Jaki CAM do 5 osi

Autor tematu
zlp
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Jaki CAM do 5 osi

Post napisał: zlp » 27 lis 2017, 23:01

Witam wszystkich.
Jestem już kilka lat z wami, ale jest to mój pierwszy post.
Zamierzam kupić frezarkę 5 osiową (5 osi interpolowanych), a konkretnie Lambda ST z polskiej firmy Fanum.
Zakupiony CAD to Solid Works. Zamierzam robić modele do produkcji wyrobów z laminatów poliestrowych. Dużo samochodówki, ramki na okna, podsufitki, osłony słupków itp.
Stoję przed wyborem CAM.
Praktycznie byłem zdecydowany na Solid CAM, jednak zaproponowano mi CAM Works, sugerując że jest lepiej zintegrowany z Solid Works i że będzie miał z tego powodu mocne wsparcie i będzie dobrze się rozwijał. Obie opcje w podobnych cenach. Trochę tym namieszał mi w głowie.
Jestem niemal totalnym laikiem w tych sprawach i można wcisnąć mi niemal wszystko.
Co sądzicie o tych propozycjach?
Jako fachowcy na którą opcję byście się zdecydowali?
Czy może jestem całkiem w błędzie i powinienem wybrać coś jeszcze innego?

zlp.com.pl

cromachine
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2

Re: Jaki CAM do 5 osi

Post napisał: cromachine » 28 lis 2017, 00:30

Solid Works ma dobre wsparcie pracowałem parę lat na worksie, pewnie zgodność systemów też istotna.

Pozdro Sebastian
Zalewski

Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Majster70 » 28 lis 2017, 12:09

Rzeczywiście moduły od jednego dostawcy współpracują trochę lepiej, ale przede wszystkim to większa wygoda. Najistotniejsza jest jednak różnica w cenie. Od 1-go dostawcy płacisz taniej za pakiet. Np cena osobno za Solid Works Cad - 20 tysi, za Cam 3 osie 20 tysi , w pakiecie razem: 30 tysi. Najlepiej kupować w okresie końca roku, sprzedawcy domykają roczne budżety i schodzą z ceny nad wyraz chętnie. Podobnie wygląda polityka rabatowa praktycznie u wszystkich. Pamiętaj o pp do 5 osi płynnych.
Co do 5 osi, to kupuj raczej coś od uznanych producentów: NX, MasterCam, hypermill, itd. Niestety, tanie to nie jest.

Autor tematu
zlp
Kontakt:

Post napisał: zlp » 28 lis 2017, 14:52

Ceny znam (dostałem bardzo konkretne rabaty). Dla obu opcji czyli Solid CAM i CAM Works są podobne (Solid CAM z dodatkową licencją na Solid Works i do Solid CAM dostanę od producenta postprocesor.
Do CAM Works dojdzie koszt postprocesora, czyli w sumie wyjdzie o jakieś 2000€ drożej.
Czy warto stawiać na lepszą integrację ale dla mniej znanego CAM jakim jest CAM Works?
zlp.com.pl

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 28 lis 2017, 15:40

Raz to już na tym forum napisałem ...... , ale jeszcze raz powtórzę.

Zastanawiam się co na obecne czasy mogą Tobie jeszcze zaoferować.

1. Przy kontaktach z dystrybutorami w/w softów kładź nacisk na porządne wdrożenie postprocesorów do maszyn.
Wypytaj o referencje, doświadczenie.
Bo bez tego po zakupie softu zostaniesz na lodzie.

2. Wsparcie techniczne .... , nigdy nie wiesz kiedy się przyda.
Warto wiedzieć że można zadzwonić do kogoś i dowiedzieć się jak coś wykonać , a nie szukać po forach.

3. Każda z firm oferujących soft z chęcią (tak myślę) przyjedzie i Ci go pokaże.
Możesz zatem poprosić też o pokaz możliwości programu na maszynie.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
zlp
Kontakt:

Post napisał: zlp » 28 lis 2017, 16:29

Czytałem. Zgadzam się.
To może zapytam inaczej.
Czy całkowita integracja z Solid Works z CAM Worksem (ten sam producent, Solid Works 2018 ma już w sobie CAM Works na 2,5 osi) i obiecane lepsze wsparcie własnego CAM to wystarczający powód aby dopłacić do postprocesora i zakupić mało popularny jeszcze u nas CAM? .
Solid CAM jest już rozpracowany przez producenta maszyny i mam zapewniony postprocesor w cenie. Po za tym więcej ludzi na tym pracuje (przynajmniej według mojej wiedzy).
Więc jestem w kropce i nie wiem na co się zdecydować.

