Witam
Pytanie jak w temacie. Potrzebuję uchwyt od ręcznej wiertarki, który to jest wkręcany na gwint (a nie na stożek) zamocować w koniku tokarki. Próbowałem kupić trzpień ze stożkiem Morsa 2 z jednej strony i nagwintowany z drugiej tak, że by wkręcić uchwyt. Marzenie ściętej głowy. Po prostu nie ma. Muszę zatoczyć trzpień z jednej strony i naciąć gwint. Kłopot w tym, że nie wiem, jaki. Może ktoś podzieli się wiedzą i podpowie mi, jaką narzynkę kupić do tej operacji.
Jacek
Jaki gwint do uchwytu do wiertarki.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Jeśli uchwyt pochodzi z taniej ręcznej wiertarki to jest duże prawdopodobieństwo ze jest tam gwint UNF . Przeważnie jest to opisane na uchwycie . Tak jak na zdjęciu . Czy kupisz taka narzynkę ? Nie wiem . Prawdopodobnie trzeba będzie dotoczyć gwint nożem .
- Załączniki
-
- borkop.jpg (30.26 KiB) Przejrzano 8759 razy
-
- gwinty UNF.zip
- (73.98 KiB) Pobrany 448 razy
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
witam !
strach mnie ogarnia na samą myśl o wykonaniu gwintu do futerka za pomocą narzynki
- strach !
taki gwint musisz zrobić nożem na tokarce - zwracając uwagę na współosiowość gwintu i łożysk ( nie zapominając o powierzchni o którą oprze się futerko ) .
gwint to 1/2" /20zw/" i narzynką można jedynie poprawić delikatnie zarys gwintu .
chyba że ma to być do wiertarki na korbkę
( a i to wątpię ) . pozdrawiam !
strach mnie ogarnia na samą myśl o wykonaniu gwintu do futerka za pomocą narzynki

taki gwint musisz zrobić nożem na tokarce - zwracając uwagę na współosiowość gwintu i łożysk ( nie zapominając o powierzchni o którą oprze się futerko ) .
gwint to 1/2" /20zw/" i narzynką można jedynie poprawić delikatnie zarys gwintu .
chyba że ma to być do wiertarki na korbkę

Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2