Jeśli masz już SolidWorks'a możesz jeszcze zapoznać się z oprogramowaniem BobCAD-CAM, jest dostępny pod nazwą BobCAM for SolidWorks, aktualnie jest już wydana wersja 6. Jest to program modułowy, który zawiera frezowanie wieloosiowe. Strategie do 5 osi są takie same jak w wymienionych przez ciebie programach. Niczym się nie różnią. Program ma certyfikat Gold Partner dla programu SolidWoks i bez problemu współpracuje z nim. Cena to co mi wiadomo jest konkurencyjna co do innych programów. Przy zakupie modułu 5 osi, Wsparcie Techniczne jest wliczone w cenę na okres 1 roku. Postprocesor jeśli jest dostępny jest dodawany do programu, jeśli wymaga głębszych poprawek lub napisania dla konkretnej maszyny, cena jest ustalana indywidualnie.
Więcej informacji możesz uzyskać u Polskiego dealera wraz z możliwością pobrania oprogramowania, ceny. Możliwe jest otrzymanie wersji testowej na okres 30 dni z możliwością generowania programów NC na maszynę. Jedynie należy skontaktować się z dealerem i podania niezbędnych danych w celu otrzymania licencji testowej.
Jaki CAM do 5 osi
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Re: Jaki CAM do 5 osi
Myślę o 2 CAM:
1. Solid CAM - ponieważ producent maszyny (Fanum) sam pracuje na tym, więc nie będzie żadnych niespodzianek, dodatkowo postprocesor mam w cenie.
2. CAM Works - ponieważ może być lepiej zintegrowany z Solid Works i być może łatwiej będzie się na tym pracować, jednak z tego co zauważyłem ten CAM jest mało u nas popularny.
Z tego co czytam, to Solid CAM jest również dobrze zintegrowany z Solid Works. Myślę, że powinienem ten wybrać.
1. Solid CAM - ponieważ producent maszyny (Fanum) sam pracuje na tym, więc nie będzie żadnych niespodzianek, dodatkowo postprocesor mam w cenie.
2. CAM Works - ponieważ może być lepiej zintegrowany z Solid Works i być może łatwiej będzie się na tym pracować, jednak z tego co zauważyłem ten CAM jest mało u nas popularny.
Z tego co czytam, to Solid CAM jest również dobrze zintegrowany z Solid Works. Myślę, że powinienem ten wybrać.
zlp.com.pl
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Pamiętaj jedno że obróbka 5 osiowa to może być równanie płaszczyzn czyli można powiedzieć część osi indeksowana , lub rzeźbienie pełnej płynnej interpolacji 5 osi, Pierwsza dość szybka a co za tym idzie opłacalna druga wymaga sporej wiedzy przy projektowaniu już w cadzie + w camie i cholernie czasochłonna a co za tym idzie produkt końcowy musi być na tyle drogi aby to się opłacało.
Jeśli możesz zrób testy i jeśli nie jesteś orłem w tej dziedzinie stawiaj na wsparcie. Jeśli solidworks wypuścił cama to nie będzie w jego interesie dawać zarobić innej nawet zaprzyjaźnionej firmie J.w., jak również ponieważ wchodzą na rynek camowski będą stawali na uszach żeby działało.
Pracowałem w firmie gdzie mieliśmy Homaga 5 Osi za grubą kasę, jednak wsparcie w tej firmie polegało na tym że przyjeżdża stolarz, więc maszyna co najwyżej fazowała krawędzie czy formatowała płyty pochyloną piła.
Pozdrawiam Sebastian
Jeśli możesz zrób testy i jeśli nie jesteś orłem w tej dziedzinie stawiaj na wsparcie. Jeśli solidworks wypuścił cama to nie będzie w jego interesie dawać zarobić innej nawet zaprzyjaźnionej firmie J.w., jak również ponieważ wchodzą na rynek camowski będą stawali na uszach żeby działało.
Pracowałem w firmie gdzie mieliśmy Homaga 5 Osi za grubą kasę, jednak wsparcie w tej firmie polegało na tym że przyjeżdża stolarz, więc maszyna co najwyżej fazowała krawędzie czy formatowała płyty pochyloną piła.
Pozdrawiam Sebastian
Zalewski
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
5 osi interpolowanych.
Zdecydowałem, biorę Solid CAM. Tego używa również producent maszyny więc w razie czego będę miał mocne wsparcie.
Z trudności zdaję sobie sprawę, nie jestem orłem, jestem laikiem, ale od czegoś trzeba zacząć. Zresztą na pewno będę zmuszony wspomagać się fachowcami z zewnątrz. Nie zamierzam kupić "mebla", jak ktoś tutaj na forum to określił.
Wszystkim dziękuję za pomoc, znając życie będę jej jeszcze sporo potrzebował.
Zdecydowałem, biorę Solid CAM. Tego używa również producent maszyny więc w razie czego będę miał mocne wsparcie.
Z trudności zdaję sobie sprawę, nie jestem orłem, jestem laikiem, ale od czegoś trzeba zacząć. Zresztą na pewno będę zmuszony wspomagać się fachowcami z zewnątrz. Nie zamierzam kupić "mebla", jak ktoś tutaj na forum to określił.
Wszystkim dziękuję za pomoc, znając życie będę jej jeszcze sporo potrzebował.
zlp.com.pl