Jaka wykrawarka

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Autor tematu
AdamMat
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4

Jaka wykrawarka

Post napisał: AdamMat » 09 kwie 2015, 23:41

Witam.
Zamierzam za jakiś czas kupić używaną wykrawarkę do metali. Grubość blach do 0,8mm-1,5mm czarna blach. I mam kilka pytań, jeśli ktoś by mi pomógł byłoby fajnie.
Zastanawiam się np. nad: TRUMPF TRUMATIC 260R albo AMADA Europe 258, coś za 100 tys PLN.
- Czy lepiej kupić wykrawarkę młoteczkową czy taką ze zmiennymi narzędziami. Nie wiem w praktyce jak to wpłynie na wydajność pracy i na jakość wycinania?
- co znaczy, że np. mak. rozmiar arkusza to 1mx1m a z repozycją 2mx1m. Czy przy arkuszu 2mx1m który włożę do tej maszyny może być wycinane od razu na całym formacie 2mx1m. W czym pogarsza mi użytkowania ta repozycja do arkuszy 2mx1m. czyli jest wykrawarka, która normalnie ma 2mx1m, a inne ma 1mx1m ale z repozycją 2mx1m i czym takie dwie by się różniły
- jak wygląda sprawa z zabezpieczeniem, na TRUMATIC jest napisane 33kVA, 3x63A; na AMADA 33kW , 48A. Czy moc przyłączeniowa z energetyki 40kW z zabezpieczeniem 63A starczy. Nie chciałbym zwiększać mocy na powyżej 40kW , bo potem chyba o wiele większe opłaty są i itd. Liczę się z tym, że podczas pracy wykrawarki nie mogę wtedy załączać np. prasy krawędziowej ( z silnikiem 7kW), albo innych maszyn o dużych mocach.

Tagi:

Awatar użytkownika

clubber84
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Re: Jaka wykrawarka

Post napisał: clubber84 » 10 kwie 2015, 09:08

Czy lepiej kupić wykrawarkę młoteczkową czy taką ze zmiennymi narzędziami. Nie wiem w praktyce jak to wpłynie na wydajność pracy i na jakość wycinania?
Witam,
ekonomicznym wyborem będzie zakup wykrawarki z magazynem narzędzi (Trumpf z magazynem liniowym lub AMADA z magazynem rewolwerowym).
co znaczy, że np. mak. rozmiar arkusza to 1mx1m a z repozycją 2mx1m. Czy przy arkuszu 2mx1m który włożę do tej maszyny może być wycinane od razu na całym formacie 2mx1m. W czym pogarsza mi użytkowania ta repozycja do arkuszy 2mx1m. czyli jest wykrawarka, która normalnie ma 2mx1m, a inne ma 1mx1m ale z repozycją 2mx1m i czym takie dwie by się różniły
Chodzi o to, że można wykrawać detale dłuższe w osi X, niż wynosi długość stołu w tej osi - maszynę można tak zaprogramować, że sama przesunie arkusz w celu wykrojenia pozostałej części długiego detalu lub detali poza domyślnym zakresem długości stołu, bo na takim arkuszu można zmieścić ich więcej.
W niczym taka repozycja nie pogarsza użytkowania oraz wymiarów wykrawanego detalu (detali), ponieważ zaprogramowanie maszyny pozwala na uniknięcie rozregulowania parametrów podczas jej pracy.
I wykrawanie na całym arkuszu (2500x1250) jest możliwe, ale muszą być zachowane pewne wymagania, odnośnie wykrawania w bliskiej lub bezpośredniej odległości od łap przytrzymujących arkusz - najbezpieczniejszym wariantem jest zachowanie min. 50mm odstępu od łap w osi Y.
Różnica między maszynami ze stołem 2500x1250 a 1250x1250 jest taka, że przy tej pierwszej można wykrawać na większych arkuszach (nawet 5000x1250 z repozycją).
jak wygląda sprawa z zabezpieczeniem, na TRUMATIC jest napisane 33kVA, 3x63A; na AMADA 33kW , 48A. Czy moc przyłączeniowa z energetyki 40kW z zabezpieczeniem 63A starczy. Nie chciałbym zwiększać mocy na powyżej 40kW , bo potem chyba o wiele większe opłaty są i itd. Liczę się z tym, że podczas pracy wykrawarki nie mogę wtedy załączać np. prasy krawędziowej ( z silnikiem 7kW), albo innych maszyn o dużych mocach.
Spokojnie wystarczy zabezpieczenie 63A na obie maszyny (wykrawarka i krawędziarka).

Autor tematu
AdamMat

Post napisał: AdamMat » 10 kwie 2015, 10:57

Ok. ale na maszynie jest napisane taki i taki prąd, nie wiem w praktyce ile przy starcie bierze. Ale jeśli mówisz, że wystarczy to pewnie to co podawają jest maksymalny prąd przy starcie. Bo jak kupię taka maszynę 33kVA, 3x63A i nie ujadę z moim zabezpieczeniem do 40kW to będzie problem (koszty podłączenia większego prądu i itd), a muszę brać pod uwagę to, że maszyna nie będzie pracowała cały dzień, tylko pewnie 2-3h dziennie.
Pytanie dotyczyło konkretnie tych maszyn co napisałem. Bo są wykrawarki co pobierają 20kW to wtedy wiadomo, że spokojnie starczy.
Jeśli chodzi o te narzędzia to jest tak jak piszesz i takie takie dwa rodzaje maszyn wchodzą w grę, ale czy któraś jest lepsza (chodzi o rozwiązanie) czy magazyn liniowy, czy rewolwerowy. W liniowym przy zmianie narzędzia musi odsunąć blachę, zmienić narzędzie i jechać dalej a w rewolwerze chyba szybciej zmienia się narzędzie.
A jeszcze takie pytanie, czy maszyna z 1988r. jeszcze jakiś czas mi podziała. Czy ze starością psuje się dokładność i itd.

