Jaka szlifierke wybrać
Szlifierka do planowania
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Jaka szlifierke wybrać
Witam, pewnie temat znany ale nic nie znalazłem, proszę o pomoc, zamierzam zakupić szlifierke do płaszczyzn. Jaka jest lepsza, będą planowane bloki głównie BMW 3.0d aluminiowe z metalowa tuleja cylindrów oraz głowice. Są na rynku szlifierki które kamień mają poziomo i pionowo. Która będzie lepsza waszym zadaniem do planowania bloków i głowic samochodowych. Załączam zdjęcia dwóch szlifierek które mam na oku
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Re: Jaka szlifierke wybrać
Nr dwa czyli pomarańczowa? Nazwałem ją pozioma bo ma kamień w poziomie ale to tylko moje nie fachowe nazewnictwo
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
A prawidłowo jest, to szlifierka pionowa, bo ma oś wrzeciona w pionie.
Pionowa będzie lepsza do Twoich celów.
Pionowa będzie lepsza do Twoich celów.
"W życiu piękne są tylko chwile...."
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
kolec7 pisze:Pionowa będzie lepsza do Twoich celów.
Z czystej ciekawości mogę zapytać dlaczego? Jedna i druga szlifuje na płasko, jaki aspekt sprawia że pionowa zrobi to lepiej? Czy to że zrobi to na 1 raz? Rozwiń myśl jeśli możesz.
Pozdrawiam.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
Jedna i druga będzie dobra, jeśli tylko nie jest ubita.
Pionowa (pionowe wrzeciono) bazuje na osełkach. Jak będziesz szlifował różne materiały, to trzeba będzie wymieniać, co przy ilości 6-8 szt na bębnie to trochę schodzi się. Ale fakt że robotę robi się na niej nieco szybciej.
Pozioma (poziome wrzeciono) jest bardziej uniwersalna i szybsza w przezbrajaniu na różne materiały. Zdejmujesz ściernicę, zakładasz drugą i dalej. Dodatkowo można mieć jeden kamień do zgrubnej a drugi do wykańczającej, przydaje sie zwłaszcza jak masz głowice np alu z wprawianymi komorami wirowymi. Robota idzie trochę wolniej. Ale powiem od razu że taka szlifierka musi być w bdb stanie żeby robiła robotę.
Pionowa (pionowe wrzeciono) bazuje na osełkach. Jak będziesz szlifował różne materiały, to trzeba będzie wymieniać, co przy ilości 6-8 szt na bębnie to trochę schodzi się. Ale fakt że robotę robi się na niej nieco szybciej.
Pozioma (poziome wrzeciono) jest bardziej uniwersalna i szybsza w przezbrajaniu na różne materiały. Zdejmujesz ściernicę, zakładasz drugą i dalej. Dodatkowo można mieć jeden kamień do zgrubnej a drugi do wykańczającej, przydaje sie zwłaszcza jak masz głowice np alu z wprawianymi komorami wirowymi. Robota idzie trochę wolniej. Ale powiem od razu że taka szlifierka musi być w bdb stanie żeby robiła robotę.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Pionowa też może być na ściernicy garnkowej, wtedy przezbrajanie jest równie proste co w poziomej.
Do planowania bloków i głowic o tyle lepsza, że pracuje szerzej na raz i nie daje kierunkowości struktury powierzchni, co pozytywnie wpływa na szczelność.
Do planowania bloków i głowic o tyle lepsza, że pracuje szerzej na raz i nie daje kierunkowości struktury powierzchni, co pozytywnie wpływa na szczelność.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
No nie wiem czy może, konatrukcyjnie ma na wrzecionie coś na rodzaj koła zamachowego o średnicy blisko 400mm, nie wiem czy taką garnkową dostaniesz. Ideą działania jest obróbka całej płaszczyzny na raz.
Co do kierunkowości to jedna i druga pozostawia "rysy" po obróbce, nie ważne w jakim kierunku będą jeśli będą. Każde wpływają na szczelność jeśli są zbyt głębokie.
Co do kierunkowości to jedna i druga pozostawia "rysy" po obróbce, nie ważne w jakim kierunku będą jeśli będą. Każde wpływają na szczelność jeśli są zbyt głębokie.
Szlifierka z osią poziomą, daje większe możliwości obróbcze. Z osią pionową, wyłącznie do szlifowania płaszczyzn.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Pionowa, to szybkość kosztem precyzji, która nie musi być obłędna w przypadku głowic.
Pozioma, to precyzja kosztem prędkości pracy, która na dzisiejszym rynku usług jest kluczowa.
90% ludzi zajmujących się głowicami, robi na pionowych - nie mogą się mylić.
"W życiu piękne są tylko chwile...."