Skontaktuj się z przedstawicielami powiedz czego szukasz i co mogą zaoferować i niech zrobią przykładowy program na twojej części.
Poproś o 30 dniowa próbę i zobacz czy będzie wszystko co cie interesuje (symulacja, edycja ścieżek itp)
Jakie masz maszyny czy są gotowe postprocesory do nich czy jakiś magik będzie musiał cudować.
Dodane 9 minuty 34 sekundy:
Kontaktowalem się i mam próbne wersje topsolid edgecam (kolega pracowal na dellcam od niedawna pracuje na solodcam i mowi ze duzo lepiej chodzil i mial opcje wykrywania kolizji w 5x )
Chodzi że chce opinie z kilku źródeł .
Mam 3 solidcam 4 postprocesory i to duże koszty wymienic dlatego to musi być coś pewnego.
Bo kolizji nie ma. Kolizja jest wtedy, kiedy część nierobocza ma kontakt z częścią obrabiana (bądź innym elementem na stole) lub kiedy narzędzie porusza się ruchem szybkim. Jak obrabiasz materiał w minus, ale częścia roboczą, to nie kolizja.
Nie do końca jest tak jak mówisz ubytki w materiale wykonuje trzonek freza to raczej kolizja.
To jest już korygowania część w pierwszej wersji zjeżdża więcej ale mam tylko takie zdjęcie.
Te kropki niebieskie na części to ściany obrabiane A reszta to ściany chronione A i tak trzonek freza w to wjeżdża i nie informuje że jest kolizja tylko ja po jakiś śmiesznych kolorach mam to oceniać to po co te ściany chronione
U nas w firmie używają Autona. Jest to produkt od Esprita i pełna nazwa to zdaje się "esprit auton mold cam processor v12". Posiada wiele funkcji typowo pod formy. My go używamy do tłoczników. Musi być w miarę prosty bo przebiegi na maszynach robią sobie sami operatorzy, a nie są to specjaliści CAM. Raczej starzy frezerzy, którzy pamiętają czasy kopiarek.