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Mariuszczs » 10 kwie 2015, 11:20

Ze starością to zmarszczki przychodzą.
A z maszynami dokładność spada ze zużycia.

Awatar użytkownika

clubber84
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: clubber84 » 10 kwie 2015, 12:03

Tak, jak kolega post wcześniej napisał, dokładność zależy od zużycia części maszyny - zwłaszcza gniazd narzędzi, jak i samych narzędzi (które pewnie będą w zestawie z maszyną).
Co prawda prowadnice stołu oraz napęd magazynu z narzędziami nie powinny sprawiać problemów, ale warto sprawdzić ich stan oraz stan krańcówek, bo nie wiadomo jak bardzo eksploatowana była maszyna (motogodziny i wygląd zewnętrzny mogą w ocenie jej stanu nie wystarczyć).
Jeśli maszyna kilkunastoletnia nie jest bardzo wyeksploatowana to jeszcze podziała kilka/kilkanaście lat, oczywiście zakładając, że kolega o jej stan będzie dbał. :wink:

HUD
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: HUD » 10 kwie 2015, 19:02

Za te pieniądze które kolega ma na maszynę to cudów bym nie oczekiwał.
A na ciągłe niespodzianki i wydatki na części musisz być przygotowany.
No i samemu trzeba się znać na mechanice i elektronice bo inaczej serwis to worek kasy.
Pozdrawiam Krzysztof G.

Autor tematu
AdamMat

Post napisał: AdamMat » 11 kwie 2015, 02:48

z napraw zdaję sobie sprawę. Na elektronice się znam, więc to nie ma problemu. Zwykłe sprawy związane z mechaniką też ogarniam.
W necie jest kilka ofert. AMADA ARIES 245 1992 - REMONT GENERALNY 2009 za 60tys.; AMADA Europe 258 z roku 2001 za 147tys. można kupić. Do używki nikt nie wejdzie. A jeśli kupić i wydawać ciągle kasę na serwis to też nie interes. Dużo mi pomogła pomoc związana z mocą, że jeśli podłączę AMADA 33kW/48A to pójdzie jeszcze prasa z tym na 63A. A te zabezpieczenie 63A to mam na myśli zabezpieczenie przed licznikowe - nie przy samej maszynie. Mam nadzieję, że kolega clubber84 mnie zrozumiał.
Jeszcze pozostaje wybór czy z magazynem liniowym, czy rewolwerowym kupić.
Głównie blacha 1mm będzie wycinana.
Najlepiej fibera kupić i nowego to wiem, ale długi czas zwrotu jeśli chodzi i ilość roboty u mnie

HUD

Post napisał: HUD » 11 kwie 2015, 11:15

Ja mam Trumpfa i nie zamienił bym na typowy rewolwer.
Dolicz jeszcze narzędzia i obudowy bo to też spory koszt.
Pozdrawiam Krzysztof G.

Autor tematu
AdamMat

Post napisał: AdamMat » 11 kwie 2015, 14:13

A no właśnie. Pan ma TRUMPF TRUMATIC 240. W necie ktoś miał ogłoszenie Trumpf Trumatic 260R za ok. 100 tys z 1992r. Ta ma 10 narzędzi. Czyli mogę obsadzić sobie stację różnymi 10 narzędziami., Np. kółko 8,10, 12, prostokąt, fasolka, narzędzie do przetłoczeń (tak jak na zdjęciach u Pana). W nie-rewolwerze też mogę robić przetłoczenia, takie falce, otworki na wentylacje - takie przetłoczenia.?
I takie narzędzie jest tańsze niż w rewolwerze?. Tzn, takie samo narzędzie do takiej wykrawarki jak Pan ma jest tańsze od rewolwerowej?
Zawsze myślałem, że rewolwer jest lepszy od liniowego podawania, bo szybciej, bo wszystko w jednym. A cena maszyn o podobnym roku produkcji jest chyba podobna.
Zawsze w formatce można zrobić najpierw otwory, a na końcu wyciąć całość narzędziem prostokątnym.
Zadaje tyle pytań, bo nie mam jeszcze doświadczenia w wykrawaniu.

HUD

Post napisał: HUD » 11 kwie 2015, 20:07

Kto pyta ten mniej wydaje frajerskiego :lol:
Wszystkie maszyny Trumpf z literką R mają głowice obrotową, to znaczy że każde narzędzie można obracać pod dowolnym kątem.Inne maszyny mają tylko niektóre stacje indeksowane, co jest pewną niedogodnością ale nie dyskwalifikującą.
Poza tym W TR wszystko jest widoczne co maszyna obrabia, a w innych prawie nic nie widać.
Do tego wszystkiego nie zapomnij o oprogramowaniu bez którego nie ruszysz a koszt jego zaczyna się od 3 tys.euro.
Pozdrawiam Krzysztof G.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”