jaką żywice do odlewu figurek?
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 6
mają to być ramki 40cmc x 40cm, lub np takie rzeczy http://www.wildgoosestudio.com/designs.phpPiotrCz pisze:witam
a jakie figurki chcesz odlewac (ilość, wielkość, ilosć detali)?
Są toksyczne.
P.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
dwuskladnikowe pu albo wypelniony poliester
pierwsze droższe, łatwiejsze i fajniejszew robocie - mniej smierdzi ale przecyzyjnie trzeba mieszac slkadniki i wypelniacze,
drugie tansze, jako wypelniacz mozesz dac prawie wszystko, byle suche, smierdzi, duzy skurcz, duzy pik egzotermiczny duzej sie utwardza,
pierwsze droższe, łatwiejsze i fajniejszew robocie - mniej smierdzi ale przecyzyjnie trzeba mieszac slkadniki i wypelniacze,
drugie tansze, jako wypelniacz mozesz dac prawie wszystko, byle suche, smierdzi, duzy skurcz, duzy pik egzotermiczny duzej sie utwardza,
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
mam zlecenia na takie drobne ozdobne przedmioty i troche boje sie tych oparow, ale jak to bede robil od czasu do czasu duzymi partiami, i tylko na wolnym powietrzu to powino byc dobrzewats-kompozyty pisze:Witam,
trucizny, truciznami,
wszystko zależy od umiejętności posługiwania się tymi substancjami.
Ale skoro jest temat, to trzeba go wykonać

jeszcze nie stosowalem zadnych zywic, i nie bardzo wiem ktora wybrac

sa jakies tanie materialy w tej dziedzinie ?
Ostatnio zmieniony 03 maja 2012, 01:25 przez pepeeee70, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
i słusznie że Kolega się boi - bo te opary są niebezpieczne.pepeeee70 pisze:mam zlecenia na takie drone ozdobne przedmioty i troche boje sie tych oparow
Ale spokojnie - są to produkty ogólnie stosowane w przemyśle.
Najbardziej niebezpieczne są żywice poliestrowe, zawierają one styren który jest niebezpieczny. Na szczęście paskudnie śmierdzi i skłania do tego aby dokładnie wietrzyć stanowisko przerobu takiej żywicy. Żywice epoksydowe znacznie mniej śmierdzą ale również posiadają niebezpieczne składniki i wymagają wietrzenia. Jeżeli Kolega ma jakiekolwiek problemy z płucami to radzę się żywic nie tykać.
Jak wcześniej wspomniałem należy mieć wietrzone stanowisko do odlewania wystarczy stary wyciąg kuchenny. Tak na marginesie styren jest cięższy od powietrza i w profesjonalnych warsztatach stosuje się również odciągi dolne.
Do małych odlewów wystarczy górny. Koniecznie gumowe rękawice gumowe do nabycia w sklepach BHP. Okulary ochronne i maska ochronna jednorazowa.
Należy dokładnie zapoznać się z kartami technicznymi żywic i utwardzaczy i postępować zgodnie z instrukcjami.
Może to wszystko co napisałem brzmi przerażająco ale to są podstawowe zabezpieczenia w celu ochrony własnego zdrowia i nie wolno tego bagatelizować. To tak, jakby jechać samochodem 100/h bez pasów i z dzieckiem bez fotelika - kompletny brak odpowiedzialności.
Żywice zapewniają Koledze tani i trwały wyrób.
Jeszcze zostaje kwestia form ale o to Kolega nie pytał

P.S. Doczytałem...
Co do form silikonowych to problem polega na tym że silikon z czasem twardnieje i robi się kruchy. Ilość elementów do odlewu kształtuje się od kilku do kilkudziesięciu sztuk. nikt nie jest w stanie zagwarantować na ile taka forma wystarczy. Sa inne metody wykonania form elastycznych tanich - tzw płaszcze silikonowe o grubości 3-5mm wzmocnione bandażem na podbudowie z gipsu.
-
@Jaszuk88 dziękuję za odpowiedź.
może wyjaśnisz jak się robi te formy wzocnione bandażem, na podbudowie z gipsu?
ja generalnie chcę robić takie niewielkie płaskorzeźby jak w linku poniżej.
proszę zwróć uwagę tam jest film, i jest pokazane jak to robią. wydaje mi się że ich formy też takie są jak piszesz na podbudowie z gipsu.
scena z ich pracowni zaczyna się od 3 min 10 sekundy
piękne rzeczy robią...
http://www.wildgoosestudio.com/
jeszcze odnośnie tego styrenu- czy jak będę to robił przed domem w ogrodzie, czy ten styren jak piszesz jest lżejszy niż powietrze , to " spadnie" na trawę i będzie tam zalegać?
może wyjaśnisz jak się robi te formy wzocnione bandażem, na podbudowie z gipsu?
ja generalnie chcę robić takie niewielkie płaskorzeźby jak w linku poniżej.
proszę zwróć uwagę tam jest film, i jest pokazane jak to robią. wydaje mi się że ich formy też takie są jak piszesz na podbudowie z gipsu.
scena z ich pracowni zaczyna się od 3 min 10 sekundy

piękne rzeczy robią...
http://www.wildgoosestudio.com/
jeszcze odnośnie tego styrenu- czy jak będę to robił przed domem w ogrodzie, czy ten styren jak piszesz jest lżejszy niż powietrze , to " spadnie" na trawę i będzie tam zalegać?