Witam
Poszukuje bardzo twardej żywicy do mojego projektu. Dokładnie to chodzi mi o to, żeby moduł Younga był jak najwyższy... to z kolei wiąże się z tym ze prędkość ultradźwięku w żywicy także będzie wysoka, a na tym zależy mi najbardziej. Dokładnie potrzebuje, żeby prędkość wynosiła ponad 3000 m/s.
Na razie dysponuje żywicą epoksydowa Abocast, dla której prędkość ultradźwięku wynosi około 2500 m/s i to jest dla mnie troszkę za mało.
Zna ktoś jakiś rodzaj żywicy, który będzie dla mnie odpowiedni? Ewentualnie może są jakieś domieszki do żywicy, które sprawia ze będzie ona mocniejsza, a tym samym prędkość dźwięku wyższa?
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
pozdrawiam
Jaka żywica jest najtwardsza?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Nie bardzo rozumiem - pytasz o twardość a odnosisz się do modułu sprężystości , zresztą też nieprecyzyjnie bo nie podałeś wartości charakterystycznych (modułu Younga) dla żywicy Abocast. Podałeś dla tej żywicy prędkość ultradźwięku ( duża
)- ale obawiam się, że parametr ten jest niezwykle rzadko, jeśli w ogóle podawany przez producentów żywic.
Z tego co kojarzę to w kartach charakterystyki żywic jeśli pisze się coś o ich twardości używa się zwykle skali wyrażonej w stopniach Shore’a (0 – 100).
Z szybkiego szukania w Google wynika, że wartość Shore'a dla żywicy Abocast wynosi 70 -75.
A np. dla żywicy EPO 6200 ( po zmieszaniu z napełniaczami używana do odlewania korpusów maszyn ) sprzedawanej przez AMOD wartość ta wynosi 82. Czyli wg tego kryterium EPO jet twardsza od Abocast. Myślę, że namiar który Ci podałem jest odpowiedni do uzyskania informacji której poszukujesz. Z tego co kojarzę AMOD ma powiązania z Instytutem Chemii Przemysłowej dlatego myślę , że powinni dysponować odpowiednią wiedzą.
Pogoolowałem i znalazłem coś jeszcze twardszego : MOGLICE Dwuskładnikowa kompozycja na bazie żywicy epoksydowej - Twardość ASTM D 1706 Shore D 84-85. Powinni to mieć w kleje-szu.pl

Z tego co kojarzę to w kartach charakterystyki żywic jeśli pisze się coś o ich twardości używa się zwykle skali wyrażonej w stopniach Shore’a (0 – 100).
Z szybkiego szukania w Google wynika, że wartość Shore'a dla żywicy Abocast wynosi 70 -75.
A np. dla żywicy EPO 6200 ( po zmieszaniu z napełniaczami używana do odlewania korpusów maszyn ) sprzedawanej przez AMOD wartość ta wynosi 82. Czyli wg tego kryterium EPO jet twardsza od Abocast. Myślę, że namiar który Ci podałem jest odpowiedni do uzyskania informacji której poszukujesz. Z tego co kojarzę AMOD ma powiązania z Instytutem Chemii Przemysłowej dlatego myślę , że powinni dysponować odpowiednią wiedzą.