Wybaczcie za lamerskie pytania, ale kogo się zapytam, jak nie bezstronnych fachowców?

Ci co sprzedają, to oczywiście mają wszystko najlepsze. Tylko za często jest to najlepsze do pierwszego problemu, a po zakupie już niestety nie da się tego bezboleśnie odkręcić.
zlp.com.pl

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 28 lis 2017, 17:07

zlp pisze:
28 lis 2017, 16:29
Czytałem. Zgadzam się.
To może zapytam inaczej.
Czy całkowita integracja z Solid Works z CAM Worksem (ten sam producent, Solid Works 2018 ma już w sobie CAM Works na 2,5 osi) i obiecane lepsze wsparcie własnego CAM to wystarczający powód aby dopłacić do postprocesora i zakupić mało popularny jeszcze u nas CAM? .
Solid CAM jest już rozpracowany przez producenta maszyny i mam zapewniony postprocesor w cenie. Po za tym więcej ludzi na tym pracuje (przynajmniej według mojej wiedzy).
Więc jestem w kropce i nie wiem na co się zdecydować.

Wybaczcie za lamerskie pytania, ale kogo się zapytam, jak nie bezstronnych fachowców?

Ci co sprzedają, to oczywiście mają wszystko najlepsze. Tylko za często jest to najlepsze do pierwszego problemu, a po zakupie już niestety nie da się tego bezboleśnie odkręcić.
Patrz mój post wyżej pkt. 3
P.s.
Zaproś gości na firmę , popróbuj jedno i drugie.
Na własnej skórze przekonaj się co Ci będzie odpowiadać i po testach swoją decyzję / uwagi zgłoś przełożonym.
.... , testy nie kosztują , a po zakupie to już pozamiatane.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
zlp
Kontakt:

Post napisał: zlp » 28 lis 2017, 17:26

Nie mam jeszcze maszyny, zamierzam ją zamówić. To już są dla mnie potężne koszty, a do tego dochodzi oprogramowania również za konkretne pieniądze. Jednak patrząc w przyszłość i chcąc się rozwijać, to zauważam, że nie bardzo uda się uciec od tego tematu. Więc lepiej zdecydować się szybciej i być nieco przed konkurencją.
Nie mogę przetestować w realu, a na prezentacjach wszystko śmiga jak należy, więc obie opcje będą wychwalane pod niebiosa.
Po zakupie pozamiatane - święte słowa :D. Dlatego piszę i pytam tutaj, bo jedno mądre zdanie potrafi uratować przed błędną decyzją.
zlp.com.pl

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: kamar » 28 lis 2017, 20:04

zlp pisze:
28 lis 2017, 17:26
Nie mam jeszcze maszyny, zamierzam ją zamówić. To już są dla mnie potężne koszty
A już masz rozeznanie ile z tych zamierzanych elementów wymaga bezwzględnie obróbki 5-co osiowej ? Koszty CAM-a do 3 a 5 osi to niebo a ziemia. Na pewno masz potrzebę je łykać ?
"Nieco przed konkurencją" :) będziesz jak zrobisz to samo mniejszym kosztem.

Autor tematu
zlp
Kontakt:

Post napisał: zlp » 28 lis 2017, 21:18

Mam już dograne oferty, więc koszty są znane. Obowiązują jeszcze przez 3 tygodnie, więc czasu na decyzję wiele nie pozostało.
Znajomy kupił 4 osie, bo miało wystarczyć a teraz pluje sobie w brodę.
Ja mam zdanie, że jak już coś kupować, to konkretnego i jak do tej pory takich decyzji nie żałowałem.
Jedynie soft. Jaki wybrać, aby się później nie męczyć. Różnica 2000€ na sofcie to dużo (mam na myśli różnice pomiędzy softami na 5 osi), ale często warto dołożyć nawet i więcej, aby w przyszłości nie żałować.
zlp.com.pl

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”