Jaką tokarkę manualną na początek?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Jaką tokarkę manualną na początek?
Witam forumowiczów.
Jestem dosyć początkujący w temacie aczkolwiek mam dwie ręce i szybko się uczę. Planuję zacząć zabawę z własnymi latarkami różnego rodzaju, ale podstawowa sprawa to nurkowanie. Generalnie jestem elektrykiem stąd pomysł połączenia kilku moich hobby...
Szukam jak najtańszej tokarki cnc, która mógłbym takie latarki zacząć sobie tworzyć. Myślałem o ręcznej maszynie, ale jak szaleć to szaleć, aczkolwiek nie jest to niezbędne. Mogę ręcznie tworzyć swoje dzieła. ☺ Chciałbym aby można było toczyć z materiałów średnicy fi max 200 a długości max 500 ale może być mniej troszkę.
Nie chciałbym jej sam budować, po prostu kupić gdzieś używaną i uczyć się powoli. Generalnie zabawa.
Ile trzeba by było przeznaczyć $ na taką? Gdzie zacząć szukać? Na jakich modelach się skupić?
Z góry dzięki za każdą informację, pomoc.
Jestem dosyć początkujący w temacie aczkolwiek mam dwie ręce i szybko się uczę. Planuję zacząć zabawę z własnymi latarkami różnego rodzaju, ale podstawowa sprawa to nurkowanie. Generalnie jestem elektrykiem stąd pomysł połączenia kilku moich hobby...
Szukam jak najtańszej tokarki cnc, która mógłbym takie latarki zacząć sobie tworzyć. Myślałem o ręcznej maszynie, ale jak szaleć to szaleć, aczkolwiek nie jest to niezbędne. Mogę ręcznie tworzyć swoje dzieła. ☺ Chciałbym aby można było toczyć z materiałów średnicy fi max 200 a długości max 500 ale może być mniej troszkę.
Nie chciałbym jej sam budować, po prostu kupić gdzieś używaną i uczyć się powoli. Generalnie zabawa.
Ile trzeba by było przeznaczyć $ na taką? Gdzie zacząć szukać? Na jakich modelach się skupić?
Z góry dzięki za każdą informację, pomoc.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2016, 17:44 przez zejnowski, łącznie zmieniany 2 razy.
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Jaką tokarkę cnc na początek?
Myślę , że do tych celów taka powinna Tobie starczyć.zejnowski pisze:... Szukam jak najtańszej tokarki cnc, która mógłbym takie latarki zacząć sobie tworzyć. ....
http://sklep.cncprofi.com/uploads/pictu ... 1455365025
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Masz odpowiednie pomieszczenie, odpowiedni "przydział mocy", możliwość np. instalacji kompresora? Bo od tego trzeba zacząć, czy jesteś w stanie obsłużyć kilkudziesięciokilowatową tokarkę produkcyjną, czy interesuje cię coś na 220V, z tym że ta druga do wymaganych przez ciebie średnic nada się, jeśli będziesz toczył z poliamidu.
Właśnie - średnica 200 mm, jeśli to stal, to metr tego waży ponad 250 kilo. Znaczy placek 100 mm będzie ważył 25 kilo. Ciężkie? może jakiś dźwig nad tokarką?
Właśnie - średnica 200 mm, jeśli to stal, to metr tego waży ponad 250 kilo. Znaczy placek 100 mm będzie ważył 25 kilo. Ciężkie? może jakiś dźwig nad tokarką?
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Na początek wystarczy.viper pisze:masz sporę pojęcie o robocie, toczysz na dobrym sprzęcie a innym polecasz gówno chiński ?? Nie ładnieWZÓR pisze:Myślę , że do tych celów taka powinna Tobie starczyć.
http://sklep.cncprofi.com...g?lm=1455365025

Ja przed Haas też swoje na DYNA zaczynałem.
P.s.
Swoją drogą kryteria zainteresowanego spełniłem .
Tokarka ma być najtańsza .... , a kwestia jej jakości nie była poruszana.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki