając tą stożkową końcówkę do otworka w prowadnicy (przód ,okolice łożyska) i naciskasz .
Wpisz wujkowi google " smarowniczka do prowadnicy " i daj na grafikę , więcej obejrzysz.
ze smarem to jest tak że niby tam ma być jakiś fikuśny (wiadomo każdy producent zaleca co inne) ale w praktyce to jak zwykłego Łt4s zapchasz też będzie (byle był
). W sumie to wielu użytkowników pił nawet nie wie o istnieniu i w jakim celu zrobiono otworek w okolicach łożyska w prowadnicy, i też tną 
http://forester.pl/smarowniczka-profesj ... cowka.html
Smarujesz przykładając tą stożkową końcówkę do otworka w prowadnicy (przód ,okolice łożyska) i naciskasz .
Wpisz wujkowi google " smarowniczka do prowadnicy " i daj na grafikę , więcej obejrzysz.
ze smarem to jest tak że niby tam ma być jakiś fikuśny (wiadomo każdy producent zaleca co inne) ale w praktyce to jak zwykłego Łt4s zapchasz też będzie (byle był

Ostatnio zmieniony 17 sie 2012, 22:43 przez sajgon, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam , Michał. 

-
- Posty w temacie: 4
Ja jadę już lata na łańcuchach husqvarny. Co do tego to nie zawsze jest oregon tylko taką paczkę Ci dają jaką mają bo łańcuchy idą ze szpuli. Czasami oregon czasami archer i jeszcze było coś innego też. Na elektryczną masz zapewne 3/8 piko 1.3. Prowadnica do ostrzenia to lipa nie wygodnie się ostrzy lecisz z ręki podłóg kreski na zębie lub ostrzysz ostrzałką tylko po tym ciężko potem ostrzyć z pilnika bo trzeba wyciągnąć gdyż ostrzałka zostawia taki kant.